04 January 2018

Nurul Izzah pun boleh jadi PM...

Related image

Mengundi akan menjadi sesuatu yang sangat cool dalam PRU kali ini. Malah, mengundi Pakatan Harapan (HARAPAN) akan menjadikan awak lebih cool. Lagipun mengundi BN terlalu mainstream.

Instagram awak akan bertambah followers selepas awak upload gambar jari terpalit dakwat hitam selepas mengundi HARAPAN. Dan jika BN menang sekali lagi, percayalah yang Malaysia tidak akan rasa seronok mana pun lepas tu.

Awak yang muda-muda pasti akan berputus asa dengan agenda ‘meneruskan kemajuan’ yang dikhutbahkan BN. Cool itu akan tiba-tiba hilang.

Maka, untuk menjadikan momen mengundi lebih cool lagi, turunlah mengundi dengan berhajat menjadikan wanita muda sebagai perdana menteri pertama dalam Malaysia!

Pilihan orang muda

Setelah Pakatan Harapan semacam buntu menentukan siapakah perdana menteri dari kerajaan HARAPAN, saya kira mencadangkan Nurul Izzah sebagai Perdana Menteri Malaysia selepas Najib tidaklah mengarut sangat.

Kita mesti segera sedar, tentu ada puncanya mengapa lebih 3.7 juta anak muda yang layak mengundi tetapi tidak mendaftar sedikit pun tidak berahi dengan politik hari ini.

Boleh jadi ini disebabkan mereka hanya ditawarkan muka-muka lama sebagai calon perdana menteri untuk memerintah Malaysia.

Semangat nak turun mengundi pun jadi mati.


AZAM 2018: NURUL IZZAH PERDANA MENTERI MALAYSIA
PM Kanada

Dunia politik hari ini sudah berevolusi kepada pimpinan muda. Walaupun Najib tidaklah sampai nak mengangkat Khairy Jamaludin menggantikannya semata-mata untuk mengambil hati orang muda, tetapi kalau ia benar-benar berlaku, bungkuslah HARAPAN.

Jika kita mahu anak-anak muda ini berani membuat perubahan, kitalah yang mesti memulakannya dahulu.Mungkin langkah pertama adalah dengan memasyhurkan seorang calon perdana menteri yang muda malah bakal menjadi wanita pertama memegang jawatan itu di Malaysia!

Mengenang budi Anwar

Ia bukanlah alasan paling bijak untuk mencadangkan Nurul Izzah dengan niat menghargai budi dan pengorbanan Datuk Seri Anwar Ibrahim. Tetapi ia mungkin alasan paling jujur yang boleh diberikan.

Di saat semua; penyokong tegar dari zaman Reformasi, simpatisan Anwar dan pembenci Tun Dr Mahathir Mohamad bertelagah sesama sendiri andai Dr Mahathir dipilih semula, tidakkah mencadangkan Nurul Izzah sebagai PM boleh menyejukkan sedikit hati mereka?

Itu belum masuk lagi kisah dendam pada Dr Mahathir yang digelar ‘Mahafiraun’ dalam dekad yang lepas. Beliau yang tunduk memohon maaf ala pemerintah Jepun pun dipersoal keikhlasannya, inikan pula melantiknya semula menjadi PM? Mahu disuruh beliau melutut pula selepas ini!

Mengubah permainan

Sebenarnya, HARAPAN boleh menentukan bagaimana pertarungan PRU ini dijalankan. BN dengan Najib-nya dan HARAPAN dengan Dr Mahathir-nya. Tidakkah kita hanya bertarung mengikut rentak yang mereka tentukan?

Dengan mencadangkan nama seperti Nurul Izzah sebagai PM, dengan sendirinya kita boleh menentukan bagaimana corak pertandingan ini dijalankan.

Maka apabila kita berani mencalonkan muka baru seperti beliau, pengundi muda yang berjuta-juta yang sedang memerhati apa sedang kita buat, pasti akan terkesan. Najib akan terperangkap, HARAPAN pula menang moral untuk pusingan pertama.


