27 March 2017

Rasuah - Depa cekop Sarjan Mejar & Kopral saja,yang lain?...


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang sarjan mejar dan koperal polis kerana dipercayai menyalahgunakan kedudukan mereka untuk meminta dan mengambil wang rasuah daripada pengusaha-pengusaha pengangkutan lori.

Kedua-duanya yang berusia 57 dan 53 tahun masing-masing ditahan di Kulim, Kedah antara jam 9 pagi hingga 10 pagi hari ini.

Menurut sumber kedua-duanya disyaki meminta dan mengambil wang rasuah berjumlah antara RM850 dan RM900 secara bulanan daripada pengusaha-pengusaha pengangkutan lori.

Difahamkan pengusaha-pengusaha lori diminta untuk membayar wang rasuah itu sebagai balasan supaya tidak dikenakan saman atas beberapa kesalahan lalu lintas yang didapati sering dilakukan oleh mereka.

Pengarah Siasatan SPRM, Datuk Simi Abd Ghani ketika dihubungi mengesahkan tangkapan dan berkata SPRM memandang serius perbuatan sedemikian boleh mengundang kejadian-kejadian yang tidak diingini kerana ia secara langsung membabitkan nyawa pengguna jalan raya yang lain. – Harian Metro

RUU355 Perlu Persetujuan Majlis Raja-Raja Melayu Sebelum dibentangan Di Parlimen...

Seorang bekas Ketua Hakim Negara berkata sebarang cadangan atau pindaan akta berkaitan agama Islam termasuk Rang Undang-undang (RUU) Persendirian perlu dipersembahkan kepada Majlis Raja-Raja terlebih dahulu sebelum dibentang di Parlimen.

Ini termasuk rang undang-undang bagi meminda Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (RUU 355), kata Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim.

Beliau berkata sebagai ketua agama Islam, Raja-Raja Melayu mempunyai peranan tersendiri dalam menentukan sesuatu perkara berkaitan agama Islam sebelum ia diguna pakai ke atas pihak yang disasarkan.

"Saya amati perdebatan, kemusykilan mengenai mengapa RUU 355 tidak dipersembahkan kepada raja-raja sebelum ia dibentangkan di Parlimen ada lojiknya.

"Hal ini boleh diperhujahkan kerana jelas tercatat dalam Perlembagaan Negara yang mewajibkan rujukan (mengenai agama Islam) dibuat kepada Majlis Raja-Raja yang juga ketua agama Islam dan hal yang termaktub itu mesti kita hormati," katanya.

Beliau menegaskan demikian dalam sesi soal-jawab mengenai syarahan bertajuk "Islam as the Law of the Land" (Islam sebagai Undang-Undang Tanah Air), di ibu negara semalam.


Dulu tangguh dan buat perhimpunan konon 
nak bagi orang faham RUU 355 sekarang cakap lain pula...

Ahmad Fairuz, ketua hakim negara dari 2003 hingga 2007, berkata peranan Majlis Raja-Raja sebagai ketua agama Islam tidak seharusnya dipinggirkan.

"Mahkamah Syariah wujud kerana Islam. Justeru itu, apa-apa yang berkaitan dengan Islam perlulah dirujuk terlebih dahulu kepada Majlis Raja-Raja dan mendapat persetujuan mereka sebelum dibentangkan di Parlimen.

"Mereka (Majlis Raja-Raja) mempunyai peranan masing-masing. Jika tidak kerana mereka, kita tidak akan merdeka," katanya.

Menjawab persoalan mengapa orang bukan Islam menentang RUU 355 walaupun akta itu tidak langsung melibatkan mereka, Ahmad Fairuz berkata, beliau tidak nampak sebab yang kukuh untuk orang bukan Islam menentangnya.

"Sememangnya RUU 355 tidak melibatkan langsung orang bukan Islam. Apa yang mereka perlu risau?,"

Mengulas mengenai keperluan melakukan pindaan terhadap akta berkenaan, Ahmad Fairuz berpendapat kes jenayah di bawah akta berkenaan semakin berleluasa.

"Peningkatan hukuman ini diharapkan dapat mengurangkan kesalahan yang dilakukan oleh orang beragama Islam kerana hukuman sedia ada tidak mencukupi bagi memberi kesedaran dan rasa takut kepada mereka,"

Cadangan meminda RUU 355 itu buat kali pertama dibawa ke Dewan Rakyat pada Mei 2016 dan usul itu sekali lagi dibaca Presiden Pas Datuk Seri Abdul Hadi Awang pada 24 November tahun lepas.

Ia bertujuan meminda Seksyen 2 akta berkenaan untuk menggantikan perkataan 'penjara selama tempoh melebihi tiga tahun atau denda melebihi RM5,000 atau sebatan melebihi enam kali' dengan perkataan 'penjara selama tempoh melebihi 30 tahun atau denda melebihi RM100,000 atau sebatan 100 kali sebagaimana ditadbir selaras dengan Tatacara Jenayah Syariah'.- md

Nazri In Team B Theory 
Seems More Plausible...

Ha ha ha. Here is an interesting picture. Tun Dr Mahathir was in Padang Rengas I suppose. Guess who gatecrashed Dr Mahathir's function? Its Nazri Aziz. 

He even sat himself down (uninvited) at lunch with Tun Dr Mahathir. You can see the embarrasing look on Nazri's face and the totally uncomfortable look on Tun Dr Mahathir's face. (Macam terbau taik kucing lekat di kasut). 

Here is something someone sent me. Apparently Dr Mahathir made this comment here. Its so funny.

Knowing Dr Mahathir's highly accute sarcasm, he hardly says anything without pondering it carefully.  

So when Dr Mahathir says "Ingatkan dia nak bagi tau saya dia nak keluar UMNO ka apa"  it tallies exactly with the rumours flying around about Nazri. 

That Nazri is in Team B (with Zahid) which is plotting to overthrow Najib in a putsch from inside UMNO. An internal coup de etat within UMNO. 

The theory goes that Nazri's debate with Tun Dr Mahathir is actually to give Dr Mahathir  high balls about 1MDB, Najib etc  for Dr Mahathir  to then  smash down. And embarrass Najib, UMNO, BN and also PAS.

That is why the Team A guys are working overtime to make sure that no debate, discussion,  casual talk etc takes place between Nazri and Dr  Mahathir. Even Nazri's gatecrashing is too much of a risk. What if Dr Mahathir had engaged him in conversation? As the stomach churns. -ostbUntuk gadis/wanita yang menukar pakaian di pasaraya/pusat beli belah...
Jalankan ujian mudah ini: 
Letakkan hujung kuku anda terhadap permukaan reflektif dan jika terdapat GAP antara kuku anda dan imej kuku, maka ia adalah cermin ASLI. Tapi,jika kuku anda TERUS menyentuh imej anda, BERHATI-HATI ITU CERMIN TEMBUS... dan ADA ORANG YANG SEDANG MEMERHATIKAN ANDA MENUKAR PAKAIAN Jadi ingat, setiap kali anda melihat cermin untuk menyalin pakaian,buat "ujian kuku." ambil masa seminit saje nak buat ujian ni.


The economic downturn...

cheers.

No comments: