16 November 2011

'Excessive heavy metals' in 1Malaysia chilli sauce...

NONEUjian makmal ke atas sos cili yang dijual di Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) mendapati tahap raksa dan plumbum melebihi paras yang dibenarkan dalam Akta Peraturan-peraturan Makanan 1985.

Dalam laporan draf penyelidikan perbandingan produk yang diperolehi oleh Malaysiakini, Persatuan Pengguna-Pengguna Standard Malaysia (Standards Users) mendapati 3.64ppm plumbum dan 0.08ppm raksa atau merkuri dalam sos cili 1Malaysia.

Sedangkan, tahap yang dibenarkan untuk sos cili adalah 2ppm bagi plumbun manakala 0.05ppm untuk raksa.

Laporan itu membandingkan sos cili jenama 1Malaysia dengan tiga jenama lain, iaitu Tesco Value, Life dan Lingham. Semua jenama berkenaan didapati mematuhi had yang ditetapkan, malah kadar mereka juga jauh lebih rendah daripada yang dibenarkan oleh undang-undang.

Ujian bagi produk berkenaan dijalankan oleh Unipeq Sdn Bhd, sebuah syarikat yang ditauliahkan di bawah Skim Akreditasi Makmal Malaysia (SAMM) oleh Jabatan Standard Malaysia.Ketika dihubungi, ketua pegawai eksekutif, Standard Users, DN Ratna berkata, organisasinya telah menjalankan penyelidikan seumpama itu selama lebih tiga tahun dan memutuskan untuk memasukkan produk 1Malaysia dalam kajian kerana pengguna sedang digalakkan membeli produk itu.


Katanya, sampel sos cili berkenaan diperolehi dari kedai-kedai runcit dan pasar raya besar di sekitar Lembah Klang antara bulan Ogos dan September lalu.

Mengulas keputusan kajian itu, Ratna menggesa Kementerian Kesihatan untuk segera menghentikan jualan sos cili 1Malaysia.

"Kesan logam berat itu boleh menyebabkan keracunan. Jika seseorang menggunakan jenama itu bagi jangkamasa yang lama, logam itu akan terkumpul di rambut, tisu dan bahagian-bahagian badan yang lain ... Jika mereka orang yang terdedah itu tidak sihat, maka kesannya lebih cepat dan nyata.

"Ini berkaitan logam berat, mereka (Kementerian Kesihatan) sepatutnya tidak membenarkan jualan produk itu sehingga mereka sahkannya dengan ujian sendiri dan mengambil tindakan lanjut," katanya.

Menurut laporan itu, raksa yang berlebihan boleh menyebabkan kerosakan kepada sistem saraf pusat tunjang serta sistem endokrin, yang berpotensi membawa kepada kerosakan buah pinggang.'Excessive heavy metals' in 1M'sia chilli sauce

A laboratory test on Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) chilli sauce has revealed mercury and lead levels that breach the ceiling allowed by the Food Regulations 1985. In a draft comparative product research report, the Malaysian Association of Standards Users (Standards Users) says, 3.64ppm of lead and 0.08ppm of mercury were found in the product. The permitted levels are 2ppm of lead and 0.05ppm of mercury for chilli sauce.

NONE
The report compared the product to three other brands - Tesco Value, Life and Lingham - all of which were within permitted levels and were, in fact, significantly lower than the threshold. Testing for the products was conducted by Unipeq Sdn Bhd, a company accredited by the Department of Standards under the Laboratory Accreditation Scheme.


Commenting on the results, Ratna urged the Health Ministry to immediately halt the sale of the 1Malaysia chilli sauce.


"This concerns heavy metals, (so the ministry) should hold (back) sales of the product until it verifies (our findings) with its own test. (It can then) take further action,” she said.

"The effect of heavy metal is poisoning. If somebody consumes the product over time, (the heavy metals) will accumulate in their hair, tissues and other parts of the body... If the person's health is vulnerable, then the (effects) will be manifested more quickly.”


source:malaysiakini

cheers.

No comments: