25 November 2009

N3 Kota Siputeh - Mahkamah Tinggi kata "NO", Mahkamah Rayuan kata "YES".........

Mahkamah Rayuan hari ini membenarkan permohonan penangguhan sementara perintah Mahkamah Tinggi yang mengarahkan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) supaya mengadakan pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh.

Semalam, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin menolak permohonan SPR untuk menangguhkan perintah tersebut. Keputusan Mahkamah Rayuan itu diumumkan kira-kira jam 7.30 malam. Esok merupakan tarikh akhir bagi SPR melaksanakan perintah mahkamah tinggi supaya mengeluarkan writ pilihan raya kecil DUN Kota Siputeh.

Berikutan keputusan Mahkamah Rayuan hari ini, SPR boleh menangguhkan pengeluaran writ tersebut untuk mengumumkan tarikh penamaan calon dan hari pengundian. Keputusan hari ini dibuat sebulat suara oleh panel hakim yang diketuai oleh Datuk Sulong Matjeraie. Dua lagi hakim ialah Datuk Kang Hwee Gee dan Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Abd Aziz Abdul Rahim. Mengikut undang-undang, apabila SPR telah mengeluarkan writ tersebut, maka ia tidak boleh dibatalkan.

Sebelum itu, peguam kanan persekutuan, Kamaluddin Md Said berhujah bahawa wujud keadaan tertentu yang membolehkan penangguhan itu dibuat. Katanya, jika SPR sudah menetapkan tarikh penamaan calon dan pengundian, dan jika rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi kemudiannya dibenarkan, maka pilihan raya kecil itu adalah satu pembaziran dana awam. Kamaluddin juga menegaskan, jika pilihan raya kecil diadakan, ia mungkin menyebabkan ada dua wakil rakyat, jika rayuan SPR dibenarkan.

Manakala peguam kanan Sulaiman Abdullah, yang mewakili speaker DUN Kedah, Dr Abdul Isa Ismail pula berkata, jika mahkamah membenarkan penangguhan itu, ianya hanya menghalang perjalanan perlembagaan kerana kerusi tersebut telahpun diisytiharkan kosong.

"Apabila sesebuah kerusi diisytiharkan kosong, maka pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari dan writ pilihan raya hendaklah dikeluarkan esok," katanya.

Sulaiman berkata, juga tidak ada keperluan segera untuk memberi penangguhan kerana Mahkamah Rayuan boleh mendengar rayuan SPR sebelum tempoh 60 hari itu. Maka katanya, tidak ada keperluan segera untuk mahkamah membenarkan penangguhan.

Tambahan lagi, katanya, mengikut undang-undang, mahkamah tidak boleh memberi sesuatu penangguhan terhadap mana-mana perintah yang dipohon.

source:malaysiakini

Jeng....jeng...jeng.....Mahkamah Rayuan selamatkan SPR dan bekas Adun UMNO kaki ponteng.

Sudah menjadi amalan kebiasaan dalam 1Malaysia, bila mahkamah tinggi kata "NO", mahkamah rayuan pula kata "YES".

Caca marba punya undang-undang.....ptuihhhhhh!!!!!!

cheers.

1 comment:

azman kamarul said...

cuma nak kata satu dua kat sini....pertama dengan situasi ini yang menyerupai sejarah Perak iaitu jatuhnya kerajaan PR ke tangan UMNO biawak tu nampak-nampak nak jadi kat Kota Seputih pulak dah.

Keduanya, Malaysia semasa aku kecil-kecil dulu aman dan adil walaupun ketidakadilan itu ada tetapi hari negara ini duk berasa macam negara dekat Afrika nuuu...apa tu Uganda ka apa...yang Presiden nya yang bernama Idi Amin...nama tu macam nama orang Islam...tapi tak tau nak habaq la...kat sini pun nama macam Islam tapi nak kata tak kena....