13 March 2015

Baca artikel blog Dr.M yang TIDAK BOLEH diakses...

drm_chedet blog_300

Ribut 1Malaysia bila blog Dr Mahathir Mohamad http://chedet.cc/ kini digantung, beberapa jam selepas satu artikelnya mengkritik keras pentadbiran Perdana Menteri dalam isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Apabila cuba diakses, tertera perkataan "this account has been suspended" atau "akaun blog ini telah digantung". Puncanya masih belum dapat dipastikan. 
Blognya, chedet.cc kini tertera kod 403 yang lazimnya bermakna tidak dibenarkan memasuki pelayan web.

Dr Mahathir, antaranya, mengungkit kekayaan keluarga Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, menggesa siasatan forensik polis terhadap 1MDB serta memberi amaran BN mungkin tewas dalam pilihan raya umum akan datang akibat masalah syarikat pelaburan tersebut.

Tulisan panjang itu bagaimanapun telah beredar secara meluas di Internet. 

Sila baca artikel  Mahathir  yang digantung di bawah ini...


Blog Mahathir yang memuatkan artikel di bawah TIDAK BOLEH diakses. 

[Diterbitkan sepenuhnya daripada blog beliau, Che Det]

1. UMNO telah mengadakan majlis penerangan tertutup yang dihadiri oleh sebahagian dari Ketua-Ketua Bahagian pada 8 Mac. Keputusan majlis mengikut akhbar ialah menyokong penuh Presiden parti. 

2. Tidak diketahui tentang penjelasan oleh Presiden berkenaan kontroversi 1MDB, yang sedang dibincang dengan meluas oleh rakyat. Bahawa perkara ini dibawa oleh parti lawan, justeru itu ia adalah fitnah belaka tidak mencukupi untuk rakyat menolak tuduhan-tuduhan berkenaan 1MDB. 

3. Rakyat masih tidak puas hati berkenaan 1MDB. Mereka bincang perkara ini dimana sahaja. Jika mereka tidak puas hati dan tidak sokong Barisan Nasional (BN) dalam PRU akan datang, BN mungkin kalah. Dan jika BN ditolak, sokongan kepada Presiden oleh pemimpin bahagian UMNO tidak lagi bermakna. 

4. 1MDB bukan buat hutang biasa seperti Kerajaan yang biasanya berjumlah hanya ratusan juta sahaja. 1MDB telah hutang berbillion Ringgit. Walaupun 1MDB bukan Kerajaan tetapi ia adalah badan yang ditubuh dan dimiliki oleh Kerajaan sepenuhnya dengan modal sebanyak 1 juta Ringgit. Ada juga jaminan oleh Kerajaan terhadap beberapa hutang 1MDB. Oleh itu Kerajaan tidak boleh dakwa bahawa ini masalah syarikat dan bukan masalah Kerajaan.

5. Kerajaan sudah melantik Auditor General untuk memeriksa akaun 1MDB. Tetapi ini tidak akan menjawab banyak soalan yang telah dikemukakan dan dibincang oleh rakyat.

6. Dakwaan-dakwaan yang telah dibuat terhadap 1MDB bukan berbentuk tuduhan melulu. Ia disertai dengan fakta yang jelas, iaitu jumlah hutang, siapa yang mengurus, siapa yang menerima wang berbillion Ringgit, pelaburan yang dibuat, dimana wang ini disimpan, dalam bentuk apa.

7. Nama Jho Low disebut berkali-kali. Demikian juga nama-nama syarikat miliknya. Tuduhan dibuat berkenaan dengan pembelian rumah mewah olehnya di London, New York dan Holywood. Lepas itu rumah dijual kepada anak tiri Perdana Menteri dengan harga ratusan juta Ringgit. Sudah tentu ini tidak disebut dalam akaun 1MDB yang akan diperiksa oleh AG.

8. Pada mulanya duit Riza Aziz dikatakan warisan harta kekayaan dari keluarga Tun Razak. Kemudian dakwaan ini dinafi. Soalannya jika tidak dari keluarga Tun Razak dari mana datang wang yang banyak ini. Apakah ianya hasil dari perniagaan? Jika ya, apa perniagaan, dimana? Sudahkah cukai pendapatan dibayar? Kepada Kerajaan mana?

9. Pelaburan ratusan juta untuk filem “The Wolf of Wall Street” oleh Riza Aziz, anak tiri Dato Sri Najib datang dari mana? Filem ini tidak memberi keuntungan. Tidak mungkin filem ini membiayai rumah mewah yang dibeli dengan ratusan juta Ringgit atau Dolar Amerika.

10. Semua perkara-perkara ini tidak akan terdapat dalam akaun 1MDB. Tetapi rakyat ingin tahu kerana melibatkan Jho Low. Dan Jho Low disebut-sebut berkenaan dengan pengurusan 700 juta USD dari 1MDB.

11. Ada yang disebut berkenaan Petro Saudi yang juga menerima bayaran ratusan juta dolar dari 1MDB Benarkah Petro Saudi ini mendapat konsesi kawasan minyak dan gas di Argentina, di Turkmenistan dll. Apa buktinya? Benarkah JV dibuat dengan Petro Saudi sebelum ‘due diligence’ dibuat. Katanya sementara 1MDB melabur USD1 billion dalam JV dengan Petro Saudi, tetapi Petro Saudi tidak melabur satu sen pun. Apa jadi kepada wang IMDB dalam JV tidak jelas.

12. Apa sebabnya lebih dari 6 billion Ringgit (Dollar) disimpan di Cayman Island? Kerajaan tidak pernah simpan duit di lain negara selain pembelian bond. Apakah bond dibeli? Apa hasilnya?

13. Katanya wang sebanyak USD1 billion sudah dibawa balik dari Cayman dan disimpan dalam bank Singapura. Kononnya Bank Negara menjadi masalah kerana proses menyimpan wang yang banyak mesti melalui proses yang rumit. Bolehkan Bank Negara jelas kenapa menimbul masalah sedangkan 1MDB adalah syarikat Kerajaan yang dikuasai oleh Kementerian Kewangan. Jika mudah di Singapura kenapa susah sangat di Malaysia?

14. Urusan Kerajaan pernah dirahsia. Tetapi soal bayar balik hutang adalah public knowledge (dalam pengetahuan orang ramai). Orang ramai ingin tahu benarkah Ananda Krishnan memberi pinjam RM 2 billion untuk bayar faedah ini. Apakah faedah yang dikenakan oleh Ananda? Apa cara bayaran balik hutang Ananda? 1MDB dikatakan untung. Kenapa tidak dapat bayar faedah 2 billion Ringgit.

15. Juga diketahui umum ialah permohonan hutang sebanyak 3 billion dari Kerajaan baru-baru ini. Apakah Kabinet melulus pinjaman yang begitu besar ini? Apakah syarat yang dikenakan? Bagaimanakah hutang ini akan dibayar balik oleh 1MDB

16. Tanah Kerajaan di Jalan Tun Razak dan Lapangan Terbang Sungai Besi telah dibeli oleh 1MDB. Apakah harga yang dibayar? Apakah tanah ini yang dikatakan asset 1MDB? Bagaimanakah dinilai harga tanah ini? Kerajaan berhak mendapat pulangan yang setimpal apabila tanah ini dijual kepada sesiapa pun. Berapakah harga satu kaki persegi. Tanah berdekatan dijual dengan harga RM7000/- satu kaki persegi. 1MDB juga membeli tanah di Pulau Pinang. Apa harganya. Apa jenis pembangunan yang dicadangkan. Sudah dimulakah? 

17. Jika tanah-tanah ini menjadi aset 1MDB, apakah nilai tinggi aset ini disebabkan kenaikan (revaluation) dari harga belian yang murah dan harga pasaran yang tinggi.

18. 1MDB meminjam lebih dari 10 billion Ringgit untuk beli beberapa stesyen janakuasa. Harga yang dibayar dikatakan lebih tinggi dari harga pasaran. Lesen stesyen-stesyen ini akan mati tidak lama lagi. Kenapa tidak tunggu hingga lesen mati sebelum membeli. Harga selepas mati lesen tentu amat rendah. Membeli dengan harga tinggi sebelum lesen mati amat merugikan.

19. Wang untuk membeli stesyen janakuasa dipinjam. Laporan menunjuk komisyen sebanyak lebih dari 10% dibayar kepada Goldman Sachs untuk mengurus penjualan bond.

20. Jika komisyen 10%, 1MDB akan dapat hanya 90% dari jumlah yang dihutang. Tetapi faedah perlu dibayar keatas 100% jumlah hutang. Ini menghairankan!

21. Biasanya hutang yang dijamin oleh Kerajaan dikenakan faedah 3%. Hutang yang diurus oleh Goldman Sachs dikenakan faedah sebanyak 5.9%.

22. Jumlah hutang sudah meningkat kepada 42 billion Ringgit. Faedah keatas jumlah ini, jika hanya 5% pun akan berjumlah 2.6 billion Ringgit setahun. Ini adalah satu jumlah yang amat besar.

23. Sebaliknya jumlah keuntungan dari pelaburan dalam stesyen janakuasa tidak akan mencukupi untuk membayar faedah ini. Demikian juga pelaburan untuk beli tanah di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang tidak akan beri apa-apa pulangan sebelum di bangun atau dijual.

24. Sesungguhnya 1MDB menimbul banyak soalan tentang pengurusan dan kegunaannya. Dan jumlahnya juga amat besar. Rakyat berhak merasa curiga akan cara dan kegunaan wang mereka yang banyak ini.

25. Ulasan bahawa semua tuduhan adalah fitnah tidak mencukupi. Mereka yang mendakwa bahawa ada penyelewengan dalam pengurusan 1MDB berani membuat kenyataan terhadap Kerajaan dan individu-individu tertentu walaupun terdedah kepada tindakan saman malu. Tetapi mereka mendakwa mereka memiliki bukti-bukti yang jelas seperti e-mail, surat perjanjian dan bukti-bukti lain. Tarikh dan nama-nama diberi tanpa bersembunyi. Pembohongankah tuduhan mereka!!

26. Sehingga kini Kerajaan tidak menjawab secara yang masuk akal. Umpamanya 1MDB tidak punyai masalah kerana asetnya lebih dari hutang. Tetapi hanya untuk bayar faedah 2 billion, tidak ada wang sehingga tidak dapat tutup akaun ikut jadual. Kemungkinan terpaksa hutang untuk bayar faedah.

27. Sejak Arul Kanda Kandasamy mengambil jawatan CEO, banyaklah kenyataannya yang tidak munasabah yang dibuat. Kononnya wang di Cayman sudah dibawa balik. Kemudian wang ini tidak boleh bawa balik. Kemudian sudah dibawa balik tetapi disimpan di Singapura.

28. Yang diperlukan bukan audit biasa buku akaun. Yang diperlukan ialah siasatan forensik oleh polis akan tuduhan yang dbuat terhadap beberapa orang yang terlibat dengan pengurusan wang 1MDB.

29. Jika ini tidak dibuat dan dibuat secepat mungkin, sokongan rakyat yang sudah pun merosot dalam PRU 2008, 2013 akan merosot lagi. Besar kemungkinan BN akan kalah pada 2018, walaupun ketua-ketua UMNO sokong dan terima dengan puas hati penerangan yang dibuat. Ingatlah undi orang UMNO sahaja tidak cukup untuk menang pilihanraya.

Sumber asal: 1MDB di blog chedet.cc , 13 Mac 2014


From left: Najib and Mahathir
Two warnings in a week from Dr M, and it can only get worse for Najib...

In less than a week after supposedly securing support from 160 Umno division leaders, party president and Prime Minister, Datuk Seri Najib Razak, faced fresh criticism from the grand old man of Umno, Tun Dr Mahathir Mohamad, raising questions once again if the groundswell of support is actually moving away from the prime minister.

Mahathir repeated his concerns over the alleged financial mismanagement of 1Malaysia Development Berhad (1MDB) by warning that Barisan Nasional may just lose in the next general election if Putrajaya fails to clear the air on the allegations made against Najib’s brainchild 1MDB.

Writing on his blog on March 13, Mahathir said Najib’s decision to instruct the Auditor-General to look into 1MDB’s accounts was insufficient.

In fact, the former prime minister wants the police to do forensics investigation on allegations made against several people who were involved in 1MDB's financial management.

A failure to do so, added Mahathir, would result in BN losing more support in the next GE. He also pointed out that the public would ditch BN even if Umno leaders supported and were satisfied with the 1MDB explanation given to them by Najib.

Mahathir has been a constant critic of 1MDB, having previously asking Najib to explain how 1MDB benefited Malaysians. He had repeated that there was no need for the 1MDB sovereign wealth fund which had accrued a debt of RM42 billion within just five years of its operations.

The wealth fund is wholly-owned by the Ministry of Finance, of which Najib is the minister. He is also the chairman of 1MDB’s board of advisors. Earlier this week, the government had extended a standby credit of RM950 million to 1MDB, raising further question if the government is digging itself deeper into the 1MDB quagmire.

Mahathir also trained his guns at Najib’s so-called family inheritance, especially following Najib’s stepson Riza Aziz’s entry into the Hollywood scene and alleged purchases of properties in the UK and the US.

So far, Najib has maintained that there was nothing improper with 1MDB dealings and that the government had not lost any money as its initial investment was only RM1million. He had also said that Riza’s properties were purchased via the family legacy, though this legacy was disputed by Najib’s siblings.

Just days before his blog entry, Mahathir had similarly warned the government that the Najib-mooted goods and services tax (GST), which is to be implemented on April 1, will not go down well with the people.

He had warned that BN faced the risk of being voted out in the next GE and urged the people to send a message to Najib that they will not vote for him (BN) anymore if taxes were added.

That’s twice in a week now that Mahathir had sent his warning to Najib.

The public perception is definitely against Najib right now. His management of the nation’s finances, especially the manner he had allowed 1MDB to play around with money guaranteed by the government, has been under close scrutiny. People want answers and they want the government to be truthful to them.

Calling for an Auditor-General’s inspection into 1MDB accounts alone would not be sufficient. As the man in charge, Najib should instruct the Malaysian Anti-Corruption Commission, the police and Bank Negara to open investigations to check for any potential wrongdoings.

What is there to fear, especially when the man behind the 1MDB controversy, Jho Low, has indicated that he was willing to cooperate in any investigations?

Silence and no action on Najib’s part will only see 1MDB critics, including Mahathir, continuing with their attacks, up to a point where Najib may find himself all alone without any support, even if he had been innocent all along.

Interestingly, Mahathir's blog chedet.cc appeared suspended just hours after his entry on 1MDB. No one has claimed responsibility as yet!- K Kabilan,theantdaily

1MDB, Rosmah will torpedo BN in GE14...

The blazing controversies surrounding 1Malaysia Development Berhad (1MDB) and the lifestyle of the prime minister's wife Rosmah Mansor (below) will cost BN votes in the next general election.

Umno-linked blogger Shahbudin Husin said this was the topic of discussion with the former prime minister Dr Mahathir Mohamad during a meeting with him yesterday. It is unclear if anybody else accompanied Shahbudin.

In his blog posting today, Shahbudin related some of matters brought up during his almost hour-long meeting with Mahathir (left) at the latter's office, describing the tête-à-tête as ‘frank and candid’.

"Mahathir looked at the 1MDB issue which is still ongoing and matters concerning Rosmah Mansor which will continue to be an aspect that will cause the rakyat to reject BN and the government in the next general election.

“It has reached a level that is unacceptable to the public," he said.

'Won't support PM'

Shahbudin wrote that Mahathir continued to express his disapproval of Prime Minister Najib Abdul Razak and had maintained that he will no longer support the premier.

"He (Mahathir) does not only see Najib as a weak leader but one that is more likely to lead BN to defeat in the next general election.

“He also also criticised many of the prime minister's actions in using government funds for party use which is wrong and unacceptable," he said.

Shahbudin added among other personalities he discussed with Mahathir included Deputy Prime Minister Muhyiddin Yassin (right) as well as Umno vice-presidents Ahmad Zahid Hamidi and Hishammuddin Hussein.

He did not reveal specifics, stating that it may be done at a more appropriate time.

Shahbudin's blog entry came shortly after Mahathir's own scathing blog posting where he questioned Najib's wealth and 1MDB. - mkDr Mahathir's reaction, according to FakeMalaysiaNews


cheers.

No comments: