14 May 2013

Pakatan Rakyat tewas di Negeri 9 kerana...

Negeri Sembilan sering disebut-sebut sebagai negeri yang bakal tumbang ke tangan Pakatan Rakyat (Pakatan) sebelum Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13).

Walaubagaimanapun setelah PRU yang paling sengit dalam sejarah tanahair berakhir, Pakatan bukan sahaja gagal mengambil alih Negeri Sembilan malah jumlah kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dimenangi juga merosot berbanding pencapaian tahun 2008.

Kalau pada PRU-12, tahun 2008, Pakatan menang 15 kerusi DUN, kini tinggal 14 kerusi DUN sahaja di Negeri Sembilan.

DAP mencatat keputusan paling cemerlang apabila menambah dari 10 DUN (2008) kepada 11 DUN (2013). DAP menang di semua 11 DUN yang ditandingi iaitu Chennah, Bahau, Nilai, Lobak, Temiang, Bukit Kepayang, Rahang, Mambau, Senawang, Lukut dan Repah.

PKR pula yang menang empat DUN pada tahun 2008, hanya mampu mempertahankan tiga DUN sahaja iaitu Sikamat, Chuah dan Port Dickson. DUN Ampangan yang dimenangi pada PRU-12 kini terlepas ke tangan Barisan Nasional (BN). PKR bertanding di 13 DUN pada PRU-13.

PAS pula kalah di semua 12 DUN yang ditandingi termasuk DUN Paroi yang merupakan satu-satunya DUN dimenangi oleh parti itu pada tahun 2008.

FMT menerima satu email daripada seorang yang mahu dikenali sebagai ‘Demi Rakyat Negeri Sembilan’ (DRNS). Beliau berhujah lengkap dengan gambar rajah analisa; memberikan argumentasi dan punca kekalahan Pakatan di Negeri Sembilan.

DRNS mendakwa pada 21 Februari 2013, pemimpin PKR Negeri Sembilan ada menghantar email kepada semua pimpinan pusat PKR iaitu Datuk Seri Anwar Ibrahim, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail, Nurul Izzah Anwar, Tian Chua, Fuziah Saleh, Saifuddin Nasution dan Dr. Abdul Rahim Ghouse.

DRNS menyatakan pandangan akar umbi bahawa meletakkan Datuk Kamarul Baharin Abbas (Ahli Parlimen Telok Kemang) di kerusi DUN dan mempromosi beliau sebagai Menteri Besar Pakatan Rakyat Negeri Sembilan akan menyebabkan kemerosotan undi.

Kemerosotan undi akan bukan sahaja di kerusi-kerusi yang ditandingi PKR tetapi juga yang akan ditandingi oleh rakan Pakatan yang lain khususnya PAS.

Ketika itu, analisa menunjukkan kejatuhan sekitar tujuh peratus jika meletakkan Kamarul Baharin sebagai calon DUN/calon Menteri Besar Pakatan. Tetapi hakikatnya, penolakan sebenar yang ditunjukkan dalam analisa PRU-13 lebih parah iaitu sehingga mencapai 35 peratus.

Bongkak, angkuh dan sombong


“Penolakan masyarakat terhadap Kamarul Baharin kerana prestasinya yang amat buruk di Parlimen Telok Kemang dan sikap beliau yang bongkak, angkuh dan sombong.

“Menganalisa semula keputusan PRU-13, kemerosotan undi akibat pencalonan beliau di DUN Ampangan untuk membolehkan beliau menjadi Menteri Besar Negeri Sembilan, kesan kemerosotan undi jatuh lebih teruk sehingga 35%. Ini berdasarkan:

a. Undi majoriti Parlimen Telok Kemang dimenangi Kamarul Baharin: 1,579 undi

b. Undi majoriti DUN Port Dickson dalam Parlimen Telok Kemang dimenangi M Ravi: 2,422 undi

c. Kemerosotan undi 843/2,422 = 35 peratus.


 “Berdasarkan kiraan ini, jika diambil penolakan lima peratus kerana DUN lain yang terbabit di luar Parlimen Telok Kemang sebagai ada kesan jumlah undi semakin berkurangan apabila berada di luar Telok Kemang.

Ini mengakibatkan 30 peratus faktor Kamarul Baharin memberikan kesan kepada pengurangan undi kepada Pakatan di Negeri Sembilan.

“Analisa ini menunjukkan kekalahan di lima kerusi DUN di Negeri Sembilan adalah kerana penolakan terhadap Kamarul Baharin yang hendak dipromosi oleh Anwar sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan.

Jumlah keseluruhan kerusi yang sepatutnya diperolehi Pakatan di Negeri Sembilan adalah sebanyak 19 kerusi DUN untuk membolehkan kerajaan Pakatan Negeri Sembilan dibentuk. Ini berdasarkan kemenangan 14 kerusi sedia ada ditambah dengan lima kerusi DUN di atas,” kata DRNS.

Azmin juga bertanggungjawab 


DRNS juga berkata Kamarul Baharin selaku Pengerusi PKR Negeri Sembilan dan Timbalan Presiden PKR, Azmin Ali yang juga Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Raya PKR Pusat (JPRP) harus bertanggungjawab sepenuhnya di atas kegagalan PKR menambah kerusi DUN di Negeri Sembilan.

Beliau mendakwa Azmin tidak berhak bercakap soal nepotisme atau kronisme apabila beliau sendiri yang mengamalkan budaya kronisme dalam PKR.

“PKR seharusnya menang di DUN Ampangan dan DUN Pilah jika meletakkan calon dari cabang yang telah bekerja dan menyusun jentera di situ sejak empat tahun lepas.

Mereka yang dimaksudkan ialah Ahli Majlis Pimpinan Pusat yang juga Timbalan Ketua Cabang PKR Seremban, Dr Mohamad Rafie Abdul Malek (DUN Ampangan) dan Bendahari PKR Kuala Pilah, Kamarul Allaymmy Abdul Kadir (DUN Pilah).

“Tetapi kerana tamak dan amalan kronisme oleh Azmin dan Kamarul Baharin, calon pilihan akar umbi yang ada merit diketepikan dan digantikan pula dengan calon kroni.

“Kalau Kamarul Baharin hebat sangat dan ‘perform’ selama lima tahun sebagai Ahli Parlimen Telok Kemang, seharusnya beliau bertanding di DUN Linggi yang terletak di bawah Parlimen Telok Kemang.

“Mengapa beliau lari dan ‘mencuri’ DUN Ampangan daripada kepimpinan PKR Seremban?

“Tidak cukup dengan itu, beliau tanpa segan silu berkata kepada media dan umum bahawa keputusan meletakkan beliau bertanding di DUN Ampangan adalah arahan kepimpinan PKR Pusat, seolah-olah bukan kehendak beliau.

“Hakikatnya beliau yang kemaruk sangat hendak bertanding di DUN Ampangan dan melobi pada saat akhir apabila mendapat tahu Anwar mahu menamakan Mohamad Rafie sebagai calon DUN Ampangan.

Calon ‘payung terjun’ dan ‘tangkap muat’“Sangat memalukan apabila Negeri Sembilan merupakan negeri yang terawal memuktamadkan pembahagian kerusi di antara PKR, PAS dan DAP awal tahun 2012; serta PAS dan DAP sudah sejak awal mengumumkan calon PRU mereka.

Tetapi PKR merupakan parti yang paling lewat mengumumkan calon mereka di Negeri Sembilan iaitu hanya tujuh jam sebelum hari penamaan calon,” jelas isi kandungan email itu lagi.

Kandungan email itu menambah penolakan ketara pengundi terutama pengundi Melayu disebabkan penolakan ‘total’ mereka kepada pencalonan Kamarul Baharin yang diwar-warkan sebagai Menteri Besar Pakatan Rakyat Negeri Sembilan.

Perkara ini mungkin tidak disedari oleh pimpinan PAS Negeri Sembilan yang telah menyebabkan parti mereka kalah di kesemua DUN.

Kekalahan tipis PKR di DUN Ampangan dan DUN Pilah bukan disebabkan kerja-kerja tersusun atau populariti calon yang bertanding.

Tetapi adalah disebabkan gerak kerja dan aktiviti kebajikan yang sampai kepada pengundi setempat, yang telah dilakukan oleh calon yang tidak dipilih iaitu Mohamad Rafie di DUN Ampangan dan Kamarul Allaymmy di DUN Pilah sejak empat tahun lepas.

Amat menyedihkan parti tidak mengambil kira pengorbanan Kamarul Allaymay yang sanggup berhenti kerja sebagai pengurus cawangan sebuah bank terkemuka di Kuala Pilah semata-mata kerana ingin memberi tumpuan sepenuh masa kepada kerja parti di Kuala Pilah.

Mengutamakan kepentingan diri daripada kepentingan parti dan kehendak rakyat, maka Kamarul Baharin meletakkan Mohamad Nazaruddin Sabtu di DUN Pilah di mana ahli PKR Kuala Pilah sendiri tidak kenal beliau. Malah ada sumber mengatakan Mohamad Nazaruddin merupakan ahli PAS.

“Jika di DUN Ampangan, calonnya ialah calon ‘payung terjun’, di DUN Pilah pula calon ‘tangkap muat’.

“Mustahil Azmin tidak tahu perkara ini tetapi beliau menghalalkan segala tindak tanduk Kamarul Baharin mungkin kerana mahu memuaskan hati sahabat baiknya itu.

Inilah keadilan yang sering dilaung-laungkan oleh pemimpin PKR,” DRNS mengakhiri email beliau.

“Analisa ini menunjukkan kekalahan di lima kerusi DUN di Negeri Sembilan adalah kerana penolakan terhadap Kamarul Baharin yang hendak dipromosi oleh Anwar sebagai Menteri Besar Negeri Sembilan.

“Lima DUN tersebut ialah Ampangan, Pilah, Klawang, Paroi dan Labu.”

Jumlah keseluruhan kerusi yang sepatutnya diperolehi Pakatan di Negeri Sembilan adalah sebanyak 19 kerusi DUN untuk membolehkan kerajaan Pakatan Negeri Sembilan dibentuk. Ini berdasarkan kemenangan 14 kerusi sedia ada ditambah dengan lima kerusi DUN di atas,” kata DRNS.-fmt


 Khalid Ibrahim angkat sumpah MB Selangor...

Tan Sri Khalid Ibrahim pagi ini mengangkat sumpah sebagai Menteri Besar Selangor di Istana Alam Shah, di sini.

Beliau mengangkat sumpah dan membaca ikrar aku janji sebagai Menteri Besar di hadapan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah di Balairung Seri istana itu kira-kira jam 10.10 minit pagi.

MB
Khalid selepas itu menandatangani Aku Janji Menteri Besar Selangor dan disaksikan Hakim Utama Mahkamah Tinggi Shah Alam, Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah. 

Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang itu mengekalkan jawatan Menteri Besar bagi penggal kedua selepas Pakatan Rakyat menguasai 44 kerusi daripada 56 Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor atau majoriti dua pertiga.

KEADILAN menang 14 kerusi berbanding DAP dan PAS yang masing-masing memperoleh 15 kerusi, manakala BN pula hanya memenangi 12 kerusi.

“Alhamdulillah, selamat angkat sumpah sebagai MB. Terima kasih atas segala sokongan. Cadangan rakyat diterima baik dan usaha kita akan digandakan (untuk rakyat),” kata Khalid yang juga Ahli Parlimen Bandar Tun Razak selepas upacara itu.

MB 2
Sebelum ini, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng; Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Setiausaha Agung PAS, Datuk Mustafa Ali menyatakan sokongan mereka kepada Khalid sebagai Menteri Besar.

Dalam PRU 13, Khalid mengekalkan DUN Pelabuhan Klang apabila menumpaskan calon BN, Nasarruddin M Zin dengan majoriti 2,994.

Khalid mengangkat sumpah pertama kali sebagai Menteri Besar pada 13 Mac 2008, empat hari selepas PRU 2008.

Beliau juga merupakan orang pertama dalam kalangan pemimpin Pakatan yang dilantik sebagai Menteri Besar Selangor.

Kesemua 13 Menteri Besar Selangor sebelum ini daripada Umno, parti komponen utama BN.-keadilandaily


Khalid sworn in as Selangor MB for second term...

Abdul Khalid Ibrahim was sworn in for his second term as the Selangor menteri besar at 10.10am today.

NONEHe took his oath of office before Sultan Sharafuddin Idris Shah at the Istana Alam Shah in Klang.

Khalid's political secretary Faekah Husin said members of the royalty, state government-linked companies and heads of state agencies were present.

Asked why none of the state assemblypersons was present, Faekah explained that the guest list was prepared by the palace.

Khalid's appointment had been disputed by PKR deputy president Azmin Ali.-malaysiakiniDoes Azmin have qualities worthy of an MB...

It is embarrassing enough for PKR that Selangor after one week has still not settled on its menteri besar, thanks to one individual who sticks out in his party politics like a sore thumb.

After a dramatic general election and PKR-Pakatan’s failure to win the election, owing to a number of factors both outside and within, it seems people like Azmin Ali and his band of supporters still have not learnt the painful lesson.

The road ahead to Putrajaya is long and fraught with difficulties and obstacles. Yet it seems all is forgotten as some people in PKR are only setting their sights on their short term goal - power, as instant gratification.

And so a bunch of PKR members seem to think Azmin deserves to be the Selangor MB. But on what basis? The man who helms this most important state in the country must not only be a good administrator, but a good businessman. Khalid Ibrahim has done a sterling job and it is no surprise that Selangorians want him back to finish what he has started.

Now, what has Azmin got to bring to the table? What is his experience as compared to Khalid’s? Well, we have not heard any reasons for his desire to be MB except tantrums that the party members had not been consulted and vague allusions to “nepotism” should Khalid continue a second term. Really? Show evidence. Show us your worth, why do you think you are better than Khalid? We have seen none.

On the other hand, Selangorians can round up a dozen reason why Azmin would not get their vote to be MB. For one, the extreme lack of tact in handling the MB issue shows a severe lack of leadership, maturity and lack of values such as humility, foresight and selflessness that we expect from the head of state.

He puts his own interest ahead of those of his party, the coalition and the people when just after the GE he makes public statements and holds a press conference that embarrasses the opposition. He shows a total lack of respect for the views of his party elders and those of his coalition partners.

We have had enough of such leaders in the past, that is why many want BN-Umno out. Azmin, sadly, is following the footsteps of the very leaders Malaysians are sick of seeing and hearing from. If he continues to behave in this way, I have no doubt voters will send him to the dustbin in the next election.-Selangor Voter


cheers.

No comments: