08 December 2012

Ramli Yusuff - Musa Hassan,'pembantu' saya bersubahat dengan Peguam Negara bagi 'mengenakan' saya...

Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Musa Hassan adalah orang yang tidak boleh dipercayai dan ini terbukti sepanjang masa beliau dalam pasukan polis, kata bekas rakan sekerja Ramli Yusuff.

Dalam beberapa minggu lepas, Musa telah menarik perhatian dgn menuduh menteri kabinet dan ahli-ahli politik mengganggu siasatan dan tangkapan polis, menamakan Menteri Dalam Negeri Hishammuddin Hussein khususnya. 


Tetapi motifnya menjadi tanda tanya memandangkan ‘masa’ pendedahannya; semasa beliau berkhidmat sebagai KPN selama empat tahun, tiada satu perkataan keluar kepada orang ramai mengenai campur tangan menteri yang didakwa.

Sebaliknya, pengumuman mengejutkan telah dibuat pada malam pembukaan Perhimpunan Agung Umno, lantaran itu Menteri Dalam Negeri mengatakan bahawa ia adalah hanya satu cubaan untuk mengalihkan orang ramai daripada isu-isu yang dibincangkan semasa perhimpunan.

Untuk menambah marak api itu, mantan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (CCID) Ramli, yang mungkin paling dikenali kerana peranannya dalam penyiasatannya dalam urusan 'Copgate', berasa sangsi pada watak Musa dengan pembongkaran isu-isu lama membabitkan bekas KPN itu.

"Musa berkhidmat di bawah saya selama hampir enam tahun. Saya adalah bertanggungjawab sebahagiannya bagi promosinya pada tahun 1995 dari jawatan penguasa junior untuk menjadi pembantu saya, dan pada akhirnya, dia ‘mengenakan’ saya,” kata Ramli.

"Jadi, adakah anda berfikir wataknya boleh dipercayai? Saya samakan dia 'melepaskan anjing tersepit', " katanya, merujuk kepada ungkapan Melayu yang bermaksud membantu seseorang yang tidak tahu berterima kasih. 
Ramli merujuk kepada lima pertuduhan yang dihadapi beliau pada tahun 2007 dan 2009 di mana beliau telah akhirnya dibebaskan untuk caj yang dia dakwa telah didalangi oleh Musa bersama-sama dengan Peguam Negara Abdul Gani Patail dan bekas Pengarah Pendakwaan Pencegah Rasuah Nordin Hassan dalam usaha untuk menjatuhkan beliau.

Caj termasuk dakwaan gagal mengisytiharkan harta beliau, kerana melanggar undang-undang yang melarang kakitangan awam daripada terlibat dalam perniagaan swasta, dan kerana menyalahgunakan kuasa selepas didakwa menggunakan pesawat Cessna Polis Diraja Malaysia Caravan terbang dia untuk melihat plot tanah di Ulu Tungku dan Lahad Datu.

Ramli mendakwa beliau telah dijebak kerana peranan beliau dalam urusan Copgate, di mana beliau dan pasukannya telah mengambil tindakan terhadap tokoh penjenayah yang didakwa mempunyai sokongan Musa - hanya kemudiannya dibebaskan empat bulan kemudian.

Musa kemudiannya disiasat dan dibersihkan oleh Abdul Gani dan BPR, dan kontraknya diperbaharui sehingga beliau bersara pada tahun 2010, menurut Malaysiakini.

Ramli memberitahu bahawa beliau membantu untuk promosi Musa dari penguasa junior kepada pembantunya pada 1995 kerana Musa dijangka ditukarkan ke Perlis.

"Musa datang menangis kepada saya, memberitahu saya tentang kesusahan ... anak yang masih bersekolah, sangat berpuas hati.

Jadi saya mengesyorkan beliau [untuk promosi] kerana beliau berkhidmat di bawah saya pada tahun 1987 sebagai salah satu pegawai saya di kolej polis di Kuala Kubu Baru.

"Jadi, pada masa itu, dia adalah seorang lelaki yang baik, dan saya percaya dia," kata Ramli, sambil menambah bahawa dia mempunyai masa yang sukar meyakinkan bekas pengarah CID untuk mempromosikan Musa disebabkan kekurangan kelayakan akademik. 


 [y1+ap_resize.jpg]

Malah hakim kata Musa tidak boleh dipercayai Merujuk di atas penyalahgunaan perbicaraan kuasa yang berakhir pada 2009, Ramli berkata komen hakim mahkamah sesyen pada Musa - yang merupakan saksi bagi pihak pendakwa – tambah menjelaskan lagi watak KPN sangat meragukan.

"Sepanjang perbicaraan saya di Sabah, seorang hakim mahkamah sesyen dalam penghakiman beliau mengulas bahawa Musa adalah saksi 'luar biasa' kerana dia bercanggah dengan bukti pegawainya sendiri," kata Ramli.

"Dan hakim lebih percaya bukti kesalahan pegawai-pegawai bawahan Musa bukannya dia. Dan beliau ketika itu masih berkhidmat sebagai KPN.

Malu (memalukan), "tambah Ramli.

Penyalahgunaan kuasa melalui perbicaraan melibatkan dakwaan penggunaan pesawat polis untuk kepentingan peribadi beliau, di mana peguam beliau Rosli Dahlan mempertahankan dia.

Menurut Rosli, Hakim Supang Lian memberitahu mahkamah pada penutup pendengaran 59 hari bahawa keterangan Musa adalah tidak boleh dipercayai dan tidak boleh diambil kira.

Rosli memberitahu Hakim Supang Lian mengulangi perkataan "bohong" dua kali dalam menilai bukti kesaksian Musa sebagai saksi ke-75, didakwa dipanggil terakhir dalam usaha untuk menyangkal keterangan orang-orang yang datang sebelumnya.

Antara saksi ialah juruterbang Ramli, yang telah menafikan telah menerbangkan Ramli ke Ulu Tungku dan Lahad Datu, di mana syarikat hartanah Kinsajaya Sdn Bhd mempunyai kepentingan.

Supang Lian memutuskan bahawa pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie dan Ramli berhak untuk dilepas dan dibebaskan. Setahun kemudian, Mahkamah Tinggi menolak rayuan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terhadap keputusan Mahkamah Sesyen untuk membebaskan Ramli.

'Musa berbohong mengenai kelayakan akademik beliau' 
Satu lagi sebab mengapa kata-kata Musa perlu diambil dengan secubit garam adalah kerana dia telah berbohong mengenai kelayakan akademik semasa suruhanjaya siasatan diraja (RCI) pada tahun 1999, dakwa Ramli .

"Dia tidak boleh dipercayai kerana apabila beliau memberi keterangan kpd suruhanjaya siasatan diraja, apabila mereka bertanya kepadanya tentang kelayakan beliau, beliau berkata diploma lanjutan dalam bidang undang-undang. "

Yang sebenarnya, dia hanya mempunyai sijil dalam bidang undang-undang dari kursus satu tahun yang dia ambil dalam undang-undang. Sijil sahaja. Satu diploma lanjutan adalah sama dengan ijazah, anda tahu. "

Ramli berkata bahawa peguam dan ahli PKR R Sivarasa membuat laporan polis berkaitan dengan "kelayakan palsu" itu satu atau dua tahun lalu, tetapi tiada siasatan telah dijalankan.

RCI dalam soalan telah ditubuhkan untuk menyiasat isu mata lebam Ketua Pembangkang, Anwar yang diterima ketika dilokap, kata Ramli.

Kemudian KPN Rahim Noor pada mulanya berkata luka itu adalah disengajakan, tetapi selepas RCI diadakan, beliau mengakui telah memukul Anwar.- FMT


Ex-top cop questions Musa’s credibility


Carpets, mattresses and dirty linen...

Carpet trader Deepak Jaikishan and ex-IGP Musa Hassan have stirred up more political controversies. The question on everyone’s lips is, “Why are they singing now?”

Former inspector general of police Musa Hassan claimed that he was unsuccessful in his efforts to alert his superiors, the Prime Minister Najib Tun Razak and the Home Minister Hishammuddin Hussein to the problems in the police force. 

Should we believe him as it is his word against theirs? Najib and Hishammuddin have not issued a denial. They may be seething on the inside, but have chosen to remain silent. Their “good name” has been kicked into the gutter, and they do nothing to defend themselves. Perhaps they are too stunned to react.

It is ironic that senior Umno politicians claim to be able to unite the Malays, when it is clear that the party is itself divided.

It is ironic that Musa has blamed the spread of gangster politics in political campaigning when during his tenure as IGP, he allegedly protected gangsters and criminal syndicates.

It is ironic that Musa assumes the moral high ground when most people revile him for allegedly fabricating evidence for his political masters.

Carpet trader Deepak Jaikishan and Musa Hassan have stirred up more political controversies. The question on everyone’s lips is “Why are they singing now?”

Is it for selfish reasons, to save their own skins because they believe that Umno will lose in GE-13? Are they turning state’s witness, to be the first ones to provide evidence implicating the others, in the hope of escaping punishment should Umno lose in GE-13?

Or are they puppets who have been tasked with derailing the opposition, by appearing to act against the interests of Umno? Is Umno just sacrificing a pawn to take a bishop?

Are key people, like the former heads of the MACC, the Election Commission, MAS, Proton, TNB, waiting in the wings, ready to provide damning evidence against Umno?

The shocking revelations by both men occurred within days of each other and took the public by surprise. The men stole the thunder from the 66th Umno general assembly.

Deepak is a business man with close ties to the prime minister’s spouse. The other is a former member of the establishment and privy to the workings of government.

The timing of their disclosures cannot be a coincidence. Why did they wait years before finally revealing the information?


Insurance policy

They are mistaken if they think they will be perceived as men of integrity. Instead, they are seen as opportunists or desperate men who are taking out insurance to protect themselves against possible prosecution.

Deepak made public the embarrassing details about land deals closely linked to Najib, and Musa described the interference by Najib’s cousin, Hishammuddin in the running of the police force.

The silence of Najib, his spouse Rosmah Mansor and Hishammuddin does not exonerate them. It was left to their colleagues, to defend them but the damage was done. The public is now aware of the deep divisions within Umno.

Musa’s outburst may have given the opposition movement a boost, but that momentum for change was unstoppable, with or without Musa’s revelations.

The opposition coalition is on a winning streak and the rakyat is passionate for change and reform. The opposition should use any ammunition available, to bring down Umno.

The people working in the civil service, the GLCs and the government are gripped by a culture of fear. Musa is not the first to say that he could not speak out when he was in office, but isn’t it convenient for Musa to hide his poor leadership and his failings by claiming that he had tried to help his men?

He claims that he can speak freely, now because he is no longer a government servant. The rakyat is fed-up with the usual refrain “We couldn’t talk then”.

Musa may choose to adopt the moral high ground but our minds are etched with the image of Musa, the policeman who paraded the semen stained mattress in the trial of Opposition Leader, Anwar Ibrahim in Sodomy I, and the memory of Musa who let his men down with his lies and cover-ups, by acting for Umno politicians and their cronies. Musa failed to uphold the professionalism, tenets and traditions of the police force.

The rakyat is weary of the games played by corrupt politicians. They are tired of frogs and turncoats. They despise men who are self-serving and think nothing of sacrificing their professional integrity. When will men from the judiciary come forward and reveal all?

Will the men from the MACC do the same? And the immigration department? Or the Election Commission? And key government departments and GLCs?

 

Dirty business

Many of the revelations of Musa and Deepak are not new. We have long suspected our leaders of corrupt practices and of meddling in the affairs of departments and of companies.

Politics is a dirty business and politicians make use of one another, both from within and outside their party, to secure deals or create dissent.

Is there no honour in Malaysian politics? Isn’t it true that loyalty depends on the highest bidder?

If Deepak and Musa want to turn state’s witness and help bring some order to the country, then they should be encouraged. These men are not singing for moral reasons. They are trying to save their own skins. They have calculated that to tell all now is more advantageous than waiting till after GE-13.

If Musa is as highly principled as he claims, why didn’t he arrange a press conference, when he was the IGP and invite the foreign media and representatives of the diplomatic corps to hear his revelations, including the details of the meddling by politicians?

Malaysian leaders thrive on their international image. Malaysia’s top-cop fighting for the independence and integrity of his police-force, would have created shock waves. It would have been more effective than naming and shaming his peers, years later and might have precipitated an earlier decline of Umno. By acting selfishly, Musa betrayed his men and the rakyat.

Will other key people sing too? - Mariam Mokhtar ,FMT .cheers.

9 comments:

Anonymous said...

qlzc [url=http://cheapbeatsbydrdrestores.com]beats by dre sale[/url] ckbsss http://cheapbeatsbydrdrestores.com bpmx [url=http://cheapbeatsbydredreshops.com]dr dre beats[/url] szpizh http://cheapbeatsbydredreshops.com htnbi [url=http://beatsbydrdreaustraliasale.com]cheap beats by dre[/url] zzxqrk http://beatsbydrdreaustraliasale.com imijd [url=http://beatsbydrdresaleaustralia.com]dr dre beats[/url] rivpa http://beatsbydrdresaleaustralia.com gzq [url=http://cheapbeatsheadphonesaustralia.com]cheap beats[/url] yrhrn http://cheapbeatsheadphonesaustralia.com gfg

Anonymous said...

bduvc [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]dr dre beats[/url] mlfbr http://drdrebeatsuksales.co.uk ivkfz [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre[/url] elkqs http://beatsbydreukforsales.co.uk zrxjr [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]beats by dre[/url] hygxv http://cheapdrebeatsuksale.co.uk lfral [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]cheap beats by dre[/url] jevqr http://cheapestbeatsheadphones.co.uk vrcnk [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dr dre[/url] yvbme http://cheapestdrebeats.co.uk fhadf [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dre[/url] oztdj http://cheapdrebeatssale.co.uk ackh

Anonymous said...

vqwbl [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]beats by dr dre headphones[/url] xoctcm http://cheapdrebeatssale.co.uk wfujkhcny [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]cheap beats[/url] mfmtmx http://drdrebeatsuksales.co.uk hioetuwfm [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]dr dre headphones uk[/url] jlpypl http://cheapestbeatsheadphones.co.uk gkoqstircoqmtcy dp [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre solo[/url] krucmo fk beatsbydreukforsales.co.uk uhtzy xsfmimn [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]dr dre beats cheap[/url] iceroc http://cheapdrebeatsuksale.co.uk pzjdiatbj [url=http://beatsbydrebestbuy.co.uk]beats headphones[/url] ujpker http://beatsbydrebestbuy.co.uk ggiwqynoyb [url=http://beatsbydrdreukoutlet.co.uk]beats[/url] icezbw http://beatsbydrdreukoutlet.co.uk urwixpqub [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]beats by dre pro[/url] lyljwb http://cheapestdrebeats.co.uk jynkaxssh [url=http://drdrebeatsoutlet.co.uk]dre beats headphones[/url] tgrdmk http://drdrebeatsoutlet.co.uk kaxdz

Anonymous said...

iotke [url=http://drdrebeatsuksales.co.uk]cheap beats by dre[/url] ykptm http://drdrebeatsuksales.co.uk vtudq [url=http://beatsbydreukforsales.co.uk]beats by dre[/url] casyv http://beatsbydreukforsales.co.uk hlamw [url=http://cheapdrebeatsuksale.co.uk]dr dre beats[/url] dmejy http://cheapdrebeatsuksale.co.uk beqix [url=http://cheapestbeatsheadphones.co.uk]beats outlet[/url] ltmtu http://cheapestbeatsheadphones.co.uk kgcra [url=http://cheapestdrebeats.co.uk]cheap beats by dre[/url] swdtl http://cheapestdrebeats.co.uk bshru [url=http://cheapdrebeatssale.co.uk]cheap beats by dre[/url] wzvbp http://cheapdrebeatssale.co.uk jdmu

Anonymous said...

vafjt [url=http://www.drdrebeatsbuycheap.com]beats by dre cheap[/url] ckpav http://www.drdrebeatsbuycheap.com yhiyc [url=http://www.drdrebeatscheapest.com]beats by dre cheap[/url] vgoph http://www.drdrebeatscheapest.com kveer [url=http://www.drdrecheapbeats.com]cheap beats by dre[/url] iueom http://www.drdrecheapbeats.com ojvfy [url=http://www.drdreoutletstores.com]beats outlet[/url] jcgyk http://www.drdreoutletstores.com yibbx [url=http://www.cheapestdrdrbeats.com]cheap beats by dre[/url] matyt http://www.cheapestdrdrbeats.com wqnqj [url=http://www.cheapbeatsdrdrestores.com]beats by dre[/url] lvtyv http://www.cheapbeatsdrdrestores.com cqkn

Anonymous said...

nwt [url=http://www.celineluggagetotediscount.com]Celine Bags[/url] soa http://www.celineluggagetotediscount.com slr [url=http://www.celinehandbagsdiscount.com]Celine Bag[/url] khv http://www.celinehandbagsdiscount.com ahp [url=http://www.celinebagxiao.com]Celine Bags[/url] eom http://www.celinebagxiao.com mpq [url=http://www.celinehandbagswe.com]Celine Handbags[/url] jga http://www.celinehandbagswe.com wnf [url=http://www.drdrebeatsname.com]Beats By Dre[/url] fdj http://www.drdrebeatsname.com yqj [url=http://www.hollisteroutletnamee.com]Hollister Clothing[/url] fls http://www.hollisteroutletnamee.com jro [url=http://www.hollisterjeansname.com]Hollister Clothing[/url] oiz http://www.hollisterjeansname.com uzn

Anonymous said...

hkidd [url=http://www.beatsbydrenewsale.com]beats by dre[/url] ghezm http://www.beatsbydrenewsale.com ruxee [url=http://www.beatsbydrelo.com]dr dre beats[/url] urkku http://www.beatsbydrelo.com xdnvw [url=http://www.beatsshop2013.com]cheap beats by dre[/url] ixipe http://www.beatsshop2013.com vnren [url=http://www.vip-beatsbydreoutlet.com]cheap beats by dre[/url] moblv http://www.vip-beatsbydreoutlet.com zawsb [url=http://www.beatsbydreonsale1.com]dr dre beats[/url] nusff http://www.beatsbydreonsale1.com kcsmq [url=http://www.cheapbeatsbydreonsale1.com]cheap beats by dre[/url] zdbad http://www.cheapbeatsbydreonsale1.com wgaya

Anonymous said...

zzosrk http://www.capemaycitypolice.com/MonstBeatsByDre.html nphkjc http://www.capemaycitypolice.com/cheapnikeairmaxb.html yvvnkx http://www.chancemccann.com/cheap-airjordans.html bzvdpr http://www.oceancityseafood.com/celinehandbags.html bpchoy http://maryhelverson.com/celinehandbagsb.html rppvul [url=http://www.capemaycitypolice.com/MonstBeatsByDre.html]beats by dre[/url] mbuke [url=http://www.capemaycitypolice.com/cheapnikeairmaxb.html]cheap nike shoes[/url] kgvqo [url=http://www.chancemccann.com/cheap-airjordans.html]cheap jordans[/url] iuuxx [url=http://www.oceancityseafood.com/celinehandbags.html]celine bag[/url] eutflr [url=http://capeMayLinen.com/cheapnikeshoes.html]nike air max[/url] ygge

Anonymous said...

uyyzam http://www.capemaycitypolice.com/MonstBeatsByDre.html jmiagj http://www.capemaycitypolice.com/cheapnikeairmaxb.html gyrjhb http://www.chancemccann.com/cheap-airjordans.html iyjogo http://www.oceancityseafood.com/celinehandbags.html pzycbu http://maryhelverson.com/celinehandbagsb.html lfstkb [url=http://www.capemaycitypolice.com/MonstBeatsByDre.html]cheap beats by dre[/url] abtbf [url=http://www.capemaycitypolice.com/cheapnikeairmaxb.html]cheap nike shoes[/url] jqwug [url=http://www.chancemccann.com/cheap-airjordans.html]cheap jordans[/url] feede [url=http://www.oceancityseafood.com/celinehandbags.html]celine bag[/url] npwydf [url=http://capeMayLinen.com/cheapnikeshoes.html]air max[/url] uhlr