19 December 2008

IJN lombong emas Sime Darby Bhd yang baru.............

Kerajaan mahu jaminan daripada Sime Darby Bhd, yang berminat membeli kepentingan dalam IJN Holdings Sdn Bhd, supaya meneruskan khidmat pusat perubatan jantung terkenal itu kepada golongan berpendapatan rendah.

"Sekiranya jaminan itu dapat diberikan oleh pihak yang nak mengambil alih, maka mungkin pandangan kita terhadap pengambilalihan ini tidak begitu keras sangat.

"Ini juga bergantung kepada banyak syaratsyarat lain," kata Perdana Menteri Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi pada sidang media di Parlimen, hari ini.

Jelas beliau, terdapat beberapa pihak yang tidak bersetuju terhadap cadangan Sime Darby untuk membeli kepentingan dalam IJN, yang dimiliki 99.99 peratus oleh Kementerian Kewangan.

"Andaian mereka sekiranya pusat itu dijadikan milik swasta, bayaran perubatan akan menjadi lebih tinggi dan tidak akan dapat dinikmati oleh golongan tersebut," katanya.

Sime Darby dilaporkan telah mengemukakan cadangan kepada kerajaan untuk memperoleh pegangan dalam syarikat yang mengendalikan Institut Jantung Negara itu yang kini merupakan pusat perubatan jantung utama di rantau ini.

KOMEN MENTERI KEWANGAN

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pula berkata, kerajaan tidak menghalang hasrat Sime Darby Bhd untuk menguasai pegangan dalam IJN tetapi konglomerat itu perlu memberi jaminan akan mengutamakan golongan miskin.

"Kita kini dalam proses memuktamadkan perkara ini bersamasama Kementerian Kesihatan walaupun pada dasarnya kita tidak membantah cadangan itu," katanya selepas mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet Mengenai AIDS di Parlimen di sini.

Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, Sime Darby perlu menyatakan komitmennya bahawa perhatian kepada golongan miskin tidak akan dikurangkan sekiranya IJN akan berpindah kepada Sime Darby.

"Apa sahaja kedudukan IJN, program sosial perlu diberikan keutamaan," kata beliau semasa mengulas isu berkenaan.

KOMEN MENTERI KESIHATAN

Menteri Kesihatan Datuk Liow Tiong Lai berkata, modus operandi dan objektif IJN akan kekal sebagai pusat jantung yang berkhidmat untuk rakyat walaupun ia diambilalih pada masa akan datanKatanya, hasrat Sime Darby untuk menguasai pegangan dalam IJN Holdings Sdn Bhd, yang mengendalikan IJN, masih pada peringkat perbincangan.

"Modus operandi yang sedia ada tetap akan dikekalkan jika hasrat syarikat korporat itu (Sime Darby) untuk menguasai pegangan dalam IJN tercapai," katanya kepada pemberita selepas melawat dua pesakit yang menghidap "Dilated Cardiomyopathy" di IJN di sini hari ini.

Liow berkata, kerajaan akan terus memberi bantuan kepada 80 peratus pesakit kerajaan yang dirawat di IJN walaupun organisasi lain mengambil alih IJN.

"IJN mempunyai 80 peratus pesakit daripada kerajaan termasuk pesakitpesakit miskin, mereka dihantar oleh kerajaan dan kos rawatannya ditanggung oleh kerajaan.

"Oleh itu IJN tidak boleh mengenakan bayaran yang lebih tinggi daripada apa yang ditetapkan oleh kerajaan jika diambi lalih organisasi lain," katanya.

Liow berkata, Sime Darby harus mempunyai komitmen yang tinggi terhadap tanggungjawab sosial jika ingin mengambil alih IJN.

"Sime Darby atau siapapun yang ingin mengambil alih IJN perlu mempunyai komitmen yang penuh terhadap tanggungjawab sosial dan perlu meneruskan komitmen itu serta menjaga kesejahteraan orang ramai yang memerlukan bantuannya," katanya.

Beliau berkata, cadangan yang dihantar Sime Darby masih dikaji pada peringkat Kementerian Kewangan dan Unit Perancangan Ekonomi.

KOMEN MCA

MCA berharap agar IJN tidak diswastakan kerana ia selama ini sedikit sebanyak membantu meningkatkan imej kerajaan dan membantu rakyat yang tidak berkemampuan. Timbalan Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek berkata, institusi kerajaan itu banyak mengharumkan nama kerajaan.

"Kita berharap IJN tidak diswastakan. Ini bukan soal wang dan ringgit. Ini soal tanggungjawab kerajaan untuk memastikan dapat memberikan perkhidmatan dengan bayaran yang mampu dibayar oleh rakyat.

"Dalam konteks ini IJN sudah mencapai kejayaan cemerlang dan sedikit sebanyak meningkatkan imej kerajaan sebagai kerajaan yang bertanggungjawab di mana duit tidak boleh membelinya (imej itu)," katanya kepada pemberita di Wisma MCA di sini.

Beliau yang juga bekas Menteri Kesihatan berkata, banyak projek yang diswastakan di negara ini mengakibatkan bayaran yang meningkat dan beliau tidak melihat manamana projek yang diswastakan bayarannya menurun. Dr. Chua berkata, aspek kedua yang penting ialah sama ada penswastaan boleh menjamin kecekapan dan keberkesanan khidmat yang diberikan.

"Sudah tentu apabila bayaran meningkat ia akan membebankan rakyat (berpendapatan rendah)," katanya.

source:mStar online

In the first place pasai apa gomen nak serah bulat-bulat IJN ini kepada Sime Darby Bhd.? Apakah gomen tak sedar tentang prestasi penglibatan Sime Darby Bhd dalam industri perbankkan dan permotoran yang menemui kegagalan?

Setelah melihat kejayaan beberapa pusat perubatan swasta, maka Sime Darby cuba nak ambil kesempatan ini untuk melibatkan diri dalam bidang healthcare pula. Pooooorah!!!

Why is Najib making a stupid statement,"kerajaan tidak menghalang hasrat Sime Darby Bhd untuk menguasai pegangan dalam IJN tetapi konglomerat itu perlu memberi jaminan akan mengutamakan golongan miskin". Pastikah Sime Darby Bhd boleh beri jaminan tersebut buat selama-lamanya? Mungkin setahun dua Sime Darby akan patuh kepada syarat tersebut. Sebagai sebuah badan koperat Sime Darby sudah tentu mahu meraih keuntungan besar.

Aku akur dengan pandangan KM Pulau Pinang Lim Guan Eng….." there was nothing wrong if the government considered generating revenue from the IJN or tried to run the institute like a private enterprise. The main thing was that the specialist hospital must remain under the government control ..… the public would want a medical centre ‘that is filled with love’ and ‘should continue to be a centre with a heart for the people."

Aku juga bersetuju dengan pandangan Dr.Chua Sooi Lek bahawa dalam hal ini tak mungkin mana-mana projek yang diswastakan bayarannya akan menurun, lihat saja dalam penswastaan lebuhraya, pengangkutan awam, pos, tenaga, air dsbnya...........

Read here, here, here and here.

cheers.

1 comment:

Anonymous said...

Sometimes the Chinese leaders in BN have more heart to the people rather than the UMNO Malay leaders.

Shame of myself for having such kinda of UMNO Malay leaders who tend to condone to the conglomarate than the poor Malay who need their help...

Sucks and stupid UMNO Malay leaders..they will never learn. Kasi Kadazan, Murut, Dayak, Bajau lah jadi UMNO leader NOT Malay..sigh

Hussein Landau
Kuching, Sarawak