AZAM 2018: NURUL IZZAH PERDANA MENTERI MALAYSIA

Mustahil Najib tiba-tiba memilih KJ di saat itu. Jika ya, beliau pastinya sudah terikut-ikut dengan rentak perlawanan yang kita tentukan. Pengundi muda akan mula menilai keberanian kita. Hajat dan doa orang muda bagai dimakbul dari langit. Seni peperangan ini pasti memenangkan HARAPAN.

Strategi radikal ini bukanlah mahu mengenepikan Anwar. Semua orang tahu undang-undang menghalang beliau untuk menjadi PM – seperti yang dirancang pada awalnya. Anwar yang terpenjara dan idea untuk membebaskan beliau jika HARAPAN berjaya ke Putrajaya acap kali dipertikai, malah mengundang reaksi pelbagai termasuk yang negatif.

Ada dakwaan mengatakan HARAPAN akan menghalalkan apa sahaja cara demi memenuhi impian menjadikan Anwar Ibrahim sebagai PM. Dakwaan ini tidak boleh diambil ringan kerana kita sedang berdepan sejumlah pengundi muda yang tidak mudah berpuas hati dan tidak juga mudah menelan apa sahaja yang dihidangkan.

Malah dengan memperuntukkan pelbagai syarat jika Dr Mahathir dijadikan PM sementara, ia tambah mengusutkan keadaan. Ia tampak tidak meyakinkan orang muda dan dilihat mempunyai risikonya yang tersendiri.

Tulisan ini cuba meyakinkan yang Nurul Izzah akan mengurangkan risiko ini.

Meyakini orang muda

Nurul Izzah tentunya akan dibantu oleh mereka yang berpengalaman dalam Kabinetnya.

Semangat Reformasi yang mengikat perjuangannya dan pemimpin lain akan membentuk pasukan terbaik mendepani 100 hari pertama HARAPAN di Putrajaya.

Nama-nama seperti Lim Guan Eng, Datuk Seri Mohamed Azmin Ali dan Datuk Seri Nizar Jamaluddin sudah pasti boleh berkongsi pengalaman mereka mentadbir.


AZAM 2018: NURUL IZZAH PERDANA MENTERI MALAYSIA

Dr Mahathir pun takkan nak duduk tengok saja. Melawan Najib dan menumbangkan BN di Putrajaya sudah menjadi kerja sepenuh masanya sekarang.

Jika HARAPAN mahukan seorang perdana menteri yang sementara sifatnya bagi menunggu Anwar dalam penjara, Nurul Izzah pastinya calon yang paling cocok.

Malah, jika jalannya betul, rancangan ini menjadi dan Anwar berjaya dibebaskan, Nurul Izzah pastinya tidak akan teragak-agak melepaskan jawatan untuk bapanya sebagaimana yang sekalian rakyat dambakan.

Nurul Izzah pasti tidak akan diragui kesanggupannya. Lagipun, beliau kan puteri Reformasi! - Nor Miswary Ramli,mk

Harapan Baru - Policy Talks...

Zaman pembangkang sekadar mengkritik tanpa membincangkan secara serius penyelesaian bagi masalah negara sudah berakhir, kata Pengerusi Pakatan Harapan (HARAPAN), Tun Dr Mahathir Mohamad.

Sebagai ‘kerajaan menunggu’, kata beliau, HARAPAN perlu membentangkan dasar yang akan dibawa gabungan itu serta mengentengahkan pelbagai langkah yang akan dilakukan mereka jika berjaya menawan Putrajaya kelak.

“Pakatan Harapan tidak boleh bergantung atas kesilapan dan kelemahan Datuk Seri Najib Razak semata,” katanya dalam kenyataan yang diedarkan pada sidang medianya di Yayasan Kepimpinan Perdana, Putrajaya.

Sehubungan itu, mantan perdana menteri itu hari ini melancarkan program ‘HARAPAN BARU: Policy Talks’ yang akan membincangkan antaranya mengenai draf manifesto HARAPAN, selain mendengar pandangan dan cadangan daripada rakyat.

“Melalui ‘HARAPAN BARU: Policy Talks’ ini juga, saya akan mengimbau pengalaman dan dasar di bawah pentadbiran saya yang bersesuaian untuk dikongsi dan diguna pakai bagi menghadapi cabaran semasa,” ujarnya.

Antara topik yang akan disentuh, katanya menjurus kepada kelompok penjawat awam, pesara serta golongan muda dan wanita.

Selain itu, katanya, ‘HARAPAN BARU: Policy Talks’ juga akan membincangkan mengenai isu ekonomi bumiputera, kos sara hidup, rasuah, peluang pekerjaan, kedaulatan negara dan lambakan pekerja asing.

'HARAPAN BARU: Policy Talks’ akan diadakan setiap minggu bermula minggu hadapan dengan menggunakan pelbagai medium antaranya media sosial, program dan perbincangan dua hala seperti ‘town hall’. 

Dr Mahathir Mohamad berkata soal sama ada beliau perlu dinamakan sebagai calon perdana menteri "sementara" bagi Pakatan Harapan (HARAPAN) atau tidak bukanlah perkara besar, memandangkan usianya yang sudah lanjut.

"Tahun ini usia saya 92 tahun. Saya sudah nak masuk 93 tahun. (Dan) Jelas saya tidak akan menjadi perdana menteri atau apa sahaja sehingga berusia 100 tahun," katanya pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

HARAPAN dijangka mengumumkan Mahathir sebagai calon perdana menteri dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon timbalan perdana menteri ketika konvensyen gabungan itu Ahad ini.– Roketkini.com,mk


 
Analisa PRU14 - Kati dah senget,
bulan mula malap...

FMT reported today... 

- political analyst sees Umno Johor shakier than ever 
- attributes this to emergence of PPBM 
- PPBM founders : Johorean Muhyiddin Yassin

- similar situation three decades ago
- Kelantan's Ku Li opposed to Mahathir
- cooperation with PAS 
- Umno lost Kelantan to PAS

- Umno face same fate in Johor 
- Muhyiddin now PPBM president
- Johoreans feel indebted to him 
- Johoreans slighted by unjust way he has been treated 
- Johoreans to show displeasure at polling booths

Johor is in the same situation as Kedah after Badawi insulted Tun Dr Mahathir. Hence the BN lost Kedah in 2008.

The same thing is going to happen to Johor, Sabah and Kedah again. MOI practically kicked out Muhyiddin, Shafie Apdal and Mukhriz Mahathir.  Now the BN will pay the price in Johor, Sabah and Kedah. Just wait and see.

The Malaysian Insight has begun a series on the marginal constituencies won by UMNO/BN in the last elections. There are about 38 Parliamentary constituencies that are considered marginal wins for the UMNO/BN.  

Image result for Pasir Gudang constituency

Here is Malaysian Insight's analysis of Pasir Gudang :

- UNDI Melayu bakal menentukan kerusi Parlimen Pasir Gudang PRU14
- majoriti (BN) menjunam teruk dalam PRU 2013.
- Majoriti BN jatuh 94% dpd 17,281 undi PRU 2008 kepada 935 undi PRU 2013
- Pasir Gudang kawasan Parlimen campuran.
- PRU13 101,041 pengundi berdaftar, 47% Melayu, Cina 38%, India 11%.

I think this time around, there is going to be a Tsunami of all voters - Malay, Chinese and Indian votes - against the BN.

In the PRU13 in 2013, the Indians voted for the BN - largely due to the fact that Waythamoorthy's Hindraf was campaigning for the BN. This time around the Hindraf has launched the "Zero Votes For BN" campaign which is gaining traction not only among Indians but among other voters as well.

In Pasir Gudang for example, the number of Indian voters (about 11,000 of them) is about TWELVE TIMES (12 times) UMNO's slim winning margin of 935 votes. If only 470 Indians vote against the BN in Pasir Gudang, that seat will be lost. This time around I think all the 11,000 Indians will vote against the BN.

By the way, this time around UMNO/BN can forget about  RM50 plus one tin of Milo or one bag of rice to buy the Indian votes. This time around the Indians are waiting eagerly for free washing machines, free LCD TVs, free motorbikes etc from UMNO/BN.

And here is the catch - the Indians are being told to take all these "donations from Saudi Arabia to be used to fight ISIS" and then DO NOT VOTE FOR THE BN. IT WILL STILL BE ZERO VOTES FOR THE BN. UMNO/BN is really screwed.

Here is something else I received yesterday. This is some really clever spin by the Pakatan psy-war boys. It has gone viral. It may not be entirely untrue. 


Di khabarkan menteri Wilayah Persekutuan membuat perjumpaan sulit empat mata dengan Tun Dr M. Perjumpaan ini bagi membincangkan keadaan politik semasa di masa sama Ku Nan merayu kepada Pengerusi Parti Peribumi Bersatu Malaysia (PPBM) untuk kembali ke dalam perjuangan UMNO dan seterusnya Ku Nan mohon kepada YABhg. Tun M bagi membubarkan PPBM. Baca seterusnya...

Checked with folks in Tun Dr. M's office who dismissed this report. It is a clever spin.   But it is really foolhardy of UMNO/BN to still venture into the General Elections with this thieving super moron sitting at the top. None of the Cabinet Ministers are with the stupid jack ass. 

I have more news which I do not wish to share but the BN is breaking up. (Do read on).  Except for the MCA, the BN components are really worried about their future. The MCA is none too worried because MOST of MCA's ordinary members vote for the DAP anyway. MCA is for business and projects,  but their vote is for the  DAP.

So it will not be surprising if UMNO does ponder sending an emissary to meet with Tun Dr M to discuss "terms".  I do know that they have been meeting with other people. Finally here is a 'forecast of the PRU 14' by I dont know who that has gone viral since yesterday. It is worth a look.


Walaupun ada perlawanan 3-5 penjuru tak mestinya UMNO/BN akan menang.Faktor utama yang membuat rakyat memikir 2 kali adalah...

A) Tekanan kos sara hidup/GST
B) Peralihan sokongan penduduk Felda ekoran pencurian duit Felda/FGV
C) Kebangkitan sokongan / Aura Tun Mahathir
D) reaksi Kedah ekoran pemecatan Muhkriz sebagai MB
E) reaksi Johor ekoran pemecatan Muhyiddin Yassin dari UMNO
F) reaksi Sabah ekoran pemecatan Shafie Apdal dari UMNO
G) Gerak kerja bawahan menaikan isu rakyat
H) Pengundi baru
I) Tidak keluar mengundi
J) Kesedaran Saluran 2 
K) Tsunami Melayu
L) Tsunami Cina
M) Tsunami India 
N) Kebangkitan semula HINDRAF
O) Rasuah / penyelewengan
P) Isu potongan bantuan
Q) Isu kelemahan JKKK
R) Susutan nilai Ringgit (Protes dari peniaga/pedagang/Pemborong)
S) Ekonomi Sabah Timur rugi besar ekoran operasi ESSCOM
T) Kadar pengangguran meningkat di kalangan bumiputera
U) Penutupan banyak kilang, hypermarket dan premis perniagaan
V) Hasil kelapa sawit bumiputera jatuh merudum tanpa sabsidi baja
W) Hasil padi bumiputera Kedah, Perlis, Sekinchan, Perak jatuh tanpa sabsidi baja
X) penjualan tanah Kerajaan dan aset negara kepada Negeri Cina 
Y) kehadiran berpuluhan ribu pekerja 'penjajah baru' dari Negeri Cina 
Z) penampilan daif dan kurang cerdik presiden dan pimpinan UMNO/BN

Ahli PAS - Kebanyakan tidak keluar parti  tetapi mengambil tindakan tidak akan keluar mengundi atau mengundi PAKATAN HARAPAN  secara senyap untuk mengelakkan dipulau, dicaci dan sebagainya.

Bagi PAS kemenangan mereka hanya di Kelantan dan Terengganu. Kelantan (mungkin12 kerusi termasuk Parlimen);Terengganu (20 kerusi kebawah) Di negeri2 lain harapan untuk menang besar adalah tipis.

Ahli UMNO - Mengundi Protes secara senyap, berkemungkinan takut untuk mendedahkan sokongan kepada PAKATAN HARAPAN.

Pengundi Atas Pagar - Bangkit dengan kesedaran kelembapan ekonomi dan anak muda tidak ada peluang pekerjaan.

Wanita -  Peratus mengikut menyokong parti sokongan suami sebanyak 75%

Image result for spr malaysia penipu

Namun demikian kejayaan dan kegagalan ini juga bergantung pada faktor2 berikut...

1) Seperti p/raya2 yg lepas, SPR memainkan peranan utama dalam memberi kelebihan undi kpd BN. Pada PRU14 ini, SPR telah menyulitkan urusan semakan rang pengundi dengan tidak lagi memberi salinan kepada pembangkang, sebaliknya pembangkang terpaksa membuat salinan sendiri di pjbt2 spr negeri.

2) Pengundi pos dan pengundi awal yang sentiasa di ragui telah di tambah, bukan sahaja kepada polis dan tentera, tetapi juga kepada badan2 beruniform yang lain seperti kesihatan/bomba/rela/petugas SPR dll. Malahan ada di sebahagian tempat, walaupun kem2 sedang di bina, pengundi pos tentera telah di bawa masuk.


3) Justeru, rakyat dan orang ramai di galak utk terlibat sebagai Ejen pemerhati dan pengira undi (PACA) di tempat masing2 melalui parti2 politik atau NGO spt INVOKE bagi memastikan pilihanraya kali ini adalah telus dan adil.


Image result for bn vs harapan

The situation is like this.  Lets say the DAP, PPBM, PKR, Amanah, Warisan or even PAS lose the elections. No big deal. They will be back to where they are now. Status quo. All their party members and all their leadership will still gather and rally around each other and they will prepare for the next general elections. Their struggle will go on.

BUT THE SAME CANNOT BE SAID ABOUT THE BARISAN NASIONAL. Those retards are really screwed this time.  Because their Chief is a Thief, who has been identified by none other than the FBI and the US Dept of Justice as the head of the largest kleptocracy the world has ever known. That arrest warrant from the USA will arrive. They may be slow, but it is a go. Their Chief is toxic waste.

The only thing keeping the vultures together in the BN is the promise of a free meal. The bastards are also beggars.

But the moment the BN loses the elections or even if there is a hung Parliament, we will see the BN vultures abandoning the Chief Thief at a speed faster than the sound of their farts.

They will totally abandon the Chief Thief.Who wants to rally around a Thief? With his thieving wife as well?

Image result for Zambry Abdul Kader

So lets look at Perak as an example.

My good friend Zambry Abdul Kader (above) is the Menteri Besar of Perak. Zambry is no great fan of the Super Moron. But Zambry has only a two seat majority in Perak.  

Lets say Zambry loses Perak. Do you think Zambry  will  still hang around with the Moron? I dont think so. I think Zambry and his henchmen will negotiate with Tun Dr Mahathir for an entry into PPBM. They will bring whatever seats they have won into PPBM. PPBM will become stronger.

If the BN loses Parliament,  I think ALL the UMNO boys who have won seats in Parliament or the State DUNs will negotiate an entry into PPBM.  PPBM will become stronger.

The surviving UMNO boys will abandon the BN. The UMNO boys will not give a hoot about the MCA, MIC, PPP,  PBS, SUPP, PBB, ABC, XYZ etc.  They will save their own backsides first.

This is the end of the BN. This is the end of UMNO as well. - ostb

Pasai Saleh Abbas 
Story kat SINI SINI dan SINI  

Sri Ram seeks the elusive Jho Low
Story kat SINI SINI dan SINI  


cheers.

No comments: