20 December 2019

DPP balun Najib kaw2...

Ramai orang tak faham kenapa DPP layan perangai mengada-ngada Najib macam kes coklat, lepas bagi alasan tak tahu dalam semua pertuduhan. Kita nampak benda ini macam alasan kartun tapi apa yang DPP buat ialah hendak cover all exit; pastikan semua pertuduhan terhadap Najib melebihi keraguan munasabah.

Yang kita nampak DPP langsung tak bagi peluang untuk Najib "timbulkan keraguan munasabah" pada setiap pertuduhan even bagi kita benda itu hanya point yang kecil. DPP nak kalau Najib didapati bersalah, hasil dia gred A, 100% markah, bukan 99.9 %. Tak ada satu pun persoalan dari peguambela\tertuduh yang DPP tak boleh jawap.

Memang first class punya DPP dan AG TT buat homework, bukan level cincai macam Apandi.

Baca laporan Soal balas Pendakwaraya Sithambaram kepada Najib.. Rasanya Najib bertemu lawan yang sebenar.. Baca Soalan Sithambaram..Dia boleh perkena Najib dengan soalan2 Troll jer.. - f/bk
Image may contain: 2 people

Memang Najib nampak hebat kat luar.. kat facebook... bila masuk Mahkamah, hanya mampu cakap saya tak tahu..saya tak pasti.. Jadi Pendakwaraya pun main main troll dalam Mahkamah..

1- Bila Najib kata saya tak pasti Tandatangan tu milik dia, akhirnya pendawaraya tanya kenapa tak report Polis.. ?

Najib kata dia perlukan Pakar untuk sahkan.. akhirnya Pendakwaraya troll dia, Takkan Tandatangan Sendiri pun tak kenal.. Kalau sendiri pun tak pasti, Mcm mana Pakar nak sah kan.. Nampak tak Najib punya Mengeliat..

2- Lepas tu bila Pendakwaraya minta dipastikan samada Tandatangan itu Palsu atau tidak, Najib jawab lagi.. Dia tak pasti nampak macam sama..

Pendakwaraya Troll lagi.. Agaknya mcm pernah dengar jawapan mcm tu dalam kes lama, kes VK Lingam Correct Correct.. bunyi dia macam " it looks like me and sounds like.. " Najib hanya mampu senyum kena troll dalam Mahkamah..

3- Sekali lagi soalan di tanya , Apakah Najib sedar Duit yang masuk dalam akaun dia, Apakah Najib tidak tahu.. Najib jawab lagi..dia tak pasti..Dia tak pasti.. Dia Sain Cek dalam jumlah yang besar pun, Dia boleh kata dia Yakin duit cukup tanpa melihat baki dan jumlah di dalam bank dia....

Seolah olah dia tak tahu dan tengok langsung Duit dan transaksi yang ada dalam Akaun dia.. orang FELDA yang ada baki duit 20 ringgit dalam akaun pun reti buka online Banking cek duit BRIM masuk ke belum..

Sekali lagi Pendakwaraya troll Najib.. Bagaimana Najib tak pasti, tak teliti.. Sedangkan ketika Polis melakukan pemeriksaan, geledah rumah Najib.. Najib boleh sedar yang 1 Cokelat miliknya boleh Hilang dalam Peti Ais..
Image may contain: 4 people, text

4- Nampak tak, Najib tak boleh bawa apa apa bukti..saksi untuk menafikan Segala keterangan dan saksi yang yang dikemukan pendakwaraya.. Najib hanya mampu jawab saya tidak pasti..saya tidak tahu..

lepas tu berlagak pandai dalam facebook macam dia yakin sangat dokumen derma tu dari Putera Arab Saudi.. akhirnya bukan dia bawa bukti dokumen yang derma tu dari Putera Arab, Dia cuma buktikan dia ditipu Jho Low..

dokumen yg dia Publish kat Facebook kononnya Dokumen dan derma dari Arab saudi tu hanya untuk menipu orang kampung jer.. Najib ni jenis relax jer menipu orang Melayu tanpa rasa bersalah...yg heran Ulama pun boleh percaya... kalau orang felda boleh tahan lagi..

Jadi bila Pendakwaraya tanya soalan soalan pelik.. Bukan sebab Pendakwaraya Bodoh.. Tapi depa sengaja troll Najib dalam mahkamah..Najib hanya berlagak diluar sebagai Pahlawan, Kerja dia troll orang.. Tapi dalam Mahkamah.. Hari hari kena troll dengan Pendakwaraya.. - Ahmad Muslim Badawi

Mahkamah diselubungi gelak ketawa dengar alasan Najib


Bila nama Allah jd benteng mengiyakan sesuatu perkara.. Sekiranya berlaku pembohongan maka kesaksian Najib sudah tidak dapat digunakan sampai bila-bila, malah di akhirat kelak..
Pada org Melayu bila sebut laknat dari Allah je depa dah pikir yg pelik2 mcm yg mereka tengok dlm sinetron indon ataupun yg depa baca dlm Mastika. Pernah tak fikir kaum yg telah dilaknati Allah sejak sekian lama masih lagi buat dosa, malah menguasai ekonomi dunia, bahagia je depa siap beranak pinak.. Tak sama kan mcm yg dlm sinetron?? Wallahualam.. - f/bk

Menggunakan kaedah sumpah laknat untuk menentukan kebenaran atau kesalahan atas perbuatan seseorang semata mata untuk menyelamat diri adalah ajaran songsang dan satu penghinaan terhadap agama. - Ahmad Borhan 

Sumpah laknat ini hanya sah kepada suami yang menuduh isterinya berzina kalau berdasarkan hadis sahih.. - f/bk

Lanun bersumpah dengan kalimah2 Allah .Azilah juga bersumpah dengan nama Allah.Kita tunggulah keputusan Allah... - twitter

Police commandos had no business killing a woman for no reasons,though what they did was inhumane and have the share in the killing with the person who wanted her dead. An eye for an eye,a tooth for a tooth. One could get away with "sumpah laknat",but Allah always has His own plan... - twitter

Kalau lah Najib bersumpah tadi bahawa dia tak rompak duit 1MDB, nescaya aku percaya dan aku akan masuk UMNO... - f/bk

Image may contain: one or more people and text
Najib kena buat sumpah laknat tak terima sogokkan ini. Ada beranikah...

Image may contain: 3 people, people smiling, text
MALAYSIA BAHARU yang 
masih dibayangi cara lama..

Setelah kita berjaya tumbangkan kekuasaan UMNO-BN lebih setahun lalu.. Pakatan Harapan sehingga kini (HARAPAN) berdepan dengan janji, ekonomi rakyat yg semakin meresahkan serta politik kendiri yg x berkesudahan. Malangnya Kerajaan HARAPAN lebih banyak menumpu kepada mengukuhkan kedudukan masing-masing daripada membantu rakyat di bawah. Apa yang berlaku sebenarnya? Apakah rakyat berpuas hati dengan polisi dan dasar HARAPAN? Apakah kehidupan rakyat bertambah baik?

Kini sudah 18 bulan HARAPAN memerintah, institusi pentadbiran dan politik masih gagal direformasikan sebaiknya, tatakelola dan kedudukan kewangan masih belum dipulihkan sebaiknya. Badan-badan pencegah rasuah dan integriti negara masih belum diperkukuhkan. Meskipun HARAPAN telah mula menampakkan kejayaan namun penilaian yang lebih objektif ialah kesannya kepada rakyat dan sokongan kepada HARAPAN. Masalah kos sara hidup dan sosio-ekonomi masih membelenggu rakyat secara umumnya. Malaysia kini sedang dirundung senario muram ekonomi global. Rakyat masih pertikai apakah strategi yang diambil HARAPAN?

Kerajaan harus lebih tuntas dan tegas dalam memenuhi janji-janji manifesto HARAPAN dalam membela mereka yang miskin dan terpinggir. HARAPAN tidak cukup mengetengahkan polisi dan pelaksanaan yang menunjukkan komitmennya terhadap meringankan beban rakyat. Sehingga hari ini HARAPAN tidak banyak membawa konsep Malaysia baharu tetapi masih menggunakan pendekatan lama semasa Tun M berkuasa pada penggal terdahulu iaitu menekankan perindustrian berat seperti kereta, projek mega dan melindungi kapitalis. Sedangkan pendekatan yang diamalkan sejak awal ketika eraPakatan Rakyat 2008 ialah merakyatkan ekonomi. Banyak skim-skim yang dikempenkan sebagai tauladan rakyat kini tidak dan bakal tidak dilaksanakan. Banyak YB yang menumpukan kepada projek-projek kawasan seperti jalan raya dan longkang, sedangkan pada era BN hal yang sama juga dilakukan YB BN.
Image may contain: 5 people, people smiling, text

Apa yang diperlukan rakyat ialah sentuhan YB yang membela penduduk setempat, bersama-sama mereka dan skim merakyat ekonomi. Lebih rendah taraf hidup maka lebih banyak bantuan diberi. Konsep ini berjaya di Selangor pada dua penggal pertama ketika era Pakatan Rakyat dahulu.

Faktor utama kemenangan HARAPAN adalah kerana kebencian rakyat kpd pemerintahan BN yg korup. Ia juga dibantu daripada kebijaksanaan Anwar membentuk pakatan antara parti utk menumbangkan BN. Ia bukan kerja mudah. 20 tahun lamanya. Kini rakyat disajikan dengan pelbagai masalah dalaman HARAPAN. Pemimpin2 HARAPAN masih tidah mahu ambil pengajaran dari kekalahan BN. BN kalah faktor utamanya Najib, Rosmah dan 1MDB serta ketidaktelusan kerajaan pada rakyat dan budaya mengampu hingga semua tidak berani berkata yg benar. Akhirnya kerajaan mereka tumbang, kesemua mereka hilang jawatan. .

HARAPAN harus membawa agenda yg lebih realistik, yg mampu membawa negara dan keseluruhan rakyatnya ke taraf yg lebih baik. Kerajaan harus lebih terbuka kepada revolusi corak pemerintahan, ekonomi, industri dan pendidikan, bukan masih dengan corak lama yg jelas dimata rakyat umpama menghidupkan style kerajaan lama. Yang kaya bertambah kaya, pemimpin dan kroni sibuk dengan buat duit demi keluarga sendiri dikala rakyat makin tersepit. Itu bukan Malaysia Baru yg rakyat inginkan. - Orenji

Much Ado About Nothing...

UMNO and PAS leaders were up in arms over reports that late Chin Peng’s ashes were smuggled in from Thailand and then scattered at different places in the country.

Tuan Ibrahim, Pas deputy president, insisted that the act disrespected the feelings of those who fought against members of the outlawed Malayan Communist Party (MCP). UMNO’s Mohd Puad Zarkashi argued that Chin Peng’s ashes should not be brought back because Chin Peng did not want to return to Malaysia. Najib Razak, not wanting to miss a publicity opportunity, said that the action would impact peace and harmony of the country. Others felt it was tantamount to glorifying communism.

Veterans Association president Shahruddin Omar expressed that it was an insult to those who fought the communist terrorists. These are standard responses whenever Chin Peng’s name crops up. Therefore, it is nothing new or out of the ordinary.

Chin Peng was no hero. He and his merry men first fought the British colonialists, then the Japanese and finally against newly-independent Malaya. Hundreds of Malaysians, soldiers and civilians, Malays and non-Malays, died in what came to be known as the Malayan Emergency. With help from British and Commonwealth troops and the efforts of our own army, the terrorists were pushed across the Thai border where they slowly withered away.

On December 2, 1989, Chin Peng and his lieutenants signed a peace treaty with the government of Malaysia, formally ending their 21-year-long armed struggle. In exchange for laying down their arms, the government agreed to allow all CPM leaders, including Chin Peng, to return to Malaysia. This was repeatedly confirmed by former Inspector-General of Police, Rahim Noor who played a key role in the Hatyai peace accord of December 1989.

I wish to recall a bit on the eventful accord in Hatyai in December 1989. Around that time my battalion was on an operational tour of the Belum Forest complex. The area was designated an operational sector to facilitate search and destroy operation by troops. An operational tour will last anything between three and four months, depending on the urgency of the task in hand.

Abdullah CD

Since the forest reserve was under a 24-hour curfew, human activities were virtually non-existent. Being forewarned of the unfolding event in Hatyai, we were on our toes to forestall any untoward incidents from happening. Fortunately, nothing dramatic happened.

Active patrolling of the sector was maintained stretching from the Thai border to the Perak River. We uncovered many tracks and signs left by poachers and those looking for kayu gaharu (agarwood). We managed to apprehend a few, mainly Thais and handed them to the police in Grik. The Belum Forest Reserve was devoid of enemy activities during that period in time.

Now back to Chin Peng. The government, however, did not honour their word. The authorities prevented him from returning on the grounds that he was the leader of an insurgency movement. Allowing him to return would offend the sensibilities of soldiers who fought against the terrorists and an affront to those who died during the Emergency. I am an ex-soldier, I don’t feel offended.

Chin Peng wanted to return home. He engaged lawyers to challenge the home ministry’s ban on his return. In 2009, the Federal Court concluded that since he was unable to prove that he was born in the country he was barred.

The home ministry had acted in bad faith by refusing to accept the fact that he was born in Sitiawan and had friends and family there to prove it. Other leaders such as Shamsiah Fakeh had no trouble returning home although she had been living in China for many years. Even her non-Malaysian family members were allowed in.

As for him being the leader of the movement, it ignores the fact that others too had leadership roles in both the party and the party’s armed wing – the Malayan National Liberation Army. Abdullah CD was once the chairman of MCP and commander of the Malay-dominated 10th Regiment operating in Kelantan. Rashid Maidin, the first Malay to join the Malayan Communist Party, was also a senior commander of the 10th Regiment.

They all played key leadership roles, participated actively in the armed struggle and yet were allowed to return home following the 1989 Hatyai peace accord. Chin Peng was unfairly judged and punished.
Shamsiah Fakeh

Whichever way you look at it, there is no escaping the fact that ethnicity played a huge role in the whole affair; if Chin Peng were a Malay-Muslim, he would have almost certainly been allowed to return home along with his old comrades Abdullah CD, Rashid Maidin and Shamsiah Fakeh. Both Prime Minister Dr Mahathir Mohamad and ex-IGP Rahim Noor had alluded to this.

Why is it that even the return of Chin Peng’s ashes is considered offensive to some veterans while the return of Malay-Muslim members of the CPM’s armed wing created no outcry whatsoever?

Chin Peng and his merry men are history now; the nation has moved on. We are friendly with Japan whose army committed atrocities against our people during the Japanese Occupation. We now enjoy good relations with China which supported the MCP, provided refuge for many of its leaders and hosted the party’s clandestine radio station, Suara Rakyat Malaya.

Why is it so difficult to move on when it comes to Chin Peng? Is his ethnicity a huge stumbling block that even his ashes cannot be returned to Malaysia? Has Chin Peng become, in death, a convenient tool for the Ketuanan Melayu bigots?

When Noordin Mohammad Top, who was implicated by Indonesian authorities in the bombing of a hotel in Jakarta and a nightclub in Bali was killed in a police raid in Solo, Central Java in 2009, Putrajaya allowed the return of his remains to his hometown in Pontian where he was subsequently interred.

Honestly, I don’t really know where we are heading as a nation? We work ourselves into a frenzy over the ashes of a leader of an outlawed organisation and ostracise people with alleged links to a defunct Sri Lankan terrorist organisation while mollycoddling fighters and supporters of Islamic State and Al-Qaeda.

We are definitely sending the wrong message to the world. Over here, race and religion predominate and will ultimately determine one’s luck. It is simply mind-boggling. - Fathol Zaman Bukhari
Image may contain: 1 person, text and closeup
Dulu sumpah laknat Najib tidak ubah seperti main2 untuk menunjukkan dia itu ada teluq, tidak seperti Anwar tak berani bersumpah. Akan tetapi ada benar pendirian Anwar sumpah itu bukan boleh dimainkan atau pun dipaksa untuk bersumpah..

Image may contain: 2 people, text
Hari ini 20.12.2019 tarikh luput sumpah 22.02.2008.

cheers.

No comments: