21 November 2012

Talam satu keputusan komersial dan bukan satu 'bailout'...


Proses pengutipan hutang RM 392 juta daripada syarikat Talam Corporation harus dijalankan kerana ia boleh memberikan impak buruk kepada syarikat berkaitan Kerajaan Negeri (GLC) sekiranya tidak dikutip.
 
Ini kerana, Talam, yang berhutang dengan Kumpulan Hartanah Selangor Berhad (KHSB) dan Permodalan Negeri Selangor Berhad (PNSB), menghadapi masalah kewangan yang serius.

Talam telah dikategorikan sebagai syarikat berstatus PN17 di antara September 2006 dan Jun 2010 kerana kegagalannya membuat bayaran bagi pinjaman dan bon.

Menurut laporan kertas putih tentang penstrukturan semula hutang Talam, proses tersebut bukan satu ‘bailout’ di mana wang awam dipakai untuk menyelamatkan sebuah syarikat yang sakit.

Ini kerana tiada sebarang bayaran sama ada dalam bentuk tunai atau barangan, diberikan kepada Talam untuk mengutip hutang tersebut.

Kerajaan Selangor hanya membelanjakan RM 420,000 sahaja dalam bentuk yuran perundangan dan faedah yang dikenakan oleh pihak bank.

Ia jumlah yang kecil berbanding dengan jumlah kutipan hutang sebanyak RM 392 juta daripada syarikat Talam.

Laporan tersebut juga menyenaraikan penilaian yang dibuat terhadap tiga bidang tanah Talam yang diserahkan kepada Kerajaan Negeri bagi menyelesaikan hutang tersebut.

Tanah tersebut di Bukit Beruntung, Bestari Jaya dan Danau Putra.

Bagi tanah Bukit Beruntung, penilaian oleh Sulaiman & Co menetapkan nilai tanah itu pada RM 375 juta manakala penilaian oleh Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta (Jabatan Penilaian) menetapkan nilai tanah pada RM 113 juta.

“Perbezaan itu kerana Jabatan Penilaian mengambil kira status kategori kegunaan tanah sebagai ‘pertanian’ manakala nilaian Suleiman & Co mengambil kira kategori kegunaaan tanah terbabit sebagai ‘pembangunan bercampur’,” kata laporan itu.

“Kerajaan Negeri berpandangan bahawa nilaian yang dibuat oleh Suleiman & Co. adalah lebih menepati nilai sebenar tanah Bukit Beruntung itu,” katanya.

Bagi tanah di Bestari Jaya, pula Mitra Valuers pada November 2009 telah menetapkan nilai RM 88,000 seekar kerana muka bumi yang tidak rata dan memerlukan penimbusan tanah kerana sebahagiannya adalah tasik bekas lombong.

Bagi tanah Danau Putra, Jabatan Penilaian pada Julai 2012 menetapkan nilai tanah tersebut pada RM 17.66 kaki persegi (skp).

Jelas laporan itu, Kerajaan Negeri menyediakan pampasan tambahan kepada GLC sebagai balasan pelunasan hutang Talam walaupun hutang itu sudah dipindahkan kepada kerajaan.

Laporan itu juga menyebut, Unisel diberi pampasan berjumlah RM248.7 juta, KHSB, RM 115 juta dan bagi PNSB, satu geran yang bernilai RM 28 juta.- selangorku

Anda boleh download & baca seterusnya maklumat2 berkaitan...

- Kertas Putih Talam (BM)
- Kertas Putih Talam (Eng)
- Maklumat Tanah
- Kenyataan KPMG

Tiada dana awam digunakan untuk selesaikan hutang Talam, kata kerajaan SelangorTalam a commercial decision and not 
a 'bailout'...

‘It’s a sound commercial decision and not a bailout’ – that is the conclusion of the white paper tabled at the Selangor state assembly today to rebut critics who doubt the state debt-recovery exercise from troubled MCA-linked developers Talam Corporation.

“The recovery of Talam’s debt through group settlement agreement (GSA) has been implemented to enable the state-linked company to recover Talam’s debts,” reads the white paper released today.

The white paper also cleared the state government from accusation that the exercise was a 'bailout', citing independent auditing firm KPMG Transaction and Restructuring Sdn Bhd (KPMG) which has described the debt-recovery move as a sound commercial decision.

“It is not a bailout because there is no cash payment or goods made to Talam to acquire its lands or assets,” it stressed.

MCA young professionals bureau chief Chua Tee Yong, who is the son of Chinese-only MCA's president Chua Soi Lek, had prior to this accused the state government of spending some RM1 billion to bail out Talam by buying its assets.

The debt-recovery exercise consists of two debt settlement agreements with Talam to recover RM392 million of debts it owed to the Selangor state government and its subsidiaries.

Talam repaid the debts by disposing its assets to the state government.

KPMG had recommended Selangor state government through Menteri Besar Incorporated (MBI) to regain capital from the sale of five plots of land, namely Bukit Beruntung, Bestari Jaya, Danau Putra, Bukit Jalil and Ulu Yam.

The Talam debt recovery exercise cost RM420,000, mostly for legal fees and bank interests.-harakahdaily


 Selangor MB declares end to Talam issue

 

 cheers.

No comments: