30 July 2016

Akaun palsu '#respectmypm', Najib dah desperate...

http://mk-cdn.mkini.net/1025/80238f8a8e5710061afffd5e18cf57a5.jpg
Akaun palsu #respectmypm bukti Najib terdesak raih sokongan...

Kerajaan UMNO-BN yang ditadbir Datuk Seri Najib Razak seolah-olah kemaruk sokongan sehingga sanggup menggunakan gambar individu yang telah meninggal dunia untuk mencipta akaun laman sosial palsu bagi mengampu Perdana Menteri itu.

Kegiatan tidak bertanggungjawab berkenaan didedahkan portal berita tempatan semalam. Laporan itu mendakwa akaun Facebook tersebut digunakan untuk menulis kemaskini memuji pentadbiran Menteri Kewangan terbabit dengan hastag #RespectMyPM #BelieveinPM.

Penolong Setiausaha Wanita DAP Kebangsaan, Young Syefura (Rara) berkata, tindakan seumpama itu tidak harus dipandang remeh kerana adalah menyalahi undang-undang sekiranya didapati ada pihak yang melakukan pencurian identiti untuk tujuan-tujuan tertentu.“Malah, dari segi politiknya, ini adalah usaha terdesak Najib yang didakwa ramai pihak sebagai ‘Malaysian Official 1’ untuk menunjukkan kepada rakyat Malaysia bahawa beliau masih lagi disokong.

“Kempen dan modus operandi seperti ini hanyalah untuk mengaburi kita dan masyarakat dunia semata-mata,” katanya kepada Roketkini.com.


rara2
Young Syefura(Rara)

Hastag berbaur sokongan terhadap Najib itu timbul selepas Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat mengeluarkan tuntutan mahkamah terhadap 1MDB ekoran penyelewengan dana. “Malaysia Official 1” antara individu yang terlibat dan dipercayai merujuk kepada Najib.

Dalam pada itu, Rara yang juga Ahli Jawatankuasa DAP Selangor berkata jika benar sokongan terhadap Najib begitu kuat, satu referendum nasional harus diadakan bagi membolehkan rakyat menzahirkan sokongan mereka.

“Jika tidak, ia hanya membuktikan bahawa sokongan yang ditunjukkan melalui akaun-akaun palsu berkenaan hanyalah propaganda murahan UMNO-BN untuk meraih sokongan terdesak,” katanya. – Roketkini.com

Woman claims dead friend's picture used in pro-Najib online blitz

Kesian 1MDB semua firma audit antarabangsa yang ternama tidak akan pergi dekat. Juruaudit sebelum ini telah meletakkan jawatan dan menyatakan penyata kewangan 1MDB sebelum ini yang diaudit tidak boleh digunapakai kerana mereka tidak dimaklumkan maklumat penyelewengan yang didedahkan oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat baru-baru ini. Sebab itu saya mahu mencuba nasib dan menawarkan diri untuk berkhidmat sebagai juruaudit baru 1MDB. 

KENYATAAN MEDIA RINGKAS

Sebagai seorang akauntan bertauliah yang berdaftar dengan Institut Akauntan Bertauliah England dan Wales (ICAEW) dan Institut Akauntan Malaysia (MIA), saya ingin menyatakan minat dan kesediaan saya untuk menyertai pasukan audit baru yang akan dilantik untuk mengaudit 1MDB.

Saya juga menyatakan kesediaan saya untuk berkhidmat secara percuma.

Jika Lembaga Pengarah 1MDB yang baru yakin tidak ada sebarang penyelewengan di dalam urusan 1MDB, cara paling mudah untuk meyakinkan rakyat secara percuma ialah dengan melantik saya menyertai pasukan audit baru 1MDB.

Saya akan menulis secara rasmi kepada Tan Sri Irwan Siregar, Pengerusi Lembaga Pengarah 1MDB mengenai perkara ini.

RAFIZI RAMLI
AHLI PARLIMEN PANDAN

Chartered accountant Rafizi offers free service to audit 1MDB


http://mk-cdn.mkini.net/1026/61aa2403891f51a4b1c1c2732b0120a8.jpg
MACC deputy chief targets Umno Youth leader in blistering farewell speech...

Overwhelmed with emotion, outgoing Malaysian Anti-Corruption Commission (MACC) deputy chief Mohd Shukri Abdull appeared to be fighting back tears during his farewell address.

However, this did not stop him from delivering a blistering speech, where he launched a broadside on those who accused his boss Abu Kassim Mohamed of being part of conspiracy to topple Prime Minister Najib Abdul Razak.

“For me, the individual who lodged the police report against Tan Sri (Abu Kassim) is uneducated, unable to differentiate (between a conspiracy) and a struggle to combat corruption for the love of this country," he said.

On Tuesday, Umno Youth vice-chief Khairul Azwan Harun lodged a police report against Abu Kassim, former Bank Negara governor Zeti Akthar Aziz and ex-attorney-general Abdul Gani Patail.

He claimed the three had submitted information to foreign agencies, including the Federal Bureau of Investigation (FBI), without authorisation.Khairul also accused them of falsifying information to achieve their agenda.

In his speech, Shukri also recounted the various challenges he faced in over 30 years of "being a slave" to combat corruption.

"I nearly died when I was trapped in a drug (related) case. A live bullet was sent to my house.

"There was also a time when I was afflicted by a mysterious illness..." he said.

Like Abu Kassim, Shukri said he had similarly been the victim of false allegations by critics unhappy with the MACC.

As such, he urged all remaining officers to remain steadfast in their duty, and to treat such critics like mere "dogs barking at a tree".

Shukri said the tree, which represents the MACC, would still continue to bear fruit and benefit the people.- mk

Shukri Abdull: Naib ketua Pemuda UMNO tak berilmuAnonymous #13291217 - MO1, You can laugh it off infront of your local press but try facing the foreign press- you will shit in your pants. Try also to enter the US, attend the UNGA in September. Transit in the UK and face the press if you dare.

Tell the Truth - If the cabinet accepts this explanation and cannot even figure out who the MO#1 is then the whole cabinet is one big lump of shit heads.

Ib - It's like the emperor who wore no clothes, standing there naked and saying, yes, my supreme council has taken a good look at my Crown Jewels and we have explained to the public why they are exposed...

rick teo - Hahha, I see him, I hear him, he looks like me, but Malaysian official 1 is not me.And the whole cabinet all agrees.

Story kat SINI dan SINI  


Walaupun DOJ mendedahkan aset yang dirampas hasil songlapan dari 1MDB, bapak tiri Reza Aziz ni aka "Malaysian Official 1", terus menafikan RM4 billion nilai rampasan dari hartanah, jet, lukisan, hotel, etc adalah dari wang 1MDB yang diselewengkan. 

Memang pelik dan luar biasa, sampai tak boleh dibayangkan oleh imaginasi manusia normal hingga sampai disaat ni pun. Najib sebagai penasihat 1MDB terus membuat penafian...

Najib kata 1MDB tak terlibat dgn laporan atau kes sivil oleh DOJ. Sebab, tiada harta atau asset 1MDB yg terlibat dlm senarai.


Samalah macam "Najib tak terlibat" sebab nama Najib tak disebut. Cuma yg disebut hanyalah "Malaysian Official 1". Sapa itu Malaysian Official 1? Mungkin tajuk filem yg mengisahkan rompakan harta besar2an atau siri pembunuhan wanita Mongolia kot. Najib  ingat rakyat Malaysia ni bodoh macam orang UMNO. Kat pak cik/mak cik Felda kau boleh kelentong le!!!


Peliknya, dalam sidang media oleh peguam US dan DOJ, berpuluh2 kali nama 1MDB disebut. Tapi hakikatnya 1MDB tiada kaitan langsung. Jahat sungguh Amerika ni - f/bk


cheers.

No comments: