04 February 2016

Politik Kedah dah pecah-belah...Penyingkiran(Datuk Seri) Mukhriz Mahathir daripada jawatan Menteri Besar Kedah adalah peristiwa politik negeri yang cukup sesuai dijadikan bahan kajian oleh penuntut sains politik.

Ia mempunyai segala ramuan yang diperlukan untuk sebuah drama “intrigue” politik. Pertimbangkan fakta-fakta berikut:

1. Mukhriz adalah satu-satunya anak Tun Dr Mahathir Mohamad yang cergas dalam politik.

2. Beliau adalah "late starter" kerana Dr Mahathir menyekat anak-anaknya daripada bertanding pilihan raya ketika beliau masih Perdana Menteri dan Presiden Umno.

3. Abang Mukhriz, iaitu Mokhzani yang dikatakan lebih sesuai dalam politik hanya bergiat di peringkat Umno bahagian ketika Dr Mahathir masih Perdana Menteri. Cadangan agar beliau bertanding pilihan raya ditolak oleh bapanya.

4. Apabila Dr Mahathir bersara daripada jawatan Perdana Menteri dan Presiden pada tahun 2003, barulah Mukhriz boleh memikirkan sama ada mahu memasuki politik atau tidak. Beliau bertanding kerusi Parlimen Jerlun, Kedah pada Pilihan Raya Umum 2008 dan menang walaupun Kedah jatuh ke tangan PAS tahun itu.

5. Dalam PRU 2013 Mukhriz dan bapanya bergabung berkempen dan berjaya merampas balik negeri itu daripada Pas.

6. Janji pilihan raya adalah jika BN merampas semula Kedah, Mukhriz akan dilantik sebagai Menteri Besar. Beliau menang kerusi Dewan Undangan Ayer Hitam dan dilantik menjadi Menteri Besar.

7. Malangnya, kalau Perdana Menteri, (Datuk Seri Mappadulung Daeng Mattimung Karaeng Sanrobone) Mohd Najib bin Abdul Razak, bukan Tun Abdul Razak, Mukhriz pula bukan Tun Dr Mahathir. Beliau tidak mempunyai perwatakan, kecekapan politik, ketekunan dan kreativiti bapanya.

8. Kesilapan besar beliau yang pertama adalah tersalah kira permainan politik Adun dan Ketua-ketua Bahagian Umno. Beliau sama ada tidak sedar atau tidak mempedulikan hakikat bahawa majoriti Adun dan Ketua-ketua Bahagian Umno Kedah adalah veteran politik tikam belakang dan kayu tiga.

9. Tetapi jerami yang mematahkan belakang kerbau adalah pergeseran antara Dr Mahathir dengan Mohd Najib. Mukhriz menjadi mangsa politik pukul anak sindir menantu. Atau lebih tepat, belasah Mukhriz kalau tidak berdaya melawan Mahathir.  

10. Mukhriz secara langsung menjadi mangsa "collateral damage" perang Najib-Mahathir. Kerana beliau sendiri tidak begitu kuat maka mudahlah digasak oleh budak-budak Mohd Najib.

11. Apatah lagi budak-budak Mohd Najib diberi banyak dedak untuk makanan sendiri dan untuk diagih-agihkan. Politik “cash is king” bukan saja digunakan untuk mencari sokongan dan membeli kesetiaan tetapi juga bagi memusnahkan musuh.

12. Walaupun Mohd Najib dan budak-budaknya telah berjaya memperoleh apa yang mereka idamkan, isu yang lebih mencabar sebenarnya baru bermula.
13. Apakah Menteri Besar baru ini paling layak di segi pengalaman, pelajaran, ilmu dan pengetahuan untuk menerajui negeri dan parti berbanding Exco dan Adun Umno yang lain?

14. Adakah beliau mampu menyatupadukan semula Umno dan mengambil hati ahli serta penyokong parti sebelum PRU nanti?

15. Realitinya, sesiapa pun yang mengambil alih akan mengalami "handicap" pada pilihan raya akan datang kerana sudah menjadi sejarah di Kedah, iaitu apabila parti yang memerintah berpecah-belah ia akan kalah dalam pilihan raya.

16. Umno/BN kalah kepada PAS pada PRU 2008 kerana pecah-belah Umno negeri dan masalah pentadbiran pusat. (Datuk Seri) Mahdir Khalid sempat jadi Menteri Besar selama 802 hari sahaja selepas mengambil alih daripada (Datuk Seri) Syed Razak Syed Zain (2,203 hari).

17. PAS kalah pada PRU 2013 kerana pecah-belah akibat cabaran terhadap Menteri Besar, Allahyarham Tan Sri Azizan Abdul Razak.

18. Pengundi Kedah yang sudah biasa dengan pertukaran parti amat sensitif terhadap permainan politik. Mereka akan tolak parti yang dilihat sebagai mementingkan diri sendiri daripada kepentingan rakyat jelata. - a.kadir jasin

Winning Malaysian election doesn’t cost billions...

Former prime minister Dr Mahathir Mohamad does not buy the narrative that the RM2.6 billion (US$681 million) donation made to Prime Minister Najib Abdul Razak was for election spending.

Having led the BN to victory in five general elections, Mahathir said it does not take that much money to win a general election in Malaysia.

“The claim that US$700 million (sic) was for fighting the Islamic State here is not credible because Najib openly claimed that it was for Umno to win the election in 2013.

“Winning elections in Malaysia does not require billions of ringgit,” Mahathir said on his blog today.

Attorney-general Mohamed Apandi Ali last week cleared Najib of any wrongdoing over the US$681 million donation, which Apandi said was made by the Saudi royal family.

Apandi said Najib returned US$620 million to the donor, but did not specify what he did with the remaining US$61 million.

Deputy Transport Minister Aziz Kaprawi said the portion not returned to the donor was used for election spending.

Sources close to the family told the BBC that the donation was given by the late Saudi monarch King Abdullah to help Najib win the 2013 general election and stave off influence of the Muslim Brotherhood in Southeast Asia.

The Saudi government considers the Muslim Brotherhood a terrorist organisation.

International investigation ongoing

Mahathir said while it was true the Saudi government has given aid to other countries, this had been done through official channels and not transferred directly to a PM’s private bank account.

Mahathir said the AG's failure to give an explanation meant that the public will continue to believe that the funds came from 1MDB.

This despite the AG warning not to lump the donation case and SRC International's funds of RM42 million channelled to Najib together with the 1MDB investigations abroad.

Switzerland, Hong Kong and Singapore authorities are investigating possible corruption and money-laundering linked to 1MDB.

“Clearly, the AG does not want the Swiss AG to know whether the money in the prime minister’s personal accounts comes from 1MDB or not,” said Mahathir. - mk

Nak menang p/raya tak perlu berbilion ringgit

Rata-rata pengguna media sosial terutama juga rakyat Malaysia terkilan dengan peletakan jawatan Datuk Seri Mukhriz Mahathir sebagai menteri besar Kedah susulan kemelut politik Kedah dan mempersoalkan bilakah nasib yang sama bakal menimpa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. – Gambar The Malaysian Insider oleh Hasnoor Hussain, 3 Februari, 2016.cheers.

No comments: