28 February 2020

PM interim bikin kalut dah nyanyok kot...


Usaha Dr.M untuk memanggil sidang parlimen bagi memilihnya sebagai perdana PM ke 8 gagal apabila Yang Dipertua Dewan Rakyat Mohammad Ariff Md Yusuff menolak arahan itu kerana ia dibuat tidak mematuhi peraturan...Story sepenuhnya..


LOL this list is unbelievable if it is true. Hope the list is not true.  
Malaysia is doomed with these people in power. - twitter
Geng kawaq dan penyamoon jadi Menteri,tengok sapa Menteri  Industri Asas Tani,
Menteri Alam Sekitar,Menteri Pendidikan,Menteri Perumahan dan Menteri Wilayah...

1. Sebagai Perdana Menteri interim, Tun tidak layak sama sekali untuk menentukan bagaimana PM ke-8 dipilih dari kalangan mereka yang punya sokongan.

2. Perdana Menteri interim hanya bertindak sebagai pelaksana sahaja dengan kuasa yang terhad di bawah perkenan DYMM YDP Agong.

3. Adakah kerana gagalnya pelan Kerajaan Perpaduan (UG) yang dibentang oleh Tun di Istana pagi tadi, lantas Tun bergegas menyertai semula Bersatu dan cuba pula laksana 'pelan 2 Mac' di Parlimen?

4. Persidangan Majlis Raja² yang pada mulanya dimaklumkan bersidang esok selepas solat Jumaat, telah pun diawalkan ke sebelah pagi.

5. Adakah kerana Tun menghidu sesuatu bakal berlaku di istana pada sebelah petang, maka Tun terus sailang dengan meminta supaya keputusan PM ditentukan di Parlimen?

6. Perkara paling lucu ialah Tun telah mempromosi Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk dipilih menjadi PM8 melalui Parlimen pada 2 Mac nanti. Ini bukan rancangan realiti wahai Tun, ini soal tanahair tercinta yang sedang dalam kehancuran dek pengkhianatan.

7. Menjadi persoalan, di manakah janji² manis Tun yang berpuluh kali menyebut peralihan kuasa hanya akan berlaku dari Tun kepada Anwar Ibrahim? Adakah Tun mudah lupa?

8. Cukup-cukuplah Tun. Kalau pun benar Tun memang tidak pernah terniat untuk bersetuju jadikan Anwar Ibrahim PM ke-8, janganlah hingga tergamak sailang kuasa YDP Agong.

9. Berilah ruang kepada Majlis Raja-Raja bersidang terlebih dahulu, dan biarlah YDP Agong yang selesaikan kemelut ini. 

10. Atau adakah sesuatu yang Tun risaukan akan berlaku pada petang Jumaat ini, hinggakan Tun dilihat cuba membeli masa sehingga Isnin? - Edy Noor Reduan
Image may contain: 1 person, possible text that says 'PM INTERIM LANGGAR INSTITUSI DIRAJA? DEDAH PERBUALAN BERSAMA YDPA SEBELUM ISTANA NEGARA KELUARKAN KENYATAAN'
Tak gentleman macam iblis...

Dr.M cuba bermain politik dan membuat provokasi sampai ke akhir. Sekejap tadi dia kata ada tiga kemungkinan ke arah penyelesaian kemelut dan krisis yang berlaku kini. Salah satu ialah terpaksa dibawa ke parlimen.

Katanya, perkara itu sudah dibincangkan dengan Yang diPertuan Agong. Kenyataan itu boleh dipersoalkan dan dianggap cuba mendahului Yang diPertuan Agong. Sepatutnya Agong yang menjelaskan apa-apa butiran rasmi hasil pertemuan itu bukan perdana menteri interim.

Di sini kita nampak dia terus buat psywar bagi mencapai matlamatnya. Tadi juga dia kata yang Bersatu boleh cadangkan Udin anak Yassin sebagai perdana menteri. Kalau betul apa yang dikata itu bermakna dia sudah tidak nak jadi PM, ataupun dia pusing kepada Udin anak Yassin kerana dia tak cukup nombor. Dua dah kalah dalam pengundian semalam.

Dia pergi ke jamban mulanya nak berak, kemudian keluar kerana tak ada air. Akhirnya dia kemut punggung kerana simpan tahi. Barang kali begitulah.
Image may contain: outdoor, text that says 'Berita Harian Online 5 min Dewan Rakyat akan bersidang pada 2 Mac ini untuk tentukan bakal Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad. #BHNasional MAL MALAYSIA'

Apabila projek rampasan kuasa yang dikoordinatorkan oleh Azmin Ali gagal, dia koner cara lain. Dia bawa keluar PBBM daripada kerajaan PH menyebabkan kerajaan hilang kuasa dan tumbang.

Selepas itu dia mengharap penubuhan kerajaan baru dengan menanti pengundian di Istana Negara. Dia dan kumpulannya juga tidak cukup nombor, maka dia ubah ke cara lain pula.

Kaedah atau taktik terbaru yang hendak digunakan, bawa ke parlimen, 2 Mach ni biar parlimen menentukan. Dia kata Udin anak Yassin akan dicalonkan. Sekiranya Udin menang dia akan sailang Udin anak Yassin.

Sebaliknya sekiranya di parlimen itu dia tetap juga gagal, maka dia mahukan parlimen dibubarkan. Biar sama ssaja.

Lihat dan nilai betapa licit alias jahatnya dia. Kalau dia beritahu awal-awal dia akan melakukan khianat secara nyata dan bukan berselindung seperti Iblis mudah untuk kita hadapinya. Penipuan iblis dan syaitan sangat bahaya. Tetapi syaitan lebih gentleman sebab dia berjanji dengan Tuhan akan mengkhianati bani Adam sampai ke hari kiamat bukannya bersembunyi. - mso


Tindakan PM INTERIM mendahului pengumuman YDPA akan 
menjadi penilaian penting Raja² Melayu dalam mesyuarat khas nanti...
Tunggulah mesyuarat Majlis Raja2,
pasai apa kalut sangat...

Esok ada majlis mesyuarat Raja Raja di Kuala Lumpur.. aku berdoa dan mengharapkan, Majlis Raja Raja mendapatkan nasihat dari Kebijaksanaan Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah dalam memberikan pandangan dan Penyelesaian Politik sebagaimana yang baginda lakukan di Negeri Perak..

Baginda Sultan Perak adalah rujukan yang tepat bagi Majlis Raja Raja memandangkan Baginda boleh dikatakan seorang Ulama' atau mereka yang Faqih dalam Bidang Undang2 dan Politik.. kalau kita dengar setiap titah ucapan baginda berkenaan Politik semasa.. Sultan Nazrin sebenarnya lebih dekat dan faham tentang Politik dan Rakyat.

Apakah Mesyuarat Majlis Raja Raja esok satu permintaan khas YDP Agong bagi menyelesaikan konflik Politik hari ini.. Melihatkan peristiwa dan reaksi Tun Mahathir hari ini..sehingga 2-3 kali pergi ke Istana.. Jelas ada kebuntuan dari Istana.. mungkin dari sikap Tun sendiri yang tidak dapat menerima hakikat bahawa Tun sepatutnya berundur...

Malah kenyataan Tun Mahathir hari ini mendahului titah dan kenyataan dari Istana.. bagi aku ianya sebagai tindakan terdesak seorang perdana menteri sementara.. Boleh jadi sikap Mahathir yang tak menghormati Istana itu, menyebabkan ada keperluan Mesyuarat esok membuat keputusan..
Image may contain: text

Tidak ada keperluan memilih Perdana Menteri melalui dewan Rakyat.. Sebab hak melantik Pedana Menteri itu ditafsirkan dalam perlembagaan "seseorang yang pada hemat Baginda YDP Agong/ Sultan.. jelas mendapat kepercayaan majoriti ahli dan Rakyat.." apakah Tun nak menafikan usaha Istana dan YDP agong semalam..

Kalau lah dengan mengadakan sidang khas memilih Perdana Menteri dibenarkan.. apakah esok lusa, mereka yg dapat kepercayaan majoriti hanya perlu mengadakan sidang Khas tanpa merujuk kepada Istana.. ? kalau ini berlaku ia adalah duluan Undang2 yang tidak baik bagi sistem Raja berpelembagaan.. kaedah yang tepat penyelesaian yang dilakukan Sultan Nazrin di Perak.. walapun PH kerajaan minoriti..

Sudah masanya Tun Mahathir berundur untuk memberi laluan kepada kepimpinan yang baru.. kerosakan yang berlaku hari ini adalah dari apa yang Tun sendiri izinkan ianya berlaku. - Ipohmali

The King Apparently Did Not Comply

 Image result for Warisan dan GPS
Parti Warisan dan GPS 
wajar sokong kerajaan PH...

Setakat ini, Tun M masih PM sementara sehingga YDA memutuskan siapa PM ke 8. Kita tahu, PH yang mencalonkan Anwar sebagai PM telah mengatasi calon lain yang dipilih oleh semua MP.

Ini satu kelebihan buat Anwar Ibrahim untuk diangkat menjadi PM. Tun M pula lebih awal meletakkan jawatan PM dan perletakannya diterima oleh YDA. Beliau cuma diminta oleh YDA untuk menjadi PM sementara sehingga YDA membuat keputusan.

Parti GPS di Sarawak menyatakan bahawa 18 MP dari parti berkenaan akan menyokong mana-mana pilihan dari YDA. Sekarang ini, kita tidak tahu keputusan YDA, maka pendirian GPS itu masih tergantung.
Dr.M sedia beri sokongan kepada Muhyiddin sebagai PM...

Saya melihat hari ini, YDA cuma ada dua pilihan sahaja. Pertama, Tuanku bersetuju untuk melantik Anwar Ibrahim (PH) bagi menjadi PM, bukan sahaja Anwar Ibrahim mendapat pilihan tertinggi, tetapi lebih baik kerajaan PH yakni kerajaan yang dipilih oleh rakyat pada PRU14 yang lalu dikembalikan semula kepada rakyat. Rakyat tentu tidak mahu kerajaan selepas ini adalah kerajaan "pintu belakang". Pelabur mana yang boleh percaya kepada "kerajaan kudeta"?

Pilihan kedua, Tuanku akan bersetuju dengan idea Tun M iaitu beliau terus menjadi PM tanpa terikat dengan mana2 parti. Jika ini berlaku, saya tidak boleh bayangkan Tun M memiliki "senjata" yang lebih ampuh. Saya tidak boleh bayangkan bagaimana seseorang ahli politik yang menang di dalam pilihanraya, tetapi menjadi PM yang kemudiannya mentadbir tanpa mahu ada kaitan dengan politik? Bukankah PM itu sendiri orang politik dan naik pun kerana politik? Lebih banyak mudharatnya memilih kaedah ini bagi menentukan jawatan PM. Rakyat tidak boleh dipaksa untuk menerima ksedah yang langsung membelakangkan hak mereka.
Bersatu sokong Muhyiddin sebagai PM 100% ...

Ada yang berpendapat YDA akan bertindak membubarkan Parlimen. Saya tidak percaya ini berlaku walaupun Umno dan Pas memilih kaedah ini setelah mereka sedar mereka tidak boleh mengatasi Anwar di dalam mendapatkan sokongan. Di dalam keadaan kewangan dan ekonomi negara sekarang, tambahan pula kita cuma ada separuh sahaja lagi untuk menghabiskan penggal PRU, membubarkan parlimen adalah langkah yang mungkin tiada dalam pemikiran YDA.

GPS Sarawak dan Warisan di Sabah, dua negeri yang sering disebut oleh Anwar Ibrahim sebagai negeri yang berpotensi untuk dimajukan lagi. Alangkah bertuahnya rakyat di negeri tersebut sekiranya kerajaan negeri sekarang memberikan kepercayaan kepada Anwar Ibrahim, bekas Menteri Kewangan Terbaik Asia itu untuk menjadi pemimpin di negara ini. Anwar adalah satu2nya pemimpin yang paling lantang menyuarakan hak negeri Sabah dan Sarawak.

InsyaAllah, hari ini YDA akan membuat pilihan terbaik setelah memohon pertunjuk melalui solat "Istikhorah" nya. Apa pun, rakyat perlu diutamakan bukannya kehendak pemimpin yang tidak boleh menunggu mandat PRU. - Wfauzdin Ns

Dr.M derhaka kepada YDPAgong...
RM 8OO juta terpaksa duit rakyat dihabiskan jika SNAP election 
diadakan demi memuaskan hati AZMIN pengkhianat negara!...

Image result for Mahathir, a crisis of his own making...
Mahathir, a crisis of his own making...

What a mess we are in – no prime minister, a deeply divided parliament, a highly polarized populace and an economy on the edge of recession. How did we go from dancing in the streets in joyous celebration over the rebirth of our democracy to facing the possibility of a new kind of dictatorship? In a word: Mahathir. This was a crisis entirely of his making.

He could have built a strong, stable and workable coalition after GE14. He had the numbers on his side; he had unparalleled goodwill and support; he had the most multiracial coalition that was ever elected to office.

There was general consensus and popular support too for the kind of policies that should be pursued (the reformasi agenda). It was a solid foundation to build that Malaysia Baru we all so desperately wanted and voted for. But Mahathir being Mahathir, he played his games and wove his web of political intrigue.

To the chagrin of his partners, he stacked the cabinet with members of his own party. He brought Azmin into the cabinet over the objections of Anwar, empowered him and turned him loose to harass and harangue Anwar. He cast doubts about the succession plan and acquiesced to the campaign – including Hadi’s recent confidence motion – for him to complete his full term.

He unashamedly courted the very UMNO politicians that so many despised in a bid to outflank PKR and DAP. And when that failed, he played the race card against his own coalition partners, sponsoring the Malay Dignity Congress, endorsing all the asinine talk that the Malays had lost power, that Malay disunity had allowed the DAP to become powerful.

Why would a prime minister with a comfortable majority in parliament, with a multiracial, multiparty coalition behind him see the need to play such invidious games unless he had other ambitions?

As a direct consequence of these constant political intrigues, the Pakatan Harapan coalition became gradually unstable. PKR, DAP and Amanah, worried about what he was up to, became increasingly uncomfortable with his leadership though right to the end, they were extremely wary of openly challenging him in order to preserve the coalition.

Even when things reached a climax at last Friday’s PH council meeting, his coalition partners bowed to his will and allowed him to set his own departure date, but even that was apparently not enough to stop the intrigues.
Image result for a Malay unity government

It looked like we were heading towards a Malay unity government last weekend. The sudden gathering of PPBM, UMNO, PAS, Warisan and GPS leaders in Kuala Lumpur was not just happenstance; someone with great authority must have summoned them.

But it fell apart at the last moment reportedly because UMNO MPs would not abandon their party to join PPBM. While Azmin and Muhyiddin were apparently ready to accept UMNO – tainted leadership and all – Mahathir was adamantly opposed to the “crooks and kleptocrats” (as one of Mahathir’s men put it) joining the unity government. In the end, Sabah and Sarawak leaders too got cold feet.

When it became clear that things were spinning out of control, Mahathir hastily withdrew and subsequently resigned though not apparently with the intention of departing.

Whichever way you look at it, Mahathir doesn’t come out smelling sweet. He plotted against his own coalition and is now distancing himself from the plot after it went awry. And now, ever the consummate politician, he is trying to profit from the chaos he created by calling for a non-party government under his leadership.

Having failed to build a new coalition, he is now asking (going by his address to the nation last night) for the right to rule unhindered by coalition politics and without obligation to the elected representatives of the people in parliament assembled. And with a government entirely of his choosing and completely beholden to him.

More than that, he is demanding that he alone be allowed to determine what’s best for the nation and govern accordingly. It is in effect, a demand to cede power to him at least till the next election. He calculates he can survive because parliament is too divided to stand up to him.

He should not be allowed to get away with it. It is undemocratic. It is unprincipled. And it puts too much power in the hands of a man with a terrible record of abusing it. He returned to power in May 2018 on the promise of change and reform and as part of a team.  If he cannot remain committed to both, he should resign.
Image result for ph pilih anwar sebagai pm
With him out of the way, Anwar might well have an opportunity to cobble together a majority in parliament and form a government. Anwar will, of course, have to prove that he has the smarts to negotiate and convince other parties (especially Warisan and GPS) that he is the right man for the job.

It won’t be easy. He is himself a divisive figure. His support not just among the majority Malay population but across all racial lines is mixed at best. However, if he has the numbers going for him, he should be given the opportunity to form the government.

If not, another general election with all the uncertainty and nightmare scenarios that it might entail will be unavoidable.

Our democracy is once again at a crossroads. Many will, no doubt, be tempted to accede to Mahathir’s demand for one-man rule for the sake of security, stability and a return to economic growth. The possibility of UMNO-PAS coming back to power through fresh elections and perhaps reprieving the crooks and kleptocrats might also be just too much to countenance.

Anwar might provide a middle path between the two extremes of one-man rule or rule by kleptocrats. He is certainly not perfect (neither is Mahathir) but he represents a democratic option that might give the nation the time it needs to take a step back, to refocus, to recalibrate.

Ben Franklin, one of the fathers of American independence once noted that those who would give up essential liberty to purchase a little temporary safety deserve neither liberty nor safety.

We should all think carefully about the choices before us and find a way to make our views known. - Dennis Ignatius

What has triggered political turmoil in Malaysia?


Isu Jawatan PM...

Image may contain: 7 people, people smiling, people standing
Asal bertiga
Balik bertiga
Pendatang hanya menumpang nama
Sudah kaya kita dilupa
Lebihlah baik kita bertiga
Dari bermain kayu tiga..-f/bk

No comments: