07 April 2015

Tragedi Semenyih mengundang 1001 macam persoalan...


Terdapat beberapa kesalahan dan kekeliruan yang berlaku berkenaan dengan nahas helikopter yang telah menyebabkan enam orang terbunuh semalam. Pertama ialah Robert Tan. 

Maklumat yang beredar semalam menyatakan mangsa ialah Pengasas IGB Corp Bhd, Datuk Seri Robert Tan Chung Meng. 

Sebenarnya bukan. Menurut bekas Naib Presiden MCA, Datuk Donald Lim Siang Chai bahawa itu (yang terkorban) bukan Robert Tan Chung Meng yang kini masih hidup dan berada di Australia. 

Yang menjadi mangsa nahas semalam ialah seorang ahli perniagaan Kedah, Datuk Robert Tan Huat Seang yang merupakan seorang ketua pegawai eksekutif SP Baiduri Sdn Bhd. Yang kedua ialah pembantu juruterbang yang dikenali sebagai Aidana Baizieva. Foto yang banyak beradar semalam sebenarnya bukan foto beliau tetapi foto milik Dzuriasikim Dzulkefli. 

Dzuriasikim berkata beliau mengetahui mengenai identiti foto yang salah pada kira-kira 7:00 malam tadi apabila beliau menerima panggilan dan mesej daripada rakan-rakan dan keluarga yang bertanya. 


“Mereka memberitahu saya gambar saya dengan Cliff telah tersalah anggap dan  bahawa ia telah menjadi viral pada beberapa laman rangkaian sosial dan kumpulan Whatsapp” katanya. Sekarang siapa sebenarnya Aidana Baizieva? 

Seorang jurucakap Hospital Kuala Lumpur (HKL) petang tadi memaklumkan, mayat mangsa terakhir nahas berkenaan belum dituntut kerana identitinya belum dapat dipastikan. “Kami sedang berusaha mendapatkan pihak berkuasa untuk mengesan dokumen pengenalan mangsa,” kata jurucakap berkenaan yang  enggan namanya disiarkan. 

Dalam pada itu Kapten Clifford William Fournier yang menerbangkan helikopter berkenaan didapati aktif menggunakan laman sosial Facebook, dengan posting terakhir beliau ialah kira-kira sejam sebelum maut dalam nahas berkenaan. Bagaimanapun carian nama Aidana Baizieva di laman sosial itu tidak membuahkan sebarang hasil. Kini, mungkin nama Krysgtan pula menjadi popular serta meniti di bibir ramai orang.  

Gambar di atas adalah wajah Aidana yang dikatakan terbunuh itu tetapi ia sebenarnya diambil dari sebuah laman web dah dipercayai seorang wartawan... Baca di sini

Ada yang menyatakan bahawa beliau ialah seorang jurnalis dari Kazakhstan yang nama sebenarnya ialah Aidana Karabasova yang fotonya seperti di atas. Tetapi Jurucakap Kedutaan Kazakhstan telah menafikan pembantu juruterbang Aidana Baizieva rakyatnya sebaliknya mengesahkan mangsa dari Kyrgyzstan. 

Helikopter yang terhempas, AS 3655N2 Dauphin (9M-1GB) disewa dari sebuah syarikat swasta Chempaka Avition, yang dimiliki oleh juruterbang yang terbunuh, Kapten Cliff Fournier. 

Carian terhadap syarikat berkenaan di internet tidak dapat ditemui dan oleh itu tidak dapat dibubungi untuk mengesahkan maklumat mengenai siapa sebenarnya Aidana Baizieva. 

Justeru siapa sebenarnya Aidana Baizieva masih misteri dan belum terungkap. Ketiga ialah pengawal peribadi Tan Sri Dr Jamaluddin Jarjis iaitu Mohd Razkan Seran, pengawal peribadi Datuk Jamaluddin Jarjis yang turut terbunuh. Namanya sebelum ini jarang kedengaran. Sabariah Jili,69, menunjukkan gambar anak bongsunya, arwah Razkan Seran yang terkorban dalam nahas helikopter terhempas di Kampung Sungai Pening, Semenyih ketika ditemui di kediamannya di Tuaran, Ahad. -mstar Beliau berasal dari Tuaran Sabah. 

Menurut sepupunya, Marnis Sijan, isteri dan dua anak Razkan yang berusia dua serta enam tahun berada di HKL untuk menuntut jenazah Razkan. Marnis berkata, sudah 10 tahun Razkan bertugas sebagai pengawal peribadi. - 

Status Aidana Baizieva masih misteri?  

Status penumpang wanita dikenali Aidana Baizieva yang  berada di dalam helikopter AS365N2 yang terhempas di Jalan Sungai Lalang, Kampung Pasir Baru, Semenyih, di sini semalam masih lagi menjadi misteri. 

Ini berikutan identiti wanita tersebut yang didakwa sebagai pembantu juruterbang belum dapat disahkan oleh mana-mana pihak. Menurut sumber, ketika ini terdapat satu mayat yang belum dapat dikenal pasti jantinanya namun dipercayai wanita misteri tersebut. 

Difahamkan, nama Aidana Baizieva yang berasal dari Kyrgystan itu diperoleh daripada kenyataan Kementerian Pengangkutan yang memaklumkan wanita berkenaan adalah salah seorang daripada enam yang menaiki pesawat tersebut.  

Hospital Kuala Lumpur turut mengklasifikasikan status mayat tersebut sebagai ‘tidak diketahui’. Difahamkan, pihak berkuasa hanya akan mendedahkan maklumat wanita itu selepas identiti wanita tersebut disahkan. - greenboc.blogspot

Mayat Adiana Baizieva Dituntut Saudaranya Bersama Pegawai Kedutaan Kyrgyzstan...

Seorang ahli keluarga Aidana Baizieva tiba di bilik mayat Hospital Kuala Lumpur untuk menuntut mayat wanita tersebut. 

Difahamkan gadis tersebut yang juga adik Baizieva sedang mengisi beberapa borang untuk tujuan pelepasan mayat itu. 

Dia tiba di bilik mayat kira-kira pukul 10.45 pagi Isnin dan ditemani seorang lelaki dari Kedutaan Kyrgyzstan. 

Wanita tersebut enggan bercakap dengan media yang dilarang daripada memasuki perkarangan bilik mayat. 

Terdahulu, seorang jurucakap kedutaan mengesahkan Aidana merupakan warga Kyrgyzstan dan pernah bekerja di Malaysia untuk seketika. 

"Rekod menunjukkan beliau berada di Malaysia sekurang-kurang selama setahun," katanya. 

Baizieva antara yang maut dalam nahas helikopter di Semenyih pada Sabtu lalu. 

Nahas tersebut turut menggorbankan Ahli Parlimen Rompin, Tan Sri Jamaluddin Jarjis. 

Terdahulu, wanita tersebut dilaporkan sebagai pembantu juruterbang helikopter yang terhempas itu tetapi kemudiannya disahkan sebagai kakitangan Syarikat Penerbangan Cempaka. -mstar
Kyrgyzstan officials to help identify remains...

Kyrgyzstan embassy officials today turned up at the Kuala Lumpur Hospital mortuary to help with police investigations to confirm the identity of the last victim in the Semenyih helicopter crash on Saturday.

They arrived at 10.45am and left at about 1pm, after meeting the police at the mortuary.

The officials, however, did not speak to the media waiting outside and left in awaiting Toyota and Mercedes cars.

At Press time, the identity of the last victim, identified as Aidana Baizieva, has yet to be confirmed.
When contacted, the embassy personnel only said that based on the manifest released by the Transport Ministry, Baizeiva carried a Kyrgyzstan citizenship.

"We can confirm that Aidana Baizieva is a citizen of Kyrgyzstan," the staff said, adding that the embassy's staff were working to settle the matter.

Based on the embassy's record, Baizieva was single and had been in Malaysia for about a year.

HKL spokesperson, who declined to be identified, said the identity of the body of the last victim has yet to be ascertained.

"We still do not know whether it is Baizeiva. It is still classified as an unknown,"

"The matter is still under police and forensic investigation," the spokesperson said, but confirmed that the Kyrgyzstan officials were at the mortuary to help police investigations.

Other victims involved in the air mishap were Rompin member of parliament Tan Sri Jamaluddin Jarjis, principal private secretary of the prime minister, Datuk Seri Azlin Alias, helicopter pilot Captain Clifford William Fournier, businessman Datuk Tan Huat Seang and Jamaluddin's bodyguard, Razakan Seran.

The Department of Civil Aviation (DCA) director-general Datuk Azharuddin Abdul Rahman yesterday said Baizieva was not the helicopter's co-pilot as there was no need for one in the aircraft. She was earlier reported to be an employee of the aviation company. – tmi

Questions...questions...questions...

Who is Aidana Baizieva?

Why was she on that fatal Heli flight.

Who was she guest of?

And we hope that the "no stone unturned" investigation Najib ordered on the crash will give us some answers -  although if we are to go by the other "no stone unturned" investigations that Najib also ordered, to hope for those answers would be an exercises in futility.

Would not that investigation tell us who Aidana Baizieva is?

In all sincerity, that when all is revealed there is a perfectly logical, rational explanation for Aidana Baizieva presence on that ill fated Heli flight. 

How is it that the Chairman of PR1MA (1Malaysia People's Housing) that plans, develop, construct and maintain high-quality houses for middle-income household in key urban centres for the government happens to be in the same Heli with a contractor building these houses for PR1MA  - and also in the heli is the Private Secretary of the Prime Minister of the government that awards these contracts.

You can make your own conclusion as to the circumstances that led to these three being on the same flight but I want to know the following:

Who paid for the flight?

If the contractor paid for the flight did it not compromise the position of the chairman of PR1MA from whom the contractor obtained the contract to build the houses.

If the Chairman of PR1MA paid for the flight - why.

As for the presence of Najib's Private Secretary - make you own judgement as to why he was present.

So many questions to be answered...- steadyaku47

cheers.

No comments: