31 October 2012

Gomen Najib sahkan bahawa,Ketua Pengarah JPA, Abu Bakar dibuang atas kegagalan besar SBPA...

Tindakan kerajaan menamatkan perkhidmatan Tan Sri Abu Bakar Abdullah sebagai Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam disifatkan sebagai satu penganiayaan.

Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar berkata, kerana kegagalan Sistem Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) yang menimbulkan rasa tidak puas hati penjawat awam, Abu Bakar dakwanya telah dikambing hitam.

"Saya memang menolak SBPA tapi tindakan ini seolah-olah kerajaan mengkambinghitamkan Tan Sri Abu Bakar dengan meletakkan beban ke atas beliau seorang," kata beliau dalam sidang media di lobi Parlimen hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas jawapan bertulis Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Nazri Aziz kepada soalannya berhubung perkara tersebut di Dewan Rakyat, minggu lalu.

Nazri dalam jawapannya memberitahu, keputusan menamatkan perkhidmatan Abu Bakar dibuat atas peranan beliau semasa menerajui perancangan dan pelaksanaan SBPA yang gagal mengambil kira kepentingan semua kumpulan perkhidmatan terutamanya kumpulan sokongan serta implikasi kos yang besar kepada kerajaan.

Mahfuz juga berkata, tindakan ini menunjukkan sikap kerajaan yang suka menyalahkan pegawai mereka apabila berlaku sesuatu perkara yang tidak disenangi rakyat.


"Abu Bakar hanya melaksanakan tugas sebagai ketua pengarah dan salah seorang anggota jawatankuasa gaji kabinet yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri.

"Semasa pembentangan awal SBPA Perdana Menteri sendiri kata ia yang terbaik tapi bila wujud penentangan banyak pihak, barulah jadi isu yang kecoh dan menimbulkan ketidakpuasan hati kakitangan awam.

"Kalau begini rupa bentuk pengurusan pentadbiran kerajaan ini sukar bagi pengawai tinggi menjalankan tugas kerana apabila lakukan tugas,  bila orang ramai tak puas hati tanggungjawab dibebankan kepada mereka. Ini penganiayaan ke atas pegawai," kata beliau yang juga Naib Presiden PAS.

Abu Bakar ditamatkan perkhidmatannya mulai 1 Julai lalu.

Berikutan kekosongan tersebut, Timbalan Ketua Pengarah Perkhidmatan Awam (Pembangunan), Datuk Farida Mohd Ali diberi tanggungjawab menjalankan tugas-tugas Ketua Pengarah.

Perkhidmatan Abu Bakar ditamatkan lebih awal iaitu ketika berusia 57 walaupun beliau menandatangani kontrak melanjutkan tugasnya sehingga berumur 60 tahun.- harakahdaily Letak Bekas KP JPA Tanding Di Putrajaya...

Kadang-kadang nasib malang dan penganiayaan berlaku ke atas seseorang atau kumpulan di negara ini berlalu begitu saja. Kalau tidak ada yang membela kejadian itu akan tertutup dari pengetahuan awam. Sedihnya ia akan jadi seperti mana katak atau ular yang mati dilanggar kereta, bangkainya akan dibiarkan berulat di tengah jalan, dan lama ke lamaan hancur begitu saja diselam tanah.

Abu Bakar Abdullah: Teraniayaan.
Begitu juga dengan nasib sesetengah pegawai kerajaan yang tidak ada kekuatan untuk melawan atau pun ada jiwa membela diri terhadap tindakan politik oleh parti pemerintah. Nasib malang yang yang diterimanya dibiarkan saja dengan meletakkan semua itu atas kehendak takdir untuk tidak mendamaikan jiwa. Sesetengah dari mereka mati beragam begitu saja kerana tidak ada keupayaan untuk membela diri disebabkan berjauhan dengan penguasa-penguasa politik.

Mereka yang dekat dengan penguasa politik apa lagi yang sedia menjadi perkakas akan mendapat manfaat lumayan seperti kenaikan pangkat dan segala macam kemudahan termasuk memakan gaji buta. Walaupun grednya jauh lebih rendah dan perkhidmatannya baru setahun jagung tetapi kerana dekat dengan penguasa, kenaikan pangkatnya secepat kilat di senja hari.


Yang tidak kenal penguasa dan tidak sedia jadi perkakas terus bersembahyang hajat mendoakan  kenaikan pangkat. Setengah sampai berlumut di ruang pejabat tetapi pangkat tetap tidak naik. Lalu mereka pun senyap-senyap mendengangkan lagu, "di manakah keadilan" seorang diri?


Misalnya nasib malang diterima oleh bekas Ketua Pengarah JPA, Abu Bakar Abdullah yang ditamatkan perkhidmatannya sesuka hati oleh kerajaan, hampir terbiar begitu saja, tidak ada mana-mana pihak mempedulikannya. Kesatuan pegawai-pegawai kerajaan tidak boleh berbuat apa-apa untuk membela atau memberi simpati kepada Abu Ab Bakar kerana beliau pegawai tinggi. Lagipun kesatuan hanya membela orang-orang rendah daripada Abu Bakar. Jadi orang tinggi teraniaya siapa membela?


Mungkin tindakan kerajaan memecat beliau ada alasan, tetapi sejauh mana alasan itu memenuhi ehsan pertimbangan manusia boleh dipertikaikan. Mungkin Abu Bakar dan kita semua dapat menerimanya. Namun keadilan terhadapnya masih boleh dipertikaikan.


Apabila Ahli Parlimen Pokok Sena, Mahfuz Omar membangkitkan di parlimen isu pemecatan Abu Bakar dianggap zalim itu, ia merupakan satu pembelaan oleh Pas. Tindakan Mahfuz membawa isu ke parlimen sebagai kepedulian terhadap nasib malang diterima Abu Bakar. Saya nak tanya di mana peranan ahli parlimen BN terutamanya ketua pemuda Umno yang tidak ada kuasa, Khairy Jamaluddin? Syabas kepada Mahfuz kerana prihatin mengenai perkara ini.

Saya bersetuju dengan persoalan oleh Mahfuz sebagai menjawab penjelasan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Nazri Aziz berhubung pemecatan itu; bahawa pemecatan Abu Bakar atas alasan kesalahan berhubung penglibatan Abu Bakar dalam menggubal dan melaksanakan SPBA yang dibuat tanpa mengambil perhatian semua golongan perkhidmatan.


Soal Mahfuz dalam sidang akhbar, adalah tidak adil kalau tindakan itu dipersalahkan kepada Abu Bakar saja sebab yang terlibat dalam menggubal dan melaksanakan SPBA itu bukan Abu Bakar bersendirian. SPBA dibincang dalam mesyuarat gaji kabinet dan dipengerusikan sendiri oleh Najib Razak.


Anihnya pada peringkat awal Najib sendiri bersetuju dan memuji SPBA. Apaklah semasa membuat kelulusan itu Najib tidak menyemak dan bersetuju buta begitu saja? Kalau begitulah caranya macam mana Najib boleh muncul menjadi seorang perdana menteri cemerlang. Seorang perdana menteri seharusnya lebih prihatin, peka daripada mana-mana kumpulan.


Justeru yang perlu bertanggungjawab bukan saja Abu Bakar tetapi Najib juga perlu memikul tanggungjawab sama dengan meletak jawatan? Atau sekaruang-kurangnya Najib perlu memohon maaf dan dia sendiri harus ambil tanggungjawab membela Abu Bakar atau pertahankan dari menamantkan perkhidmatan Abu Bakar begitu saja.


 

Apakah tindakan itu bukan penganiyaan dan kezaliman ke atas Abu Bakar?


Saya perhati Abu bakar mendiamkan diri berhubung kesnya itu menyebankan orang akan menuduh yang bersalah 100% adalah dia. Beliau seakan tidak ada naluri langsung untuk bangkit membela diri. Di sini apa kata kalau sayang cadangkan Abu Bakar mula bangkit untuk membela penganiyaan itu dengan bertanding dalam pilihan raya akan datang. Pas mungkin boleh berikan kerusi parlimen Putrajaya kepadanya.


Kalau Abu Bakar sedia terjun ke dalam politik dan bertanding, tujuannya bukan hendak membela dirinya semata-mata tetapi tetapi untuk mengajar kerajaan yang berlaku zalim ke atas orang sepertinya dan para pegawai lain. Saya yakin kalau Abu Bakar sedia menawar dan mengorbankan diri ramai yang menyokongnya.


Abu Bakar boleh cuba merisik perkara ini. Saya rasa kalau kerusi Putrajaya diberikan kepada Abu bakar banyak undi simpati dari kalangan pegawai kerajaan akan masuk ke peti undinya. Kalau kena strategi dan taktik ia boleh menyebabkan Teuku Adnan Teuku Mansor akan mati terkangkang di Putrajaya? Apa kata?


Lagi pun katanya Pas ketiadaan calon yang sesuai untuk diletakkan di Putrajaya. Ada ura-ura untuk meletakkan bekas Ketua Setiausaha Kementerian Tanah dan Koperasi Nik Mohd Zain Yusuf untuk bertanding di situ tetapi calon itu agak tua bimbang tidak mendapat sokongan golongan muda. -Mohd.Sayuti Omar@msomelayu.blogspot   Gov't confirms PSD chief sacked over SBPA fiasco...

After months of speculation, the government for the first time today confirmed that former Public Services Department (PSD) chief Abu Bakar Abdullah was sacked over the botched Public Service Remuneration Scheme (SPBA).

This was made public by Minister in the Prime Minister’s Department Nazri Abdul Aziz in a parliamentary written reply to Pokok Sena MP Mahfuz Omar, which was circulated to the media today.

“The service of Abu Bakar Abdullah, former PSD chief, was terminated on July 1, 2012 in the public interest.

“The decision was made due to his leading role in the implementation of the SBPA which failed to take into account the interests of all groups in the service, particularly for support groups and the huge cost implications, to the government,” reads the written reply.

The reply added that due to Abu Bakar’s long service, he was allowed to retire with his regular pension benefits
.

NONEHowever, Mahfuz (right) told a press conference at the Parliament lobby this morning that Abu Bakar was made a scapegoat for the failed SBPA plan.

“I am against SBPA but to scapegoat him (Abu Bakar) by putting all of SBPA’s faults on his shoulders... he was only performing his duty and he was also a member of the cabinet-level salary committee which was chaired by Prime Minister Najib Abdul Razak.

“When the (SBPA) report was presented to the committee, the prime minister himself agreed it was good and the government only cancelled it after it faced fierce opposition,” he said.

As such, Mahfuz said several people were responsible for the flop including the premier himself and Abu Bakar should not be the sole person to take the fall.

He added that the plan was first drafted by a consultant company during the tenure of the previous PSD chief, stating: “When Abu Bakar came in, the plan was already on his table.”

The SBPA, had it been implemented, would have seen top ranking officials receive hefty pay hikes while lower tier workers would only get increases as low as RM10.
- malaysiakini

 

 cheers

No comments: