11 October 2018

MMC-Gamuda jangan buli kami...


Saya ucap tahniah untuk sebuah persembahan yang hebat sejak Menteri Kewangan, Lim Guan Eng mengumumkan keputusan Kabinet untuk

(i) menerima tawaran MMC-Gamuda untuk mengurangkan kos kerja-kerja atas tanah MRT2 sebanyak RM5.2 bilion, menjadikkannya RM17.4 bilion (pengurangan sebanyak 23%) dalam bentuk kontrak ‘turnkey’, dan

(ii) menamatkan kontrak kerja bawah tanah memandangkan kedua-dua pihak tidak dapat menemui kata sepakat berkenaan pengurangan harga.

Tetuan telah mengeluarkan surat mengisytiharkan tidak bersalah, mendakwa bahawa anda menanti tawaran daripada Kementerian Kewangan. Anda mempersoalkan kelayakan konsultan kejuruteraan bebas yang kami lantik. Anda mengandaikan bahawa keputusan penamatan dibuat secara tergesa-gesa dan tanpa pertimbangan yang sewajarnya. Anda cuba untuk meraih simpati, mendakwa tidak kurang 20,000 individu akan kehilangan kerja (wow!). Media sosial anda dengan aktif sekali mempromosi kempen ‘selamatkan 20,000 pekerjaan’ merayu rakyat Malaysia menyokong petisyen anda. Ada surat yang tular di Whatsapp daripada jurutera graduan kelas pertama yang menyesal mengundi Pakatan Harapan dalam pilihanraya lalu.

Prestasi dan mobilisasi kempen ini sangat mengkagumkan. Persoalan kos projek ini kepada pihak kerajaan langsung tidak dipedulikan.

Kami tidak mahu bertikam lidah dengan anda di mata umum. Biasanya itu dikhaskan hanya untuk lawan-lawan politik sahaja. Apatah lagi, kami ingin meneruskan hubungan kerja yang baik bagi menyiapkan kerja-kerja atas tanah bernilai RM17.42 bilion itu.

Namun, tindakan berani tuan-tuan untuk berlagak sebagai mangsa kerajaan ‘zalim’ Pakatan Harapan menuntut supaya suatu jawapan diberikan bagi membetulkan fakta dan rekod.

Kontrak asal projek bawah tanah diberikan pada nilai RM15.49 bilion. MRT Corp kemudian memberi tambahan RM1.2 bilion untuk ‘variation order’ yang menyebabkan kontrak yang disemak semula bernilai RM16.71 bilion.

Selepas beberapa mesyuarat dan perbincangan, anda menulis surat kepada pihak menteri pada 15 Ogos bagi menawarkan harga semak semula, RM15.1 bilion. Ini berikutan keputusan untuk tidak meneruskan pembinaan dua stesen bawah tanah Bandar Malaysia Utara dan Selatan.

Kemudian pada 7 September, anda menawarkan untuk mengurangkan lagi harga kontrak projek bawah tanah sehingga RM14.58 bilion (semua sekali RM32 bilion untuk keseluruhan projek MRT2). Ini bereti penjimatan kos sebanyak RM2.13 bilion atau pengurangan sebanyak 12.7%. Seperti yang disebut pengarah Gamuda dalam mesyuarat bersama menteri pada 4 September – “we offer what we can offer, but anything beyond that will be meaningless to continue”. (Kami tawarkan apa yang kami boleh tawarkan, lebih daripada itu tak ada makna untuk diteruskan)

Pun begitu, berdasarkan kajian konsultan kejuruteraan bebas, MRT Corp sepatutnya menjangka jumlah penjimatan antara RM4.19 hingga RM5.79 bilion bagi anggaran 60% projek yang belum siap. Ya, anggaran penjimatan ini baru untuk baki kerja yang belum siap. Bayangkan penjimatan untuk keseluruhan kontrak.


Gaji Pengarah dan Ahli Lembaga MMC/Gamuda...
*Pengarah Urusan
MMC: RM5.5J setahun / RM458K sebulan / RM15K sehari
Gamuda: RM4.8J setahun / RM400K sebulan / RM13K sehari
*Seluruh Lembaga
MMC: RM8.13J setahun / RM677K sebulan / RM22k sehari
Gamuda: RM16.36J setahun / RM1.36J sebulan / RM45k sehari

Jadi persoalan yang perlu difikirkan oleh kerajaan baharu Pakatan Harapan ini sangat mudah sebenarnya.

A) Adakah kita akan kata, “Tak apa lah, kita terima sahaja pengurangan RM2.13 bilion yang ditawarkan MMC Gamuda”? Lagipun kita boleh ambil angka ini dan bercakap besar kepada rakyat Malaysia tentang ‘pencapaian’ kita yang hebat, kerana mereka pun bukan tahu yang kita mungkin boleh jimat sebanyak RM2 bilion lagi. Tambahan pula, kita pastinya boleh mengelak publisiti negatif dan proses tender antarabangsa baharu yang perlu dilaksanakan. Leceh dan banyak kerja. ATAU

B) Adakah kita akan menghormati mandat dan amanah yang telah diberikan rakyat dan memaksimakan penjimatan yang boleh kita perolehi daripada projek ini? RM2 bilion boleh digunakan untuk membangun 5 hospital, atau 50 buah sekolah. RM2 bilion adalah jumlah wang yang sangat besar di saat saya melihat rakan-rakan di Kementerian Kewangan berusaha untuk berjimat cermat mencari penjimatan RM50 juta di sini dan mengurangkan perbelanjaan RM80 juta di sana untuk Belanjawan akan datang.

Kabinet jelas sekali telah membuat keputusan untuk memilih B. Dan anda betul-betul mahu menyuruh rakyat Malaysia menyalahkan Kabinet kerana menamatkan kontrak ini?

Atau adakah kemudiannya anda akan memilih sasaran berbeza, seperti yang tersirat dalam kenyataan media anda, bahawa konsultan kejuruteraan bebas adalah tidak cukup layak – walaupun mempunyai 500 staf dengan rekod menyelesaikan 80 projek di 24 negara di luar Malaysia?

Atau adakah kerana konsultan lantikan kerajaan ini mendedahkan tentang pembohongan beterusan kononnya kos MRT1 dan MRT2 adalah jauh di bawah kos biasa pembinaan sistem metro di rantau Asia, kerana tiada sesiapa yang boleh mengesahkan data yang diberikan?

Adakah kami patut mempersoalkan kenapa MMC Gamuda pada mulanya bersetuju berkongsi data kos dengan jurutera konsultan untuk menjustifikasi kos, tetapi kemudian enggan berbuat demikian, kononnya ia ‘trade secret’?

Kepada graduan kejuruteraan kelas-pertama berusia 26 tahun itu, saya memahami pergolakan yang sedang anda hadapi dalam kehidupan hari ini dan ia langsung bukan salah anda. Tetapi, sekiranya Gamuda membuat keputusan untuk tidak mengekalkan khidmat anda, merekalah sebenarnya yang rugi, kerana anda akan boleh membina kerjaya yang turut cemerlang di banyak syarikat lain.

Kepada seramai 20,000 pekerja, seperti yang didakwa MMC, akan kehilangan pekerjaan mereka akibat penamatan kontrak, biar saya tekankan bahawa kerajaan Malaysia bukannya membatalkan projek tersebut. Anda akan menemukan banyak lagi peluang apabila projek baharu dijalankan pada kos yang lebih rendah, manakala penjimatan yang diperolehi bermakna lebih banyak projek akan dijalankan pada masa akan datang.

Tetapi mungkin, daripada memulakan petisyen di Change.org bagi mendesak kerajaan menarik balik keputusan membatalkan kontrak, adalah lebih bermanfaat untuk memulakan petisyen mendesak bos-bos anda di MMC Gamuda untuk memberi tawaran yang terbaik kepadaKerajaan Malaysia.

Terima kasih. – Tony Pua adalah Setiausaha Politik Menteri Kewangan.

Related image
MMC-Gamuda ajak kerajaan
rundingan MRT2
Story kat SINI SINI dan SINI 

Dah nampak lembut sikit kenyataan dari pihak Gamuda selepas sdra YB Tony Phua buat komen dan ulasan terhadap penamatan projek MRT2 sejurus sebelum ini.. Sbb komen YB Tony lebih berfakta dan penuh dgn intelektual statistik..- Ahmad Pamin

Boleh pulak bincang untuk kurangkan kos, maknanya kos sebelum ini ada unsur menipu, markup harga. Memang sial, buat saja tender terbuka yang baru. - Rahim Selamat

Baru ada akai... - TS

Caught with your pants down now you want to be invited back I thought you are all powerful you have thousand and thousand who will back you up and has arm yourself ready to die not so I see. Either you come back with good intention or F Off go and bury your dead we could not care less as this project is of no use we do not need it you can turn the half complete section into a Museum for Najib and his Toys bought from stolen Money a Fitting Memorial.- Anonymous

"MMC-Gamuda's offer to reduce the price by 24 percent was not accepted by the government.""Sure cannot la...Owners of MMC Gamuda must confess how much they mark up the contract for Najib's cronies . If its 50% , like the ECRL, then the discount has to be 50% la...  Tun M and LGE have nothing against the workers of MMC Gamuda because most of them are Malaysians. No more sweet heart deals in Malaysia Baru. - Shibboleth

The govt should just go ahead with the international tender process & Gamuda can submit their proposals for evaluation. Gamuda should not dictate.! The PH govt. cannot be held ransom by any contractor/corporation.. - Anthony John


Image may contain: 2 people, text
Image may contain: 4 people, people smiling, people standing and suit
Pegawai pengurus p'raya Rantau 
dihukum penjara 3 bulan

Amino was found texting Daing: "Assalam, lepas ni Ko akan jadi saksi. Hati2 teruk den kono soal dalam court. Hari ni sambung lagi. Cuma den bagi tau pass dah tak relevan semasa penamaan calon kerana ko kono bertugas dlm dewan. Hanya perlu beritahu RO utk kebenaran masuk Dewan."(After this you will be the witness. Be careful as I was severely questioned in court and today the trial continues. I testified that the pass is not relevant on nomination day as you only work inside the hall. You only need the approval of the RO to enter the hall) 

To this, Daing replied: "Wassalam baik tuan." (Alright sir)


Then Amino replied in his text: "Lebih baik cakap tak tahu". (Better for you to reply that you do not know)

Padan muka Mat Hassan UMNO...
Story kat SINI SINI dan SINI

Macam ni kah seorang YB...

Sedih dan kesian saya tengok apa yang berlaku di negeri Melaka apabila seorang wakil rakyat yang juga merupakan anggota Exco kerajaan negeri mempamirkan cara dia melayani rakyat yang berhadapan dengan masalah. Tidak wajar sekali cara wakil rakyat itu melayan rakyatnya sebegitu. Seorang wakil rakyat seharusnya jaga budi pekerti, tutur bicara kerana mereka adalah pemimpin yang menjadi suri tauladan.

Tetapi kalau begitulah cara wakil rakyat, ia sangat huduh. Lumrah mana-mana wakil rakyat dia harus melayan rakyat sebaik mungkin. Saya sudah katakan, rakyat dan wakil rakyat macam pelanggan kedai dengan taukeh kedai, dimana dalam keadaan apa sekali pun pelanggan berada di keadaan yang betul sepanjang masa. Itu sepatutnya.


Image may contain: 1 person, eyeglasses, meme and text

Berbalik kepada peristiwa berkenaan ingin saya pesankan kepada rakyat, mereka juga harus sedari diri. Jangan meletakkan wakil rakyat anda sebagai dewa atau Tuhan yang boleh anda meminta apa sahaja yang ada kehendaki. Walaupun dari segi falsafah wakil rakyat begitu, tetapi itu hanya retorik semata-mata. Manifesto itu bukan untuk dilaksanakan tetapi ia hanya merupakan jerat.

Sekiranya anda tidak kenal dan baik dengan mereka, punya cable, nah begitulah cara anda dilayan. Kebenyakan wakil rakyat dan pemimpin hanya manis di bibir mulut sahaja. Mereka akan jadi baik, lembut gigi daripada lidah sebelum mereka tidak ada kuasa. Tetapi selepas mereka ada berkuasa akan keluarlah wajah dan fiil mereka sebenarnya ada yang lebih huduh daripada jin dan syaitan. Dan mereka akan sedar apabila mereka kalah dan hilang kedudukan.


No automatic alt text available.
Ini peta lokasi jalan short cut yang diarah tutup oleh YB.Jalan warna hijau ialah kebiasaan penduduk kampung untuk ke surau diarah tutup oleh YB Exco dengan alasan takut langgau budak dalam taman perumahan. Orang kampung nak ke surau terpaksa pusing ikut jalan warna merah.

Saya mempunyai banyak pengalaman dalam hal ini. Sebab itu bagi saya senang mendekati ketika mereka tidak berkuasa, atau ketika mereka kalah dan terhina, daripada mendekat dan mahu berkawan sesudah mereka berkuasa dan berjawatan. Apabila mereka sudah berjawatan, berkedudukan, mereka tidak akan mempedulikan kita lagi sebalik mereka mencari kawan bak enggan sesama enggan, pipit ditinggalkan sesama pipit juga.

Semoga sejarah dan pengalaman yang saya lalui boleh diambil sebagai pengajaran untuk anda tidak merasai begitu kecewa dengan wakil rakyat atau orang politik. Sebab itu bagi saya, setelah mereka menang dan berjaya, berkedudukan tinggi, saya akan menjauhi diri daripada mereka untuk bagi mengelakkan tidak akan berasa sedih, tersinggung atau terkilan apabila mereka berubah sifat dan karektor. - MSOImage may contain: 4 people, people smiling
YB ni lagi samseng...

A day in Port Dickson...

I met nasi lemak seller Aishah at Sunggala night market in Port Dickson.

She told me delightfully, "Datuk Seri Anwar came to my stall just now. I took pictures and shook hands with him."

"Wow! Datuk Seri is your idol, huh?" I asked.

"Of course! I'm not going to wash my hands for days!"

Not everyone at the night market was as excited as Aishah. They politely shook hands with Anwar and then got back to their chores. Sunggala is a Malay-majority neighborhood, and the night market here is among the busiest in town. Understandably it is a must-visit place for candidates.

Not long after Anwar left the night market, another candidate, Mohd Isa Samad, arrived. I noticed that the elderly here appeared to be more familiar with Isa while the younger were generally more indifferent to him.

A young stall owner asked a friend after Isa left, "So, this is Isa Pendik, ya?" Ia Pendik is Mohd Isa's nickname acquired when he was MB three decades ago.

When Isa came to Aishah's stall, she also shook hands with him politely, and asked for a badge with his picture on it. I asked Aishah why she also supported Isa.

"No, I only support Anwar, but my father is Isa's supporter and I want to bring this badge home for him."

Port Dickson is a mixed constituency with 43% of Malay voters, 33% Chinese and 22% Indians. Such a racial make-up gives Anwar the upper hand, but as the country's next prime minister, Anwar needs to win it big, with significant Malay support in order to be convincing.If Anwar wins only with strong support from the Chinese and Indians, his image, along with that of PKR and Pakatan Harapan in the Malay society, will be compromised. And this will also give Umno and PAS a good reason to attack Anwar as the "future PM" is not representing majority of Malays. Anwar absolutely has the confidence to win the Malay votes.

In GE14, although Danyal Balagopal Abdullah won the parliamentary seat, he lost in two predominantly Malay state seats Bagan Pinang and Linggi. The older generation are still sentimentally attached to Isa, who was MB for more than 20 years.

Anwar and Isa will vie for the precious Malay votes in PD. As for PAS' Mohd Nazari, many seem to have given him a miss. A retired soldier to me most of the Malays would continue to support Isa.

"Even though he has left Umno, and Umno does not field a candidate here, Umno supporters will have to pick Isa."

But his image among the younger generation has been tainted by money politics and Felda scandal. PD voters staying outstation make up more than 30% of the total, and most of them are youngsters. If these people do not return to PD in droves to vote, Isa may have an advantage. This is what concerns Anwar.

From Sunggala I went to Linggi where there was a major ceramah featuring Anwar Ibrahim, In front of the listeners, Anwar was trying very hard to convince the Malay society that the PH government will continue to protect the rights of the Malays. He also told them he was having a good relationship with Tun Mahathir and that Mahathir would come to PD on Monday to campaign for him.

Perhaps these are the two things Anwar needs most now: trust from the Malay society and support from Mahathir, which can both be seen here in Port Dickson. - mysinchew

Image may contain: 4 people

Dr.M and Anwar Ibrahim campaign 
together for the first time in 20 years...

Malaysian Prime Minister Mahathir Mohamad campaigned on Monday for his designated successor and former foe Anwar Ibrahim, urging voters to support Anwar’s return to active politics.

Mahathir’s appearance at a late-night political rally marked the first time in two decades that the two leaders shared the same stage, after setting aside a bitter political feud to form an alliance that won a stunning victory in May 9 national elections.

Mahathir, 93, was elected a second time to become the world’s oldest leader in the country’s first transition of power since independence from Britain in 1957. Anwar couldn’t participate in the polls due to a 2015 conviction for sodomy that he alleged was politically motivated, but he was freed and pardoned by King Muhammad V days after the general elections.

Anwar faces six other candidates but is expected to easily win Sunday’s parliamentary by-election to fill a vacant seat for the southern coastal town of Port Dickson in his bid to return to parliament and prepare for his eventual takeover from Mahathir.

Mahathir had earlier said he would not go to Port Dickson to campaign for Anwar because the race was a minor by-election – but changed his mind in a move that appeared symbolic to show that the past conflict between the two former rivals had been buried.

“I hope that in this by-election, victory will be given to the Alliance of Hope, to Anwar. I hope that we can continue to work together … not for Mahathir or Anwar but for our beloved country,” Mahathir told about 2,000 people seated in a large tent for the rally. Dozens of others with umbrellas stood outside because the tent was packed.


Image may contain: one or more people, crowd and indoor

Mahathir’s spoke little about Anwar, using most of his speech to promote a united government to tackle huge national debts due to massive corruption under the previous government.

Anwar was once a high-flying member of the former ruling coalition but was convicted of homosexual sodomy and corruption after a power struggle in 1998 with Mahathir, who was prime minister for 22 years until 2003. Anwar was freed in 2004 and convicted again in 2015 of sodomy – charges he said were concocted to destroy his political career.

Angered by a monumental graft scandal at a state investment fund, Mahathir made a political comeback and the two forged a new opposition alliance in a gamble that paid off in May polls.

Anwar, in his speech, paid tribute to Mahathir as a statesman who helped save the country from the brink of economic destruction. He reiterated that he will focus on parliamentary reforms and has no intention of interfering with Mahathir’s governance.

“In this current situation, it is better for Mahathir to lead the country. I say this with all humility. I love him as a father and as a leader. I fought against him and now I accept that he is the best man to lead Malaysia now,” Anwar said.

Mahathir has said he expects to be in office for at least two years and will keep his promise to hand over power to Anwar. - SCMP

Jom Kita Undi...

Image may contain: one or more people and text
Image may contain: 3 people, text
Story kat SINI dan SINI...cheers.

No comments: