14 August 2017

Exco P.Pinang dibebaskan pasai tahanannya langgar SOP...

Phee-Boon-Poh-penang-sprm-1

Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini membebaskan anggota exco kerajaan negeri Pulau Pinang, Phee Boon Poh dan dua lagi dibebaskan dari perintah tahahan reman selama lima hari berhubung siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Abdul Wahab Mohamed mengketepikan perintah tahanan reman yang dikeluarkan oleh penolong pendaftar mahkamah majistret Georgetown yang dibuat Sabtu lalu. Pendakwa raya DPP Ahmad Ghazali Muhammad Nadzri mewakili SPRM.

Setelah dibebaskan, Phee mengucapkan terima kasih kepada peguam dan penyokongnya yang tampil sepanjang pengalaman pahitnya.

"Saya akan terus berkhidmat kepada rakyat, kita mesti berdiri bersama kerana ini adalah masa paling gelap di Malaysia"

Bercakap di luar mahkamah, Ketua Menteri Lim Guan Eng berkata dasar kerajaan negeri mengenai perniagaan dan struktur atau bangunan haram akan kekal.

Katanya, dasar kerajaan negeri adalah untuk mencari penyelesaian ‘menang-menang’ untuk masalah itu dan bukannya mengharamkan perniagaan atau semata-mata merobohkan kilang atau bangunan.

Tahanan reman lima hari kepada Exco Pulau Pinang Phee Boon Poh dan dua lagi yang disyaki terlibat dalam kes kilang haram diketepikan Mahkamah Tinggi Pulau Pinang hari ini.

Pesuruhjaya Kehakiman Abdul Wahab Mohamed mengeluarkan keputusan yang memihak kepada Phee dan dua tauke kilang haram di Bukit Mertajam itu.

Abdul Wahab bersetuju yang arahan tahanan reman yang dikeluarkan Ahad lepas bercanggah dengan Seksyen 117  Kanun Prosedur Jenayah.

“Mereka dinafikan keadilan,” katanya mengakui yang ketiga-tiga suspek tidak dibenarkan bertemu dengan peguam mereka ketika proses reman itu dilakukan.

Abdul Wahab berkata Seksyen 117 CPC mengatakan majistret, dalam menentukan tempoh tahanan orang didakwa, perlu membenarkan perwakilan dilakukan sama ada oleh orang yang di dakwa atau melalui wakil pilihan tahanan (peguam).

Katanya, perkataan “perlu” bermaksud mandatori, yang bermakna tahanan perlu diwakili secara sah oleh peguam yang dilantik.

Phee yang sudah menjadi exco selama dua penggal dan ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) selama empat penggal ditahan reman oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) bagi membantu siasatan mengenai dakwaan dia menyalah gunakan jawatannya untuk mempengaruhi keputusan.

Dia menulis surat atas kapasitinya sebagai exco alam sekitar bagi meminta penangguhan tindakan diambil ke atas kilang haram di Bukit Mertajam.

Pengurus kilang itu yang berusia 70 tahun, Gan Buck Hee dan anak lelakinya berusia 37 tahun, Edmund Gan, yang merupakan pengarah kilang juga ditahan reman selama lima hari. Mereka juga dibawa ke mahkamah pagi ini bersama Phee.

Mereka ditahan di pejabat SPRM Pulau Pinang tengahari Jumaat lalu dan dibawa ke Kompleks Mahkamah Pulau Pinang pada Sabtu pagi untuk ditahan reman.

Selepas arahan reman itu dikeluarkan, peguam mereka mendakwa yang arahan reman itu “luar biasa” kerana pendaftar memutuskan untuk meluluskan permohonan reman SPRM tanpa mendengar hujah peguam tertuduh.

Pada pendengaran kes untuk mengetepikan arahan reman itu pagi ini, Ramkarpal menjelaskan kepada Abdul Wahab rentetan kejadian yang berlaku pada Sabtu lepas ketika arahan reman itu keluarkan Penolong Kanan Pendaftar (SAR) Ameera Mastura Khamis yang tidak memberikan peluang kepada peguam untuk berbincang dengan anak guam mengenai arahan reman itu.

Katanya, Pendakwaraya SPRM Ahmad Ghazali Muhammad Nazri yang menguruskan permohonan reman pagi itu boleh memberikan kenyataan terhadap apa yang berlaku.

“Ghazali menafikan hak kami untuk menerima arahan daripada anak guam kami dalam pejabat reman, berasaskan yang mereka (tertuduh) sudah diberikan notis di bawah Seksyen 28 (A) Kanun Prosedur Jenayah tentang pengecualian hak tahanan untuk berunding dengan peguam.

“Kesahan notis itu bukan masalah di sini. Apa yang saya bangkitkan dalam bantahan awal (PO) kepada penolong kanan pendaftar ketika dia mengadakan pendengaran itu, dengan persetujuan Ghazali adalah ia (arahan reman) perlu didengar terlebih dahulu sebelum kita membincangkan merit permohonan reman itu.

“Mustahak untuk diingatkan yang semua pihak bersetuju untuk menunda isu merit arahan reman itu sehingga PO dilakukan. Tetapi apabila kami kembali ke pejabat selepas penangguhan pendengaran 25 minit kemudian, SAR sudah memutuskan (mengeluarkan) arahan reman lima hari,” katanya.

Ramkarpal turut berkata yang Ghazali mengakui wujud kesilapan kerana PO tidak berlaku, tetapi SAR bertegas mengatakan keputusannya muktamad dan peguam bela perlu membawa kes itu ke mahkamah tinggi sekiranya tidak bersetuju.

SAR juga tidak mengikuti prosedur ketat Kanun Prosedur Jenayah, jadi Ramkarpal mengatakan dia pasti terkejut sekiranya pendakwaraya SPRM mempertahankan arahan reman itu.

“Bagaimana SAR boleh memenuhi keperluan reman tanpa mendengar (hujah) kami dan tanpa kami mendapatkan arahan daripada anak guam kami?

“Ia satu ketidakadilan,” katanya.- themalaysianinsight.


UMNO dah tunjuk 'samsengnya',
nothing to hide...

Baju T ARMADA Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) telah diedarkan secara percuma di kalangan pihak yang membuat provokasi sebelum bermulanya program Nothing to Hide 2.0 di Shah Alam.

Ketua ARMADA Syed Saddiq Abdul Rahman mendakwa, tujuan baju T itu diedarkan adalah bagi membolehkan pihak yang ingin membuat provokasi masuk ke dalam program anjuran mereka itu.

Malah, Syed Saddiq juga mendakwa, tujuan mereka hadir ke program berkenaan adalah untuk mencederakan Pengerusi BERSATU Tun Dr Mahathir Mohamad.

"Ada (unsur) sabotaj sistematik. Elemen itu kami rasa dan kami percaya ditujukan untuk sabotaj program ini dan mencederakan Tun Mahathir Mohamad.

"Selepas itu, daripada siasatan awal polis, mereka ini (yang membuat provokasi) memakai baju ARMADA tetapi bukan baju rasmi. Kenapa kami katakan (sedemikian), sambil lari mereka terus tanggalkan baju ARMADA.

"Itu amat jelas sistematiknya sabotaj itu. Melalui siasatan awal, mereka diberi baju secara percuma," katanya pada sidang media selepas program berkenaan dibatalkan.

Timbunan baju T berwarna merah yang didakwa dipakai oleh pihak yang membuat provokasi turut dibawa pada sidang media berkenaan.Program Nothing to Hide 2.0 hari ini diadakan di Dewan Raja Muda Musa, Shah Alam.

Ia sepatutnya bermula pada jam 3 petang dan berakhir pada jam 6 petang

Penyokong BERSATU kemudian menahan tiga individu yang membuat kacau pada program berkenaan. Mereka yang ditangkap dilihat mengalami beberapa kesan pukulan.

Dua daripada tiga individu itu mengenakan baju T ARMADA BERSATU dan diserahkan kepada pihak polis.

Polis kemudian berkata, ketiga-tiga suspek berusia 17 hingga 19 tahun.Acara yang bermula jam 3 petang itu bertukar menjadi kecoh pada kira-kira jam 5.30 petang ketika Mahathir menjawab soalan daripada hadirin.

Ketika bekas perdana menteri itu menjawab soalan mengenai peristiwa Memali, sepasang selipar telah dilemparkan kearahnya.

Ia diikuti oleh beberapa objek lain termasuk botol, kerusi dan suar.

Bagaimanapun, dipercayai tiada sebarang objek berkenaan yang mengenai Mahathir dan pasukan keselamatan kemudian bergegas melindungi negarawan tersebut.


Image may contain: 1 person, fire

Pergelutan kemudian berlaku apabila penyokong BERSATU cuba untuk menangkap individu yang membuat provokasi yang kemudiannya ia turut berlarutan sehingga ke luar dewan.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan berapa ramai individu yang cedera dalam kekecohan berkenaan.

Syed Saddiq berkata, sekurang-kurangnya seorang hadirin mengalami kecederaan di kepala selepas terkena 'kerusi terbang'.

Syed Saddiq turut melahirkan rasa terima kasih kepada salah seorang sukarelawan DAP berbangsa Cina yang menolong seorang hadirin Melayu.


Photo published for Rushing into chaos: DAP man at Nothing2Hide tells his story

"Tapi seorang insan mulia, dia bukan lari ke belakang atau tidak berbuat apa-apa, saya nampak seseorang jatuh, dia (sukarelawan DAP) tarik tangan orang itu, kerusi kena kepala dia."

Malaysiakini juga mendapati, sekurang-kurangnya seorang wartawan dilaporkan mengalami kecederaan di lutut semasa kekecohan itu.

Mahathir dilaporkan tidak mengalami sebarang kecederaan.- mk

Provocateurs intended to hurt Dr M

MACC a very biased and unfair organisation.Johor exco arrested 
without handcuff but Penang exco is arrested&handcuffed. 
 Gari dan pakaikan baju lokap 
bila giliran MO1 tiba...

Exco Kerajaan Negeri Pulau Pinang, Saudara Phee Boon Poh yang telah ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada hari Jumaat, dikenakan tahanan reman selama lima hari, walaupun beliau bersedia memberi kerjasama penuh kepada pihak SPRM.

Walaupun bersedia memberi kerjasama, beliau diheret ke mahkamah pada pagi Sabtu dengan tangan bergari dan memakai pakaian tahanan lokap SPRM berwarna jingga.

Tidak sesiapa yang berfikiran waras akan mengandaikan bahawa Phee, seorang Adun empat penggal dan berusia 61 tahun, mampu meloloskan diri daripada tahanan lokap SPRM.

Namun begitu, semua saspek, tidak kira siapa, harus menerima layanan yang sama ketika diangkut pergi dan balik ke mahkamah, termasuklah Saudara Phee. ‘Standard Operating Procedure’ yang terpakai bagi membawa Phee ke mahkamah tidak harus dipertikai, jika benar gari dan pakaian jingga itu memang satu keperluan.

Justeru pihak SPRM dan juga pihak polis diingatkan bahawa layanan gari dan pakaian jingga itu mestilah dikenakan secara adil terhadap semua saspek, berikutan tindakan yang amat memalukan terhadap Phee itu.

Mungkin satu hari nanti apabila SPRM bertindak terhadap ‘Malaysian Official 1’; beliau juga mesti digari dan memakai pakaian lokap SPRM apabila beliau dan pihak-pihak lain ditangkap dan diheret ke mahkamah atas skandal-skandal yang sedang terjadi.

Tidak boleh ada sebarang pengecualian langsung, kecualilah pihak SPRM mengakui bahawa gari dan pakaian jingga tersebut bukanlah satu kemestian terhadap saspek, dan apa yang telah mereka lakukan terhadap Saudara Phee adalah satu kesilapan. - roketkini

When PAS permits what is impermissible

One of the signs of the end of times is when religious clerics permit the impermissible. Stealing is wrong. Yet when it is qualified with the word "rationalisation", suddenly it becomes right again.

1MDB is built on funds borrowed from various banks in the guise of developing the country, yet allegedly squandered without a sen seen in Malaysia, except what 1MDB ostensibly claimed: that RM56 million was spent on sending Muslim pilgrims to their haj.

Now, since when can allegedly stolen money be used to serve a religious end? Besides, isn't that the job of Tabung Haji? At more than RM200 million a year, it sends some 29,000 Muslims to pilgrimage annually.

Why is 1MDB, a company that has yet to make money, let alone pay back the US$6.5 billion it borrowed from IPIC, suddenly passionate in the religious business? Wouldn't it have sufficed to transfer the RM56 million to Tabung Haji to defray its cost?

All the lines of communication have become short-circuited and crossed, precisely because politics have been made the rule of the game. Instead of sheer economic rationale, a combo of politics and religion have come into play to pull wools over the eyes of the believers and Malaysians alike, especially the rural Malay Muslims.

By listening to 1MBD chief Arul Kanda Kandasamy, PAS has seemingly given the country’s sovereign wealth fund a clean bill of health. But what about four issues that remain unresolved?

1. Why does 1MDB keep missing its payments to IPIC?

2. Why does 1MDB not initiate legal actions to recover the seized properties in US?

3. Why does 1MDB not initiate legal actions to recover the monies paid to the fake Aabar BVI (British Virgin Islands)?

4. Why did 1MDB parcel out Bandar Malaysia to the Ministry of Finance when this was the jewel of its crown?

Of course, there are many more issues that need to be investigated and determined.

Unless PAS and 1MDB can pass muster on all four simple issues first, a political party, especially one that has inched ever closer to Umno - allegedly the main perpetrator of 1MDB - is not in the position to say who is right and wrong.

By classifying the most important investigation findings of the auditor-general - the Auditor-General's Report on 1MDB - the exercise is at once redundant as it is pointless.

By not even allowing this report to be declassified, as was earlier promised, not forgetting the stubborn refusal to answer questions regarding 1MDB in the Parliament, Najib Abdul Razak and his administration obviously have a lot to hide.

As the Prophet Muhammad SAAS once said: "When in doubt, refrain from doing it." PAS knows this principle well as it is Islam 101 in determining what is permissible and prohibited.

By accepting Arul Kanda's closed-door account to PAS, the party has betrayed its principles to struggle for Islam. Instead, side by side with Umno, it has become a bedlam of vested religious, personal, financial and political interest.

The honourable choice among the members of PAS now is: to sink or swim with the proverbial rats of Umno. Choosing the latter is a repudiation to Malaysians who once heralded PAS as a beacon of light.- Dr.Rais Hussin,mk
Image may contain: 2 people, textcheers.

No comments: