21 October 2016

Betoikah MB Negeri 9 nak kena tendang...

Image result for mb negeri sembilan

Saya ahli UMNO dari Negeri Sembilan dan hingga sekarang masih taat setia kepada UMNO.  Tetapi taat setia tidak bermakna taat setia kepada pemimpin terutama jika pemimpin menjadi masaalah dan dituduh sebagai seorang “pencuri”.  

Kami dengar MB kami akan dipecat. Sepatutnya dipecat bersama-sama MB Terengganu, Pahang dan Perak.  Tetapi setelah MB Terengganu dipecat dan timbul masalah, niat memecat yang lain terpaksa ditangguh.

Bila saya menyoal ketua-ketua UMNO, mereka sendiri tidak ada jawapan tentang 1MDB. Sebaliknya rakyat lebih tahu tentang 1MDB dan benar-benar tahu tentang 1MDB.  Kami ahli-ahli UMNO diberitahu jangan sesekali menyoal tentang 1MDB.  Kalau kami tidak diberitahu perkara sebenar, bagaimana kami hendak menjawab soalan-soalan yg dibangkitkan oleh rakyat?  

Pemimpin dan kerajaan jangan ingat kerana kami diarah berdiam diri, ini bermakna soal 1MDB akan dilupai rakyat.  Kami ahli-ahli biasa UMNO yang berdepan rakyat dan menjawab semua soalan yg dikemukakan oleh rakyat.  Pemimpin di Kuala Lumpur boleh duduk di dalam bilik berhawa dingin dan hidup selesa.  

Yang ada masalah ialah rakyat.  Mereka terpaksa menghadapi harga barang-barang keperluan yang meningkat semakin tinggi dan soal GST yang Ahmad Mazlan beritahu akan menurunkan harga.  Sekarang harga minyak makan pula naik.  

Kami dibawah berharap ketua-ketua kami, pak-pak Menteri akan turun ke padang berjumpa kami kerana kami ada banyak perkara yang kami mahukan jawapan.  Kami mahu tahu apa jadi kepada janji-janji dalam menifesto BN.  Mengapa kangkung pun naik harga?  Mengapa kami diminta tukar cara hidup kami tetapi pak-pak menteri tidak tunjuk tanda-tanda mereka sedia berkorban untuk negara.  Mereka masih bercuti di luar negara tetapi kami diminta berkorban padahal ada yang membeli bag tangan harga beratus ribu ringgit dan ada yg masih terbang ke sana sini seperti negara tidak ada masaalah padahal hutang negara, saya baca begitu tinggi.  

Hutang rumah tangga juga tinggi.  Bukankah lebih baik kalau pak menteri yg terlibat dengan ekonomi, bersidang dan cari jalan untuk keluar dari ekonomi negara yg begitu teruk.  Rakyat tidak percaya menteri kewangan kata ini masaalah luaran.  Kita masih ada penumbuhan.  Apa guna penumbuhan kalau rayaat tidak dapat faedah apa-apa?  

Yang penting ialah rakyat dan apabila rakyat gelisah, ini bermakna mereka tidak berpuashati dengan kerajaan dan dasar-dasarnya.  Rayaat tak mampu membeli rumah kerana harga terlalu tinggi.  

PRIMA ditubuhkan untuk membina rumah mampu rakyat dan tiap-tiap tahun lebih satu billion diperuntukan untuk tujuan ini tetapi ada berita yang mengatakan peruntukan diumumkan oleh menteri kewangan tapi tidak diberi.  ltulah sebabnya sehingga sekarang, belum ada sebuah rumah yang siap dibina oleh PRIMA.  Yg dijual adalah rumah-rumah dibeli dari pasaran.  

Sekarang anak-anak muda sukar ke universiti kerana peruntukan dipotong.  Hospital-hospital tidak ada ubat, peruntukan dipotong.  Harga ubat naik kerana kroni-kroni UMNO diberi agensi untuk menjual ubat.  Ubat yang berharga RM10 naik sehingga RM45. lnikah kerajaan yang rakyat didahulukan?  

Image result for Rahman Dahlan yang mengaku MO1 ialah PM Najib.

Banyak lagi masaalah yang rakyat bangkitkan yang kami dibawah tidak boleh menjawab.  Mereka ingin tahu mengapa tiba-tiba peguam negara ditamatkan perkhidmataannya.  Adakah kerana betul beliau sedia mendakwa PM?  Mengapa pegawai-pegawai lain juga ditamatkan perkhidmatan mereka?  Ada yang ditukar.

Rakyat ingin tahu kalau PM tidak salah, mengapa tindakan ini dibuat?  Kami tidak tahu bagaimana hendak menjawab.  Kita mahu jawab seperti Rahman Dahlan yang mengaku MO1 ialah PM Najib.  Sekarang rakyat tanya Rahman, sah MO1 ialah Najib, mengapa pak-pak menteri tidak menyoal PM tentang penglibatannya dalam 1MDB sehingga menjadi scandal kewangan terbesar di dunia?  

Suratkhabar-suratkhabar dunia dan televisyen-televisyen dunia membawa berita ini tetapi di Malaysia, berita ini tidak disebut.  Di parlimen, wakil-wakil rakyat BN tidak menyoal tentang 1MDB dan apabila pembangkang menyoal, perkara ini diletak dibawah supaya tidak ada masa untuk dijawab.  Kali ini ada alasan perkara ini sub-judis.  

Kita lihat speaker, dia berpihak kepada kerajaan, padahal demokrasi di negara maju, speaker mesti letak jawatan dari jadi ahli parti dan mesti bebas.  Parlimen bukan dibawah kerajaan.  Terlalu banyak perkara yang kami tidak dapat menjawab kepada rakyat.

Mereka sekarang marah dan tidak percaya kepada pemimpin dan kerajaan dan sukar untuk menjawab hujah-hujah mereka.  Kami tidak ada jawapan.   Peguam negara kata PM tidak bersalah tetapi di America, Switzerland dan Singapore, cerita berlainan pula.  1MDB menjadi cerita besar dan tindakan undang-undang diteruskan.  Takkanlah negara-negara ini berniat jahat kepada kita. 

Bagaimana duit RM2.6billion boleh masuk ke dalam akaun peribadi PM?  Belum pernah PM-PM sebelum ini ada duit sebegitu banyak.  Rakyat susah hendak percaya dengan penjelasan yang selalu bertukar-tukar.  Sebagai orang lslam, kita diajar untuk berterus-terang dan berdosa besar jika menipu.  Allah tahu semua.- Ahli UMNO Negeri Sembilan,ostb

Image result for skandal 1MDB
Apa kerja Parlimen jika kerajaan terus berpura-pura skandal 1MDB tidak wujud...

Apa fungsi sesi pertanyaan menteri diadakan jika soalan-soalan berkaitan skandal memalukan nama negara, 1MDB tidak dibenarkan sama sekali untuk dipersoal di Parlimen?

Ahli Parlimen Gelang Patah, Lim Kit Siang berkata Malaysia kini digelar sebagai ‘kleptokrasi global’ tanpa henti di seluruh dunia, namun sidang Parlimen di negara ini sedang berpura-pura seperti skandal itu tidak pernah wujud.

“Hari ini, saya sekali lagi mengajukan pertanyaan berhubung langkah yang akan diambil oleh kerajaan bagi membersihkan nama negara yang kini amat tercemar akibat skandal tersebut, namun ia tidak dibenarkan oleh Speaker.

“Oleh itu, saya akan terus memboikot sesi pertanyaan menteri. Walaupun ia sesi paling penting, tetapi ia sekadar wayang jika persoalan tentang kleptokrasi global ditolak,” tegasnya dalam satu kenyataan.

Ketua Parlimen DAP itu pada Selasa lalu memboikot sesi pertanyaan menteri ekoran keputusan Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia untuk tidak membenarkan sebarang soalan melibatkan tindakan undang-undang pihak berkuasa Amerika untuk menyita harta berkait dana 1MDB yang didakwa digelapkan.

Pandikar sebelum itu menyatakan persoalan saman sivil Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ) tidak perlu dijawab di Parlimen kerana kononnya ia sub judis.

Menurut Kit Siang, penolakan berulang kali soalan berkaitan 1MDB adalah satu percubaan terang-terangan kerajaan untuk melarang semua perbincangan atau persoalan mengenai 1MDB dan status Malaysia sebagai ‘kleptokrasi global’ diadakan.

Sedangkan, beliau menjelaskan, skandal 1MDB semakin diperkatakan di seluruh dunia. Terbaru, pemenang anugerah Oscar, Leonardo Di Caprio sendiri menyatakan beliau akan memberi kerjasama dalam siasatan dakwaan rasuah melibatkan syarikat milik Kementerian Kewangan itu. – Roketkini.com


hot-dog-1
Who sells dogs wrapped in pretzels?

I got the shock of my life upon hearing of the infamous Pretzel Dog. Good God, who in their right mind sells dogs wrapped in pretzels? 

Is this some kind of sick joke? I have never eaten at Auntie Anne’s since it was established some twenty years ago in Malaysia. 

So I had no knowledge whatsoever about the poor innocent dogs killed and wrapped in pretzels for consumption by Malaysians. Honestly, I felt sick to my stomach just thinking of it.

Thank God a good friend of mine was kind enough to explain that the “dog” inside the pretzel, wasn’t really a dog. It was actually a sausage. Masya Allah, why would anyone call a sausage, a dog? 

A sausage is a sausage. A dog is a dog. A sausage doesn’t go “Woof! Woof!” A dog does. Is that so difficult to understand? 

Coming from a pretzel chain that calls itself Auntie Anne’s, I am not surprised. I find even the very name of the pretzel chain disturbing – which is actually the reason I have never eaten there. You see, ‘Auntie’ is an English word which basically refers to a female adult who is much older, while ‘Anne’ in Tamil refers to a male adult who is slightly older. Now put these two words together and you will understand my confusion.

The Federation of Malaysian Consumer Associations or Fomca was right to advise restaurateurs and food producers to avoid misguiding their Muslim consumers after the Malaysian Islamic Development Department (Jakim) refused to issue a halal certificate to Auntie Anne’s. Life itself is already too confusing for us, Muslims – the last thing we need is to get more confused over names of food items, of all things. 

I think the first thing Auntie Anne’s should do is change its very name. Auntie Ann, Auntie Annie, Auntie Anna, Auntie Ani, Auntie Ah Nee and Auntie Anamalai are a few options. 

Secondly, get rid of the word “Dog” in their menu. Since the pretzel concerned is long and shaped like a rod, perhaps the best name would be “Pretzel Panjang” or “Pretzel Batang” – now that has a good chance of becoming the chain’s bestselling product. I guarantee, every Auntie Ann, Auntie Annie, Auntie Anna, Auntie Ani, Auntie Ah Nee and Auntie Anamalai who resides in Malaysia will instantly become loyal customers of the pretzel chain’s 46 outlets.

I would also like to state my utmost respect to A&W Malaysia for changing the name of one of their products, in acknowledgement of the sensitivities of the Muslim community. For those who are unaware of this, Coney Dogs are now known as Chicken Coney and Beef Coney in Malaysia. Well done, A&W! 

Since we are on the topic of food items bearing confusing names, I would like to point out to Jakim and Fomca that there are others in the market with equally confusing names. I wholeheartedly hope Jakim and Fomca will take action as soon as possible in order to protect Muslim consumers from being further misguided. These are the names of a few food items that are not only confusing, but also insensitive and misguiding.

• Kuih Tahi Itik (Duck shit cake?) 
• Pisang Awak (Your banana?) 
• Pisang Abu (Abu’s banana?) 
• Cucur Badak (Fried Hippo?) 
• Kuih Lompat Tikam (Jump and stab cake?) 
• Kuih Badak Berendam (Dipping hippo cake?) 
• Dosa a.k.a. Thosa (Sins?) 
• Barbecue (Pig-Q?) 
• Nasi Lemak Tetek (Boob rice?)

I would like to thank Jakim and Fomca in advance for taking this matter seriously – if they weren’t, we’d be calling our Curry Puffs, “Jalangkote” as they do in Makassar or our famous charcoal grilled toasted bread, “Roti Bakar Geng Kote” as it is known in Bandung. 

It is my sincere hope that Jakim and Fomca take similar action on all improperly named food items for the sake of Malaysia’s extremely confused Muslim consumers, myself included. May God bless you, Jakim and Fomca.- mk

Story kat SINI dan SINI    

Kalu ia berlaku sebaliknya memang cilaka punya BN...

Samseng Jamban Baju Merah nak tunjuk taring...


cheers.

No comments: