19 April 2018

Pasai apa dik nak bunuh diri...

Cubaan bunuh diri di jambatan ke-2 P.Pinang...
Story kat SINI SINI dan SINI 

PAS catat rekod tanding 160 kerusi 
demi pecah undi HARAPAN 

Saya terpanggil untuk mengucapkan tahniah kepada PAS di atas kenyataan terbaru Presiden PAS, Dato Seri Haji Abdul Hadi Awang di Perak kelmarin di mana beliau mengumumkan bahawa PAS akan bertanding 160 kerusi di dalam Pilihanraya Umum ke-14 kelak.

Sesungguhnya dengan pengumuman ini PAS bakal julung-julung kali mencatat rekod penting dalam arena politik tanahair dengan menjadi parti yang bertanding paling banyak kerusi di dalam sejarah pilihanraya umum di Malaysia!

Setakat yang kita ketahui, tidak pernah mana-mana parti politik bertanding melebih 150 kerusi d dalam mana-mana pilihanraya umum. Bahkan UMNO selaku parti terbesar di Malaysia dari segi keahlian dan cawangan serta menjadi parti tunggal yang paling ramai ahlinya menjadi Ahli Dewan Rakyat, hanya bertanding sekitar 121 kerusi sahaja di dalam pilihanraya umum yang lalu.

Saya tak pasti samada ini adalah muktamad kerana PAS, terutamanya Presiden PAS sendiri acapkali bertukar-tukar sikap dan sentiasa mengubah sasaran dan jangkaan terutama dari aspek kerusi yang hendak ditandingi.


Tidak lama dulu PAS nyatakan hendak kekal bertanding semua kerusi PAS sebelum ini iaitu sekitar 80 kerusi. Kemudian jadi 100, 120 dan 130 kerusi. Kemudian beberapa hari lepas Setiausaha Agung PAS mengatakan PAS akan bertanding 150 kerusi. Dan beberapa hari yang lepas Presiden PAS tiba-tiba mengisytiharkan akan bertanding 160 kerusi.

Bila sentiasa mengubah-ubah jumlah kerusi yang nak di tanggani ini menunjukkan betapa berceramuknya percaturan PAS. Mungkin juga untuk bermain silap mata bagi menutup hasrat sebenar yang sekian lama diuar-uarkan iaitu untuk menjadi ‘kingmaker’atau kuasa penentu. Pimpinan PAS kelihatan tak mampu menjawab persoalan ahli-ahli biasa PAS yang mempersoalkan apabila PAS bertekad hendak menjadi kingmaker yang boleh bekerjasama dengan sesiapa sahaja khususnya dengan UMNO-BN untuk membentuk kerajaan, adakah ianya bermakna PAS sememangnya sanggup untuk menyokong Dato Seri Najib Razak kekal sebagai Perdana Menteri Malaysia dan secara tidak langsung meletakkan Datin Seri Rosmah Mansor kekal sebagai ‘First Lady of Malaysia’?

Dan ada juga bertanya apakah dengan menjadi kingkmaker bermakna PAS boleh juga membentuk kerajaan bersama DAP yang selama ini PAS dakwa kuat menentang Islam atau parti Amanah yang dianggap pengkhianat? Tidakkah ini politik oportunis?


Image may contain: one or more people, text and outdoor

Masuk ‘Malaysian Book of Records’

Jadi, dalam keadaan ini tidaklah menghairankan apabila jumlah kerusi sentiasa diubah-ubah walaupun sampai ke tahap yang tak munasabah walaupun sudah layak untuk dimasukkan ke ‘Malaysian Book of Records’.

Ahli-ahli PAS di kampung dan ceruk desa mungkin ramai yang sedang bersorak gembira kerana digambarkan sekarang PAS bakal bertanding begitu banyak kerusi, sesuatu yang tak pernah berlaku sebelum ini. Namun wajar juga ahli bawahan menghitung apakah kemampuan yang ada pada jentera PAS dan juga kewangan parti, terutama PAS yang gigih mengutip sumbangan atas nama jihad dari ahli-ahli bawahan.

Jika benar PAS hendak bertanding 160 kerusi Parlimen, maka untuk deposit calon dan bahan kempen sahaja sudah mencecah RM2.4 juta iaitu dengan mengambil kira deposit sebanyak RM15 ribu untuk sebuah kerusi Parlimen. Manakala untuk belanja pilihanraya sahaja katakan sekurang-kurangnya sebanyak RM100 ribu bagi sesebuah kerusi (had perbelanjaan yang ditetapkan akta pilihanraya ialah sebanyak RM200 ribu).
Ucapan Arwah TGNA yang dah ditong sampahkan oleh PAS...

Maka secara keseluruhan yang diperlukan ialah paling kurang sebanyak RM18.4 juta dan jika jika perbelanjaan pilihanraya Pas mencapai had maksima yang di tetapkan Spr sebanyak RM200 ribu maka perbelanjaan untuk 160 kerusi Parlimen akan mencecah RM34.40 juta!.

Saya tahu PAS semasa era sebelum ini memang tidak ada kemampuan kewangan sebesar itu. Jadi, adakah ahli PAS sanggup untuk bergolok gadai mencari wang sebanyak itu di dalam keadaan diketahui bahawa sasaran bertanding sebanyak 160 kerusi itu adalah sangat tidak realistik? Atau adakah terdapat ‘permainan’ lain di sebaliknya?

Apatah lagi jika dikaitkan dengan pendedahan yang sedang ‘viral’ sekarang tentang sekurang-kurangnya dua akaun berkaitan PAS yang dikatakan menerima pemindahan wang yang keseluruhannya berjumlah RM2.5 juta dan dikatakan wang tersebut dimasukkan oleh seorang pemimpin kanan UMNO. Jika benar, kenapa PAS menerima duit dari ‘musuh’ politiknya?
PAS pecah undi Pakatan Harapan

Saya tak mampu menolak tanggapan bahawa ‘permainan’ sebenar di sebalik segala senario ini adalah dalam rangka untuk memastikan PAS bertanding sebanyak mungkin kerusi bagi memecahkan undi Pakatan Harapan dan seterusnya memberi kedudukan yang selesa kepada UMNO/BN untuk terus berkuasa.

Apatah lagi sejak pengumuman pembubaran Parlimen minggu lepas kelihatan terdapat gelombang baru sokongan rakyat kepada PH yang dapat disaksikan dengan jelas di daam setiap majlis aktiviti kempen anjuran PH di seluruh negara. Maka satu-satunya ‘trump card’ yang ada pada BN untuk memastikan BN selamat ialah kad berlatarkan bulan bernama PAS!

Justeru, amat malang jika sekiranya rakyat Malaysia yang masih menyimpan harapan kepada PAS terus terpedaya dengan angan-angan kononnya PAS akan masuk dalam PRU 14 untuk menumbangkan kerajaan BN dan tidak melihat mainan sebenar politik PAS yang semakin terserlah niatnya untuk mengekalkan kerajaan kleptopkrasi BN di bawah Dato Seri Najib. Undi kepada PAS akan hanya membawa ketidakstabilan politik negara.

Jadi rakyat tidak perlu membuang masa dan membazirkan undi dan dengan mengundi parti sebegini.

Jika rakyat Malaysia benar-benar ingin melihat perubahan yang lebih baik kepada masa depan negara dan mengheret kerajaan BN terutamanya Perdana Menteri untuk bertanggungjawab di atas segala kesusahan dan kerosakan yang dilakukan ke atas rakyat dan negara seperti pengenaan GST, peningkatan kos sara hidup, skandal 1MDB, FELDA dan lain-lain, maka tiada pilihan lain melainkan untuk mengundi parti-parti dari Pakatan Harapan di dalam PRU14. – Hj Mahfuz Omar,Roketkini

Bukti terkini Pas terima duit BN?


Pencabulan oleh ostard ini  berlaku di Pakistan. Budak perempuan itu masih kanak-kanak.  Gadis sunti. Anak yang diajar menaruh kepercayaan kepada makhluk yang di gelar ostard. Tetapi ostard wal retard pula mencabulnya.  Tempat kejadian berlaku pula ialah dalam masjid, sarang kaum ostard wal retard.  

Terlalu ramai kaum ostard wal retard menjadi penganut syaitan dan iblis. Samada dalam kepercayaan, fe'el, hujah dan perilaku mereka.  Mereka tidak terlepas daripada dirasuk syaitan - sejak dari seribu tahun atau lebih. Dan mereka membimbing pengikut mereka ke arah jahanam dan mampus.  Lihatlah sendiri Tuan-tuan.  Jangan pejam mata. 

Di seluruh dunia kita boleh melihat pengaruh gang ostard wal retard. 

Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga kesetanan.
Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga kemarahan.
Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga kekerasan.
Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga keganasan.  
Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga perpecahan.
Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga penipuan.
Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga kebodohan. 
Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga kemiskinan. 
Di mana ada pengaruh mereka, di situ juga kedhaifan. - ostb

Malaysian ex-Ambassador Datuk Yeop Adlan bin Che Rose...

Nurul Izzah wins RM1 million 
in defamation suit...

PKR vice-president Nurul Izzah Anwar today won her defamation suit against former inspector-general of police Khalid Abu Bakar and caretaker rural and regional development minister Ismail Sabri Yaakob over her meeting with self-styled Sulu princess Jacel Kiram.

The High Court in Kuala Lumpur ordered Khalid and Ismail to pay the incumbent Lembah Pantai MP RM400,000 and RM600,000 respectively.

Judicial commissioner Faizah Jamaluddin also ordered the pair to pay a total of RM80,000 in costs, and granted an injunction prohibiting them from repeating the defamatory words in any publication or broadcast. 

According to Faizah, Khalid had defamed Nurul Izzah when he told an audience at Bukit Aman mosque on May 22, 2015, that Nurul met with an enemy of the state that killed armed forces personnel.

As for Ismail Sabri, the judicial commissioner ruled that he committed libel on the same day, at a 'berkhatan' (circumcision) event organised by Bera Umno, of which he is the division chief. 

At the event, the caretaker minister has claimed that Nurul Izzah had committed treason and waged war against the Yang di-Pertuan Agong, and could be imprisoned under the Prevention of Crime Act 1959 and the Penal Code as a result.

"The statements had created adverse opinion and had lower estimation of the plaintiff, and resulted in her facing hatred and ridicule," said the judicial commissioner.

She added that the court cannot accept the submission brought by the senior federal counsel that the words "saya kira" (I think) and "saya anggap" (I feel) that Ismail Sabri used lowered the "sting" of defamation.

Faizah said both Khalid and Ismail Sabri should have known that Nurul Izzah had issued a statement three days earlier, on May 19, in which she noted her regret over the publication of photographs of her and Jacel in the media, which was taken at a forum she attended in the Philippines. 

The photographs were first uploaded by Jacel herself, which then resulted in public outcry and the comments from Khalid and Ismail Sabri. This led to Nurul Izzah filing suit in November 2015. Qualified privilege

It was also ruled that Khalid is protected by the defence of qualified privilege, as he said the defamatory words to reporters in his capacity as the inspector-general of police at the time. 

However, she ruled out the same defence for Ismail Sabri, as he attended the Bera event in his capacity as Umno MP, and not as a federal minister. 

Faizah also ruled that malice was committed by both Khalid and Ismail Sabri, as they had not sought clarification from Nurul Izzah despite her issuing her statement of regret days earlier. 

The judicial commissioner also ruled out their defence of fair comment on the same grounds. Proceeds going to families of victims

Commenting on the decision, Nurul pledged that the bulk of the amount she won will be channelled to the families of those who died in the Lahad Datu incursion in 2013.

"I feel vindicated as they made various allegations against me of treason. But I am a patriot.

"I feel very good that as we enter the 14th general election that we are mindful to practice clean and new politics. They had attacked me in Parliament by using the mainstream media," she said.

Lawyer Sivarasa Rasiah appeared for Nurul Izzah, while senior federal counsel Nur Mastura Ayob appeared for Khalid and Ismail.

Sivarasa said the decision is a good reminder from the courts that those in power, especially the IGP, should ensure that the comments they make are fair and not defamatory.  - mk


Image may contain: 7 people, people smiling, textNazri mai Langkawi malam tadi...


Stephan the bear hugging Svetlana Panteleenko 
who adopted him when he was only three months old
cheers.

No comments: