26 July 2015

Sudahkah Zahid,Rahman Dahlan & Shabery Cheek melihat dan membaca dokumen asal...

Kuman Diseberang Lautan Nampak, Gajah Didepan Mata Tak Nampak...

Sudahkah melihat dan membaca dokumen asal?
 

Saya hendak tanya satu soalan dan para pembaca pun boleh nilaikan. Semua orang yang keluar kenyataan bahawa Sarawak Report guna dokumen yang telah diubah, palsu dan sebagainya- adakah mereka semua sudah melihat dokumen asal?

Sudahkah Zahid Hamidi sebagai contoh, melihat dan membaca dokumen asal? Dan membandingkan dengan  dokumen yang dikatakan diguna oleh Sarawak Report dan menghukum bahawa ianya sudah dicemari dan dipalsukan?

Ugutan ekstradisi.

 
Bukan senang hendak extradisi seseorang kecuali kenyataan Zahid itu dikeluarkan hanya untuk tujuan menunjukkan kepada rakyat, bahawa Zahid melakukan sesuatu untuk melindungi Najib.

Kenapa hadkan kepada Claire Ruecastle Brown? Jika Brown di ekstradisi, Zahid mesti consistent- WSJ pun kena ekstradisi. Dan ekstradisi juga semua warga asing yang menulis mengenai 1MDB . Asia Sentinel, The Economist Magazine dan sebagai nya. Punggah semua mereka ini.
 

Hal ini satu dunia dah tahu.
 
Bagaiman nak lindung, jika satu dunia sudah tahu apa Pm Najib lakukan? Adakah selepas ini, Zahid mencadangkan perkara ini dibangkitkan di PBB? Bahawa press luar negara serta pertubuhan menggugat kestabilan dan keamanan negara anggota? Mungkinkah Anifah Aman bercakap mengenai perkara ini di PBB?

Jika isiu ini dibangkitkan oleh warga negara malaysia, bagaimana?

Jika Sarawak Report tidak menerbitkan pencerahan dan pendedahan mengenai 1MDB, Jho Low, Peter Mahoney, Tarek Obaid, dan lain, skendel kewangan ini masih tetap didedahkan oleh parti pembangkang.

Soalan nya: bolehkah pembangkang pula dikatakan mencampuri urusan dalam negara kerana bercakap dan mengkritk perkara yang serupa yang dibangkitkan oleh Sarawak Report?

Yang mereka bangkitkan ialah salah gunakuasa, penyongglapan wang, rasuah, dan kemungkinan jenayah sudah dilakukan oleh pemimpin negara ini terutama PM. Yang mereka bangkitkan adalah kebarangkalian suatu jenayah telah dilakukan oleh Jho Low, Nik Faisal Ariff Nik Kamil, Shahrol Helmi, Tarek Obaid, Peter Mahoney, dan rakan2 Jho Low yang lain dalam dan luar Malaysia.

Tidak ada sesiapa pun melihat dokunen asal.
 

Saya percaya, semua yang membuka mulut mengenai dokumen dipalsukan dan diubah tidak melihat dokumen asal.  Jadi bagaimana terus bohong kepada rakyat Malaysia bahawa dokumen yang digunakan adalah dokumen palsu atau sudah diubah?
 

Kenyataan pagi.
 

Adakah mereka bersandarkan kenyataan yang dibuat oleh firma penyiasat PGI yang kenyataan mereka belum dapat disahihkan dalam forum yang sesuai seperti dalam mahkamah terbuka? PGI diupah oleh Petrosaudi- dia tentu cakap perkara yang menyokong Petrosaudi. Sandaran yang tidak kukuh.

Rahman Dahalan tidak pernah tengok, Shabery Chik tidak pernah tengok, polis pun tak pernah tengok. Tunjukkan kepada rakyat Malaysia, supaya tidak timbul dakwa dan dakwi, bahawa dokumen sudah dipalsukan dan diubah.

Apa sebetulnya kesalahan Xavier Justo dan kaitan nya dengan Malaysia.
 

Apa kesalahan yang Xavier Justo lakukan sebenarnya? Zahid Hamidi kata mungkin bawak Justo ke Malaysia untuk dibicarakan di mahkamah Malaysia. Kesalahan Justo dilakukan dimana?

Tuduhan menyatakan Justo melakukan peras ugut berlaku di Thailand. Yang ada kuasa keatas Justo ialah Thailand bukan Malaysia. Namun kalau Justo dibawa ke Malaysia, baik juga kerana lawyer boleh tanya Justo dl mahkamah terbuka.

Justo dituduh melakukan peras ugut keatas majkan nya, Petrosaudi. Petrosaudi pula dilapurkan telah membayar sejumlah wang kepada Justo untuk tutup mulut. Boleh jadi tak cukup maka Justo ugut Petrosaudi.

Itu antara dia dengan syarikat petrosaudi. Tidak membatalkan lapuran keatas 1MDB.
 

Jangan dikelirukan dengan pertunjukan tepian.

Rakyat Malaysia mesti membaca langkah2 dan persembahan sampingan yang di adakan pihak penyokong Najib sebagai bertujuan memesongkan pandangan rakyat terhadap kesalahan dia.
Isu pokok ialah menjawab mana perginya baki wang 1MDB? Dan meyakinkan bahawa 1MDB ada cukup aliran tunai untuk membayar hutang dan menebus bon. Rakyat berhak beranggapan bahawa 1MDB tidak sihat kerana beberapa kali gagal membayar faedah pinjaman.

Jika tak mampu maka rakyat akan menanggung beban hutang. Peminjam tidak akan percaya apa yang disentuh oleh Najib. Najib pun tak boleh jadi jurujual pelaburan di Malaysia.

Sebenarnya, kalau Najib tidak dapat tidur malam, itu bukan masaalah kita. Masaalah kita ialah kalau kita yang tak dapat tidur disebabkan angkara durjana Najib dan konco2 nya.

Pertunjukan sampingan tak boleh batalkan isiu pegaliran duit kedalam akaun peribadi nya. USD700J ke dalam akaun nya datang dari Pak Arab dan RM42M kedalam akaun nya dari SRC. Duit SRC adalah duit rakyat. Masuk kedalam akaun peribadi sudah pecah amanah.

Ini dan banyak lagi dilakukan oleh Najib tapi rakyat Malaysia tidak tahu dan tidak akan tahu jika tidak didedahkan oleh Sarawak Report, The Edge dan parti pembangkang. Janganlah terpedaya dengan air muka Najib dan mulut merah nya.
 

Senarai pertunjukan tepian.

Setakat ini, apa dia pertunjukan sampingan? Antara nya ialah penangkapan Justo, pengakuan orang sakit mental dari Sarawak yang membuat tuduhan liar yang segera di nobatkan sebagai bukti untuk menyelamatkan Najib, rusuhan di Lowyat dan pembunuhan Najdi.

Semua ini pertunjukan2 tepian yang memesong pandangan rakyat dari kesalahan yang lebih besar. Jangan kita terpedaya. -
Mohd.Ariff Sabri bin Hj. Abdul Aziz@sakmongkol ak47

image
Think Malaysians, think...

Think Malaysians, think! Why would the data Justo stole be worth millions and various parties, including PetroSaudi, were willing to pay him if they were not detrimental to some VVIP?

Think! If the data were tampered with, just show the evidence, refute and sue The Edge, SR and WSJ. That would have totally discredit all these publications. Why use someone like Lester Melanyi, a man of ill-repute, to try and discredit SR?  And why does MCMC need to block the Sarawak Report’s website? Why suspend The Edge for 3 months?

Think! The allegations that RM2.6 billion ended up in Najib’s personal account and that RM2 million cash was deposited into Rosmah’s account were NOT denied. For whatever purpose it was used, is it not wrong and illegal?

Think!  The amount uncovered so far, RM2.6 billion, RM7 billion, is just what was uncovered and just 1MDB. What about the remaining amount of the RM42 billion minus cost(not value) of assets bought and the uncovered amount? Was it not Mahathir that estimated something like RM27 billion unaccounted for? Where is the balance? Are there other 1MDBs, smaller schemes to plunder our wealth?

Think! Whose money is it if not the Rakyat’s money? 1MDB borrowed the RM42 billion, guaranteed by the Malaysian government. Who is paying the interest RM2.7 billion annual interest if not the Rakyat?

Think! Why do you think our Government need GST in order not to go bankrupt? A nation blessed with oil, natural resources and industrious people, bankrupt after 52 years of nationhood? We must have the most incompetent Government in the world! And guess who put them there?

Think! Why has our Ringgit fallen like it has? Do you think international investors and traders are fools? They can’t tell who is telling the truth and who is trying to cover up?

Come on Malaysians, think for once and do the right thing. Spread the truth, don’t be afraid. There are more of us who are fed up with this government than those who for reasons best known to themselves, still believe that this is the most efficient and clean government in the world. Think.

To resist is to win! - thomasfann.wordpress


1MDB saga: A tale of debt, money trails and allegations


Jika anda ada membaca berita akhir-akhir ini, anda mungkin kenal dengan banyak karakter yang menghiasi tajuk-tajuk utama.

Tokoh-tokoh ini diangkat sebagai wira oleh kerajaan pimpinan BN dan penyokongnya, manakala mereka di pihak pembangkang, dan juga sesiapa yang mempunyai keupayaan berfikir dengan baik, melihat mereka seperti diri mereka - cubaan terdesak untuk wang dan perhatian dan juga kesanggupan mereka turun begitu rendah untuk mendapatkannya.

Tiga karakter yang mendapat liputan berita hari ini adalah - bekas wartawan Lester Melanyi, K Ramesh Rao, yang memimpin NGO yang tidak jelas, dan bekas ahli DAP Tony Tan.

Ramesh dan Melanyi baru-baru ini membuat satu cubaan kelakar untuk menjatuhkan laman pemberi maklumat Sarawak Report, manakala Tan telah mencabar Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua untuk “berlaku jujur” mengenai dakwaan wang RM3 juta yang disimpan dalam akaun luar negara di bawah nama isterinya.

Berikut adalah perubahan plot - ketiga-tiga lelaki ini telah muflis.

Tidak, bukan bankrap secara moral atau kekurangan idea, tetapi mereka telah diisytihar muflis oleh Jabatan Insolvensi Malaysia.

Adakah BN dan Umno benar-benar terdesak untuk mempertahankan diri daripada serangan 1MDB sehinggakan mereka mengambil jalan keluar dengan mengambil mereka yang terdesak membantu?

Sesetengah pihak berpandangan hakikat bahawa mereka ini muflis tidak mempunyai kaitan dengan apa yang didedahkan mereka, tetapi kepada yang lain, ianya penting sekali.

Sebagai contoh, ia membantu kita mencipta satu motif. Lelaki-lelaki ini secara kewangan telah jatuh miskin dan memerlukan apa saja pertolongan yang mereka boleh dapatkan untuk mengeluarkan diri mereka daripada kesengsaraan yang dihadapi.

Kemudian datang satu “pertolongan” dalam bentuk menawarkan jumlah wang yang banyak sebagai balasan mereka ke khalayak umum dengan satu pendedahan yang “menggegar dunia”.

Ini bukanlah sebarang andaian ataupun tuduhan.

Melanyi sendiri telahpun mengakui yang beliau telah menerima sejumlah bayaran sebelum “pendedahan” beliau.

Dan juga, tiada apa yang mereka takutkan untuk buat apa yang mereka lakukan. Mereka tidak boleh disaman fitnah kerna mereka telah muflis.

Ia mungkin boleh dimaafkan jika pendedahan mereka tidak berasas, tetapi pendedahan Ramesh dan Melanyi ke atas SR telah memakan diri mereka dan BN - terima kasih kepada kecuaian mereka dalam memasukkan gambar yang salah seorang warga British yang didakwa membantu SR untuk memalsukan dokumen berkaitan 1MDB.

Kredibiliti Melanyi telah dipersoalkan sejak hari pertama beliau muncul.

Ramai orang yang pernah bekerja dengan beliau telah secara terbuka bersuara menentang pemilihan orang yang memainkan watak “wira” oleh BN.

Buat Ramesh, beliau dinafikan hak mengepalai NGO - Pertubuhan Minda dan Sosial Prihatin, selepas berita kemuflisan beliau tersebar.

Beliau menegaskan yang beliau hanyalah ahli jawatankuasa, walaupun semakan dengan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) menunjukkan sebaliknya.

Tan, seorang bekas sukarelawan di pejabat Ahli Parlimen Seputeh Teresa Kok (DAP), telah mendapat liputan berita untuk sesuatu masa, dalam beberapa cubaan beliau untuk memburukkan pembangkang.

Sebagai balasan, Kok dan rakan sekerjanya telah menyangkal dakwaan mencurigakan Tan.

Mereka inilah yang cuba digambarkan oleh pahlawan kekunci BN sebagai wira!

Seperti kata mereka, situasi mendesak membuatkan langkah terdesak, bukan? - mafiabossmelayu


Ariff-Sabri,-najib,-1mdb
Najib can ban,suspend or deny access... but the question still remains,what happened to RM2.6 billion ended up in his account...

Media suspension, denial of access to web-portal, travel ban as well as video confessions are all diversionary tactics undertaken by Prime Minister Najib Razak's loyalists to keep the 1MDB scandal away from him, said DAP lawmaker Mohd Ariff Sabri today.

But he said these diversionary tactics cannot erase the fact that 1MDB could not account for more than RM20 billion.

“It is still saddled by a loan and bond obligation of RM46 billion, it still can’t sell the Tabung Haji land.

“All these cannot erase the fact that RM2.6 billion went into Najib’s account,” said the Raub MP in his latest blog posting.

He said all these sideshows deserve only scant interest.

“Ignoring them is a better choice,” added the former Umno man.

The government bite-back on the 1MDB scandal started with the arrest of former PetroSaudi director, Xavier Andre Justo in Bangkok last month for allegedly blackmailing his former employer.

He has since said that he had handed over thousands of documents on the 1MDB-PetroSaudi deal to some people, including from the media and the opposition. Yesterday he named The Edge bosses as the recipient of these documents.

Then, a former Sarawak journalist, Lester Melanyi released two video confessions in which he said he was privy to a conspiracy involving whistleblower site Sarawak Report and the opposition to topple Najib by using the 1MDB. He claimed that they had used doctored documents to highlight the 1MDB issue.

As a result, the Malaysian Communications and Multimedia Commission had blocked the access to Sarawak Report and yesterday the Home Ministry suspended The Edge for three months.

These are what Ariff called diversionary tactics.

He said that the bigger issue was on how did public money end up in Najib's personal account.

He was referring to a Wall Street Journal report that RM2.6 billion of 1MDB funds had been wired into Najib's account via third party companies.

Najib has denied using 1MDB funds for personal gain but the talk within Umno is that this money was part of political funding for the party and other components in Barisan Nasional.

“The fact remains that public money has been transferred into your (Najib's) personal account. That is a wrong in itself,” said Ariff.

“The PM has many things to answer. What is the source of the money? Hot money that has travelled the world now coming back to the originator?

“The accumulation of kickbacks, commissions, false invoicing, plain embezzlement, money from drugs, drink and prostitution - now making their way into the person most responsible - the finance minister cum PM?,” asked Ariff.

He also said that Bank Negara must reveal what it knows about the transfer of 1MDB money now that Singapore has vowed to come absolutely clean about all transactions involving 1MDB.

“Singapore has alerted BNM months ago but BNM has not acted on the information given. Now, if it’s discovered that BNM and its governor are complicit in an elaborate plan to deceive the public, our whole banking and financial system’s integrity will be utterly damaged.

“BNM has no other choice but to come out clean before the Monetary Authority of Singapore does,” he said. - Ariff Sabri,beritadaily


Kak Fidah pun bengang...
Story kat SINI dan SINI cheers.

No comments: