22 August 2019

Isu tulisan jawi - putaq belit geng walauncai...

Image may contain: 1 person, text

Gambar ini adalah buku2 yg dirujuk oleh YB Kluang. Gambar2 ini digunakan sebagai rujukan oleh YB Kluang dalam usaha meleraikan ketegangan dlm masyarakat orang Tionghua.

Kena tahu, masyarakat Tionghua takut atau fobia dengan proses Islamisasi, sebab itu ramai dlm masyarakat Tionghua membantah pengenalan seni khat ataupun Jawi. 

Mereka salah anggap bahawa Jawi ini proses Islamisasi, sedangkan tujuan seni khat adalah untuk orang ramai hayati identiti dan asal usul negara kita.

Maka YB Kluang dalam kapasiti sebagai MP Kluang menggunakan peluang meyakinkan masyarakat Tionghua bahawa tiada sebab masyarakat Tionghua perlu takut dengan jawi ataupun seni khat. YB Kluang cuma sedang memperbetulkan salah anggapan masyarakat Cina tentang jawi.


Image may contain: 3 people

Sebab itu buku2 ini ditunjuk sebagai bukti bahawa tulisan jawi adalah tulisan, sebuah sistem tulisan yg tidak berkaitan dengan Islamisasi.

Logiknya begini. Jawi ialah tulisan, sebab itu buku2 seks suatu ketika dahulu pernah ditulis dalam Jawi. Kalau ia 'Islam' seperti yg cuba dimomok oleh MCA untuk takut2kan org Cina, habis tu kenapa boleh ada buku seks tertulis dalam Jawi?

Faham setakat ini?

Malangnya isu tertimbul apabila MCA mengambil rakaman sesi tersebut untuk hasut orang Cina kononnya DAP sedang bergiat aktif "mengislamkan" orang Cina. MCA menghasut orang Cina untuk bencikan DAP melalui cara takut2kan org Cina mengenai "Islam".

Tentera siber UMNO pula, mereka sunting dan ambil 10 saat daripada rakaman asal untuk mengelirukan org Melayu kononnya jawi dihina.

Benda yg simple..

Usaha yg cukup murni oleh YB Kluang meleraikan ketegangan. Usaha yg cukup ikhlas untuk bantu orang Cina terima Jawi dan jangan lagi begitu takut dengan Jawi.  TAPI sebab politik, semua di spin oleh UMNO dan MCA. - f/bk
Harakah bila pulak,otw.... 

Boikot sana, boikot sini, DAP sana, DAP sini, akhirnya yg bungkus Utusan. 

Tu ler dulu2 lagi dari sekolah tadika, sekolah rendah sampai ke sekolah menengah; cikgu semua cakap jangan bohong, jangan tipu, jangan dengki, jangan buat berita palsu, jangan fitnah... tapi bila dah besar2, ada sampai jadi haji2 dan hajjah2, ada yang jadi datuk2, datuk seri sampai ada yang jadi tan sri hingga jadi menteri2 dan wakil2 rakyat - semuanya kaki fitnah, kaki tipu, kaki songlap, kaki dengki, kaki penghasut, kaki rasuah, dan macam2 lagi kaki... 

Kau pikir Tuhan itu boleh duduk diam??? Bangsa melayu kau sendiri boleh lah tipu sampai mereka mati, tapi Allah pun kau nak tipu?... 



Nah, terima jelah dugaan dan balasan dunia yang Allah dah janji, dan bagi kami di sini ianya suatu pengajaran untuk sama2 kita muhasabahkan diri dan anak2 kami supaya berbalik kepada lunas2 agama yang sedia ada. Tanpa Umno atau Pas, insyaAllah kami tetap orang2 Islam. 

Uwaaaaa....habislah ketuanan Melayu. Mati la melayu. Hampeh betul la PH ni, mereka bukan saja kuburkan Umno, dgn Utusan sebagai lidah syaitan berpuluh tahun ini pun dikuburkannya. Ini mesti Dap punya kerja sampai utusan tutup kedai.

Nasib baik ada Harakah yg hidup segan mati tak mahu, sbb pekerja2 mereka lambat bayar gaji atau tak bayar pun takpe, kerana itu jihad, kata olamak mereka. Ehehh...- f/bk

Image may contain: 3 people, text

Yes very sad indeed. But Utusan's downfall and impending closure is its own folly in many ways. To start with, the senior editors had no stomach to stand up against the powerful umno oligarchy who dictated, spewed and fabricated all the false news, lies and tohmahan aka fitnah which made the paper prone to seditious, libellous and malicious suits against them - and of course they lost and had to pay heavy penalties and damages which gravely affected their balance sheet.

For the same reason, and due to their arrogant stance of Umnoism's "NEGARA INI KITA PUNYA" attitude and blatant disrespect for others, corporate advertisers distance themselves from this perceived racist paper, and fair minded readers refuse to even glance at the paper thus affecting its readership and sales. The arrogant editors themselves were confident that umno would fall, and would always be there to bail them - as they did in the past. 



Utusan had never behaved as a business entity, never was it responsible for its own profits and loss. They had unlimited supply of funds all the while. And they ignore the sentiments of its fair minded readers, who protested by moving away from the paper. The signs had been there for the past 10 years! 

When Umno died, so is its mouthpiece. Utusan had never been about the Malays, never about making the Malays stronger or smarter. For a long time, its about lies, fake news to ensure the umno leadership looks good and remain in power. SADLY it had become the paper for the mediocre.

Utusan had distanced itself with the intellectual, english-speaking, corporate and/or middle class Malays. While its demise will never affect the Malays as a whole, never a loss - in fact it is positively anticipated to give birth to new malay radicalism without Utusan; the fight and struggles of its founding editors are truly appreciated in the formation of the present educated Malay middle class, whose parents and grand parents' education and workd views were very much shaped by the Utusan of the early years. - f/bk

Hasil nikah kahwin dengan UMNO, akhirnya melahirkan 
Naib Presiden PAS bergoyang dumang 😂😂😂

Image may contain: 1 person, text
Zakir Naik has overstayed his welcome...

What hold does Zakir Naik have over the authorities? His latest inflammatory remarks against non-Malay Malaysians is cause for concern. We have laws about disrupting the peace, but Zakir appears to be immune from prosecution. Such is his reach of influence, that his wife, son and daughter will hold various talks, in Perlis. The impotence of the authorities to censure this foreigner, is worrying.

There is no doubt, that Zakir poses a huge risk to our national security, so why is prime minister, Dr Mahathir Mohamad reluctant to deport him? We have home grown terrorists to de-radicalize, and we do not need someone, who has allegedly been a prime motivator for terrorism activities, to influence naive or impressionable minds.

Zakir is a threat and Mahathir knows it. So is there a hidden political motive? The bedrock of Malaysian politics is race and religion (the two Rs), and Zakir is a convenient political tool, for unscrupulous people, to cling to power.

Disgraced Najib Abdul Razak found Zakir a convenient person to whip up Muslim support for his regime. Sadly, Mahathir has fallen for the same tactic. It appears that successive PMs are prepared to sacrifice the goodwill of this multicultural and multi-faith nation for the sake of political power. This is not why we voted Pakatan Harapan (PH) in GE-14.

Zakir claims to be a learned person, but frequently gets facts wrong. He is also alleged to have used companies as a front for funding terrorists.

Image may contain: 1 person, text
Yang kena maki hamun DAP 😂😂😂 

Zakir knows that he is on a winning streak. So far, very few Muslim, Malaysian politicians have demanded his deportation. Non-Malay politicians have been vocal about his incendiary talks and voiced their concerns to Mahathir. Some Malays have been vocal on social media, but the majority of Malays, are either too scared to share their views about him, or believe that he is no threat to the nation.

The Indian national is in self-imposed exile in Malaysia and is wanted in his own country for money laundering. He has been banned from several countries for his hate filled speeches, and his extremist views have inspired terrorists to engage on a killing spree, in Dhaka.

Zakir has been allowed to roam freely in Malaysia and is feted by the PM, the Minister for Islamic affairs, Dr Mujahid Rawa, the ulamas and the PAS government. Why? The previous Umno-Baru/BN administration, under Najib, granted him permanent residency and yet thousands of Malaysians, born in this country, remain stateless.

His recent attacks on Malaysians of Indian extraction and his call for Malaysians with Chinese ancestry to return to their homeland, is not acceptable. These Malaysians were born here. Their ancestors came to Malaya and laid the foundations for the trading, agricultural, manufacturing and mining sectors. Some of them made the ultimate sacrifice, defending the nation during the Malayan Emergency and Sukarno's Indonesian Konfrontasi.

The Muslim leaders in both PAS and Umno-Baru, who champion Malay and Muslim superiority, are defending the radical preacher. They have placed no importance on the goodwill of Muslims who can see the threat posed by Zakir, or the non-Muslims, who are the target of Zakir's hate-speeches.

Image result for zakir naik - apa kata nik abduh
Hanya munafik setuju Zakir Naik dihalau: Nik Abduh

PAS' Nik Abduh Nik Aziz said that Muslims who want Zakir deported are sinners and hypocrites, whilst non-Muslims were branded traitors and the enemies of Islam.

These are serious charges and the Home Minister, Muhyiddin Yassin must act swiftly. PAS president, Hadi Awang said that over a million PAS supporters are ready to defend Zakir.

The most feeble excuse has been given by PKR, who said that they would await the return of their president, Anwar Ibrahim, from Mecca, where he has been the past few weeks. The world is connected by the internet and smartphone. The party should learn to delegate, and if PKR cannot see the importance of stopping Zakir's meddling in internal affairs, then how are they going to regain our trust and confidence in their ability to lead the nation?

Politicians from both sides of the political divide understand that the social fabric of our nation is at stake, because of one outlaw from India. It is time to look after the interests of Malaysians and kick troublemakers out of the country. We should not kowtow to extremists and we must stop those who want to fan the flames of hatred.

Zakir's permanent resident status should be revoked, and he should be deported before the thin veneer of racial and religious harmony in Malaysia, suffers another serious setback.

While the authorities appear to take too long to punish Zakir, confidence in the PH government will be eroded. PH was elected to restore trust in our democracy. For decades, extremists and nationalists have used Malay and Muslim sentiments to instill fear in the population. Now foreigners have joined the fray. - Mariam Mokhtar


Image may contain: 1 person, smiling, sitting and text
Would U let your daughter naik GoJek membonceng peluk rider? 
Apatah lagi di waktu malam...


cheers.

20 August 2019

Politik Melayu yang bodoh...

Image may contain: 1 person, suit

Saya hendak menarik dakwaan Najib Razak yang DAP adalah King Maker dalam menentukan kerajaan Malaysia. Saya setuju kenyataan itu, bahawa DAP adalah King Maker dan ia wajar kerana bijaksanannya orang-orang Cina (baca DAP) berpolitik.

Najib kata DAP mendorong agar Dr Mahathir tubuh parti Melayu dengan harapan parti pimpinan Mahathir dapat tarik 10 atau 15% undi Umno dan dengan itu kerajaan Najib akan jatuh.

Ternyata teori itu benar. Mahathir boleh menarik hanya 10 hingga 15% undi Umno sahaja yang membawa kejatuhan kepada kerajaan BN.

Di sini, siapa yang bodoh dan bijak dalam berpolitik? Sekiranya Najib tahu kebencian orang Melayu kepadanya dalam pilihan raya lepas disebabkan kerana skandal yang dilakukan, 1MDB dan juga ulah bininya. 

Jika Najib peka dan mahu kerajaan BN kekal, dia boleh berundur ketika itu dan tidak campur pilihan raya, BN boleh menang.

Tetapi Najib tetap berdegil dan mempercayai wang adalah segala-gakanya.

Dan selepas PH menang Umno dan Pas masih boleh menyelamatkan kekuasaan politik Melayu daripada didominasi DAP. Caranya Pas patut bergabung dengan PH dan menjadi sebahagian kerajaan. Tetapi Pas tidak nampak perkogsian itu dah tetap juga nampak kopiah atas kepala sahaja.

Kononnya hendak jadi pembangkang yang efektif. Andainya Pas menyertai PH sudah pasti kedudukan kuasa Melayu dalam kabinet kuat dan DAP tidak boleh melakukan apa-apa desakan sesuka hati.

Tetapi kerana politik Melayu suka bergaduh, dengki, dan berdendam maka terlepaslah segala-galanya. Melayu jenis species lebih suka menyesal kemudian daripada menyesal dahulu. mso



Utusang...utusang..utusang...

Khabarnya surat khabar Utusan Malaysia dan Kosmo tidak akan dicetak mulai tulat, Rabu. Satu insiden dramatik, kenapa kisah ini berlaku diambang Umno dan Pas akan menanda tangani piagam ta'awun siyasi.

Apakah agenda penggabungan itu tidak memberi laba dalam penerbitan kepunyaan Umno itu.


Sebelum ini kita tahu penyokong dan ahli parti agama itu merupakan pembaca yang kuat. Apakah budaya itu tidak membantu Utusan Malaysia. 

Kalau penyokong Pas kedekut untuk bantu Umno dengan membeli surat khabarnya macam mana nak harapkan orang Pas mengundi Umno nanti. - mso


Image may contain: 3 people, text

Harakah pun Pas tak bantu nikan pulak Utusang... Hasil siasatan dan  sumber dalaman mendapati Utusang kini dipegang 3 pihak...

1.Aziz Sheikh Fadzir
2.Syed Mohtar
3.UMNO

Kenapa ketiga2 pihak ini tidak mahu bayaq gaji rakan2 di Utusang? Apakah kedudukan AWANG SELAMAT di Utusan Malaysia akan selamat? Sama kita tunggu... - f/bk

Ahli politik Umno khianati kepercayaan pekerja Utusan

Image result for flying eagles
Ke mana terbangnya helang...

1. Perumpamaan yang biasa didengar ialah ' Enggang Sama Enggang Mana Nak Sama Dengan Pipit '

2. Walau bagaimanapun 'budak kecil yang bodoh' atau 'stupid young boy' ini tanpa memahami telah menggunakan istilah sendiri ' HELANG dan PIPIT ' bagi membezakan diri dan keluarga beliau dengan rakyat Johor biasa

3. Ini lah jadinya apabila sesaorang yang tidak mempunyai pelajaran dan ilmu yang cukup dan tinggi bercakap ikut sedap mulut sahaja

4. Yang dia tahu ialah hanya menayang kekayaan dan jumlah pengiring bermotosikal dan kereta mewah yang dimiliki dan jumlah bodyguard yang terpaksa berlari mengiringi kenderaan beliau

5. Kerajaan Pusat melalui Jabatan Kastam dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (income tax) tidak perlu TERAGAK - AGAK dan MELENGAH KAN lagi siasatan samada cukai kereta dan cukai peribadi dibayar atau sebaliknya seperti rakyat biasa; tindakan susulan dan tegas MISTI diambil tambah lagi Kerajaan sedang berusaha menambah dana Negara untuk di gunakan menolong rakyat

6. Mengikut kajian oleh pengkaji burung atau ornitologist ada beberapa perbezaan sifat atau karektor 3 jenis burung tersebut : -

i. ENGGANG
Burung rimba atau hutan yang hanya memakan buah - buahan jenis beri atau ara - ia boleh juga didapati  berhampiran  tebing sungai

ii. PIPIT
Burung kecil ini  hanya memakan bijiran dan  serangga

iii. HELANG
Bersais besar , ia diikhtiraf sebagai  burung pemangsa atau 'Bird of  Pray' - ia  AMAT Ganas - untuk hidup  mencari makan dengan  MEMBUNUH termasuk sesama burung seperti burung
pipit

7. Kini budak ini yang juga dari keturunan HELANG di lantik pula sebagai Pemangku Raja atau 'Sultan'

8. Mengikut Undang - Undang Tubuh Negeri sesaorang yang di lantik kejawatan itu bertindak sepenohnya sebagai ' Sultan ' kerana TIDAK ada 2 Sultan dalam masa yang sama melainkan 'Sultan' dulu kembali menggambil alih semula jawatan itu

9. ' Tanpa Angin Tiba - Tiba Pokok Bergoyang ' maka berbagai andian atau spekulasi timbul ekoran tidakan tersebut

10. Ada yang mengatakan atas sebab kesihatan, nak berseronok dengan hasil kekayan yang diperolohi maka bapa budak ini bercuti panjang

11. Ada pula cerita bahawa perangai budak ini tidak lagi boleh di 'kawal' atau di disiplinkan seperti dalam filem P Ramlee 'Anak Ku Sazali' maka bapa beliau TERPAKSA melepaskan jawatan


Related image

12. Ramai juga berpendapat Perlantikan itu terpaksa dilakukan bagi menggelakan budak ini ditangkap polis atas beberapa Kesalahan Jenayah atau 'crime' yang pernah dilakukan

13. Perlembagaan Negara yang mengatasi Perlembagaan Negeri adalah jelas :-

i. Mana - mana Raja atau 'Sultan' jika melakukan KESALAHAN SIVIL seperti menipu, mencuri maka dengan persetujuan Peguam Negara ia boleh dibicarakan di Mahkamah Khas - itu lah yang dimaksudkan KEKEBALAN atau IMUNITI; ada 2 orang Sultan yang pernah di dakwa di bawah bidang kuasa Mahkamah Khas ini

ii. Jika melakukan KESALAHAN JENAYAH atau CRIMINAL OFFENCE maka Sultan atau Raja boleh ditangkap dan dibicarakan dimana - mana Mahkamah seperti rakyat biasa - TIDAK ADA LAYANAN Istimewa atau IMUNITI


Criminal Offence atau Kesalahan Jenayah adalah termasuk mencedera dan membunuh , dadah dan berbagai lagi


iii. Bagi ahli keluaga TERMASUK yang bergelar seperti Tengku Mahkota , Raja Muda , Bendahara , Temenggong dan Laksamana TIDAK ADA SEBARANG KEKEBALAN atau IMUNITI - mereka BOLEH diheret pada bila - bila masa dimana - mana Mahkamah seperti rakyat biasa jika melakukan apa - apa KESALAHAN CIVIL apatah lagi KESALAHAN JENAYAH


14. KESALAHAN JENAYAH pula tidak ada ' Time Bar atau TIDAK ADA SEKATAN MASA' walaupun sesuatu Kesalahan Jenayah tersebut berlaku atau dilakukan 50 tahun yang lepas

15. Budak ini TELAH melakukan beberapa Kesalahan Jenayah serius sama ada sewaktu beliau bergelar Raja Muda mahupun Tengku Mahkota

16. 11 tahun dahulu beliau telah membelasah dengan teruk Tengku Nadzimuddin , anak kepada Tengku Dara Naquiah dan Tengku Muzaffar . Datuk beliau ketika itu ialah Tuanku Jaafar , Yang Di Pertuan Besar Negeri Sembilan yang pernah menjadi Agong

17. Walau pun 10 lapuran polis termasuk di Bukit Aman dan kepada Peguam Negara telah dibuat ekoran trajidi itu namun TIDAK ADA sebarang tindakan undang - undang diambil oleh pehak polis dan Peguam Negara SEHINGGA kini

18. Oleh kerana insiden ini sudah lama berlaku berkemungkinan besar Tengku Nadzimuddin dan keluarga mahu melupakan sahaja peristiwa malang itu

19. Berdasarkan kepada sidang media yang divideokan itu dan bagi MENENTUKAN peristiwa - peristiwa kejam sebegini TIDAK BERULANG dengan sewenang - wenang dan bagi membuktikan kata - kata Hamid Bador , Ketua Polis Negara yang baru bahawa Polis dibawah pimpinan beliau TIDAK akan bertolak ansur bagi menegakan undang - undang maka Polis HARUS melaksanakan tanggong jawab mereka TANPA PERLU menunggu arahan dan TANPA PILIH BULU walau pun budak ini telah dilantik sebagai Pemangku 'Sultan atau Raja'

20. Rakyat menaruh keyakinan dan harapan tinggi kepada Kerajaan PH pimpinan Tun Dr. Mahathir dan Hamid Bador bagi memulihkan semula image Polis yang telah di ROSAK KAN oleh beberapa orang Ketua Polis sebelum ini dan pengampu - pengampu mereka dari peringkat atas hingga bawah yang yang rasuah dan bertindak sesuka hati membelakangkan undang - undang

22. Pada hari Selasa bersamaan 30hb Julai lepas Tengku Abdullah dan isterinya Tengku Azizah Aminah Maimunah telah di Tabalkan sebagai Yang Di Pertuan Agong dan Permaisuri Agong yang baru

23. Sultan Brunei dan Putra Mahkota atau Crown Prince Abu Dhabi sanggup melapangkan masa menghadiri Upacara tersebut bersama - sama Sultan dan Raja - Raja Melayu yang lain namum HANYA 'Sultan' Johor dan budak kecil itu yang telah menghilangkan diri - entah kemana terbang nya


Image result for helang dan pipit

24. Sepatutnya mereka berbangga kerana yang di Tabalkan sebagai Agong itu ialah adik ipar nya sendiri dan Permaisuri pula adalah adik kandung nya

25. Ketidak hadirian mereka disaat - saat akhir jelas membuktikan mereka berdua iaitu 'Sultan' Johor dan budak kecil itu HANYA mementingkan diri atau selfish

26. Sebagai ' Sultan' yang KONON NYA berkhidmat dan menjaga hak dan kepentigan rakyat Johor beliau TIDAK SEPATUT NYA bertindak sedimikian

27. Jika Majlis Pertabalan yang amat penting dan bermakna ini boleh di perlakukan sedemikian rupa apatah lagi nasib rakyat dan negeri Johor; mungkin mereka menganggap diri mereka seperti HELANG dan yang lain nya PIPIT

28. Ini kah sikap dan perangai buruk dan tidak bertanggong jawab seorang 'Sultan' yang bercita - cita menjadi Yang Di Pertuan Agong dan bakal 'Sultan'

29. Mereka berdua SEPATUTNYA belajar dan mengikuti cara jejak langkah Tengku Abdullah , Pahang dan adik nya yang kini telah di Tabalkan sebagai Yang Di Pertuan Agong dan Permaisuri yang dihormati rakyat BUKAN BERLAGAK sombong , bongkak dan suka menunjuk - nunjuk

30. 'Sultan' Johor dan si pendek itu besar kepala , dan tak peduli perasaan rakyat kerana mereka berdua boleh menakut dan memperbodohkan rakyat KHUSUS Menteri Besar , EXCO dan Wakil - Wakil Rakyat

31. Kepada SEMUA mereka HENTI KAN sikap menggampu yang berlebihan JIKA mahu sokongan rakyat Johor pada Pilihanraya akan datang

32. INGAT , KITA KITA HANYA TAKUT PADA ALLAH SWT; SULTAN BUKAN TUHAN !!!

33. TANPA RAKYAT TIDAK ADA SULTAN - Tamrin Tun Ghafar

Zakir Naik - White Kopiah
 Zakir Naik The Foolish Bait 
Is Waiting To Be Deported...

Zakir Naik is toast. And it’s hard to see how he can still be protected after what he has – stupidly – done. Has anybody noticed that until today, the two top guns of UMNO – Najib Razak and Zahid Hamidi – have yet to defend the controversial Indian Islamic preacher accused of spreading hate speech, laundering money, and funding terrorism by the Indian government?

Mr. Zahid, as the president of UMNO Malay nationalist party, should have screamed until foaming at the mouth defending the preacher who has attracted truckloads of conservative Malay Muslims. Likewise, Mr. Najib, the former president of UMNO, hadn’t spoken a word of praise for the Mumbai-born preacher, the man his administration had granted permanent resident (PR) in 2015.

Worse, Zahid has thrown the poor Zakir under the bus as if he was some kind of pariah. Heck, the former deputy prime minister has even denied that it was him as Home Minister who had granted PR status to the hate preacher in 2015. Instead, Zahid blamed Muhyiddin Yassin, who was then former deputy prime minister, despite the fact that PR matters are under the jurisdiction of the Home Ministry.

Why neither Zahid nor Najib defends Zakir Naik, who, despite being only a PR was given VVIP treatment and body guard protections fit for a King? As much as Zahid and Najib wanted to milk the fiasco using race and religion cards, they can’t. Both UMNO leaders knew it’s a matter of time before a dangerous preacher like Zakir is kicked out of the country after he is of no use to Mahathir.

Yes, Zakir the foolish preacher was nothing but a tool for Prime Minister Mahathir Mohamad. While Najib and Zahid watch with popcorn and Coke, Hadi Awang, the idiot president of the PAS Islamist party, do all the dirty jobs of defending the radical preacher. Mr. Hadi would look like a bloody fool if he could not raise an army of 1-million supporters to defend Zakir from being deported, would he not?

After Zahid’s remarks, the next piece of clue that Indian Muslim preacher Zakir will be booted is the spectacular U-turn from Mahathir. The premier finally announced on Sunday (August 18) that the preacher, whom he had protected numerous times in the past, has crossed the red line when he touched on racial politics and stirred racial tension in the country.


Mahathir said – “In the first place, I don’t know who gave him PR status, but as a PR, you cannot participate in politics. Religious teachers can preach, but he was not doing that. He was talking about sending Chinese back to China and Indians back to India. That’s politics. I have never said this kind of things. But he tells the Chinese to go back.”

“It is quite clear he wants to participate in racial politics in Malaysia. Now, he is stirring up racial feelings. That is bad. People here are trying their best not to say those things. Even I would not dare say those things. Whatever action we take will be in accordance with the law. This government respects the rule of law,” – said the 94-year-old prime minister.

You don’t need a rocket scientist to decipher Mahathir’s hidden message. Prior to Zakir’s outburst – accusing Hindus in Malaysia of being more loyal to Indian Prime Minister Narendra Modi than to Dr Mahathir and telling “old guests” Malaysian Chinese to go back to China first before he (“new guests”) can be asked to leave – Mahathir had protected him with dozens of silly excuses.

Now, Mahathir suddenly recovers from his senility and spoke like a great leader? Not only his message to the police was that Zakir Naik had engaged in high stake racial politics, hence he must face the law, but Mahathir has also passed the buck to the previous government led by Najib and Zahid – questioning how on earth did the preacher get his PR in the first place.

There’s a reason why Najib or Zahid didn’t rush to claim credits, as they usually would under normal circumstance, when Mahathir repeatedly defended Zakir initially. The despicable preacher was just a pawn in a political manoeuvre. Think about it. As Zakir’s popularity rises beyond that of Mahathir – or even the King – in the eyes of Muslims in the country, it’s a matter of time before he seizes power.


Religion is one of the biggest scam in the market. Just because Zakir looks innocent, pious in religious costume, talks fluently about afterlife and appears like an expert in comparing religions does not make him any different from a power-hungry terrorist. He does not need to raise swords, but merely incite his gullible followers to terrorise people from other religions.

Of course, he hasn’t reached the stage like the one where ISIS leader Abu Bakr al-Baghdadi converted the Jihad movement into the Islamic State caliphate, with tens of thousands of fighters recruited from more than 80 countries (while he went into hiding enjoying himself). But Zakir is on the right footing to achieve that if he’s allowed to continue mocking and insulting the Hindus and Chinese.

His words have already poisoned some of his followers. A 28-year-old man who works as a storekeeper and a security guard was detained by authorities after he threatened to “behead” lawyer Syahredzan Johan for suggesting that preacher Zakir Naik’s permanent resident status be rescinded. The ISIS terrorist group was notorious for beheading hostages in their Jihad adventure.

To borrow Mahathir’s favourite naughty phrase, only the “blind, deaf and dumb” could not see the danger of keeping a time-bomb like Zakir in the country. Najib Razak, Zahid Hamidi, Rais Yatim, Rafidah Aziz and Hishammuddin Hussein saw it. As an old fox, Mahathir saw it too, but the cunning premier had chosen to act dumb and gave the preacher enough rope to hang himself.

Inspired and encouraged by Mahathir’s defence for him, Mr. Zakir has mistaken the gesture as a blessing or approval to go a step further in his rampage against non-Muslims in the country – belittling, mocking and insulting not only the local Hindus but also Malaysian Chinese and even poked the dragon China’s mistreatment of Uighurs in the Xinjiang region.

As we had written previously, Mahathir was using Khat Jawi and Zakir Naik to promote himself as the greatest champion of Malays and Islam. Playing the emotions of the ethnics Chinese, Indians and even Malays, the old man wanted to weaken his allies DAP and PKR in the Pakatan Harapan coalition government because his own party (PPBM or Bersatu) is very weak.

Without adequate uproars and criticisms against Zakir Naik, the prime minister might let the preacher continue with his extremism and radicalization. Mahathir’s fishing trip is now over after 115 police reports filed against the India-born preacher. And the prime minister has caught quite a bucket of fish in his little expedition using a foolish bait called Zakir Naik.

DAP, a Chinese-majority party, has already suffered tremendously as a result from the silly Khat Jawi stunt. In the eyes of the Malays, DAP, who commanded 95% of the Chinese vote bank, is anti Muslim for its refusal to learn the Arabic calligraphy. In the eyes of the Chinese, DAP top leaders are a bunch of traitors who failed to stop the Jawi from being pushed down the throats of vernacular schools.

If Zakir Naik is deported today, the Malays will not blame Mahathir squarely, but the Chinese DAP – again. In the same breath, the oppositions UMNO and PAS are also milking Zakir Naik to dry. All the Malay political parties are using DAP as the punching bag in their attempt to swing the Malay voters to their respective camps. DAP will definitely lose tons of seats in the next general election.

Comically, the deportation of Zakir Naik could make the Hindus cheer for Mahathir, despite the fact it was the same prime minister who had refused to kick out the hate preacher upon forming the government in May 2018. The premier can conveniently say that he could not deport the preacher because the controversial figure had done no wrong – until today.

So far, doors are closing fast with 7 states – Melaka, Johor, Selangor, Penang, Kedah, Perlis and Sarawak – have decided to ban the radical preacher from speaking in public. It certainly will look very stupid on Mahathir’s side if he makes another stunning U-turn and allows Zakir to continue staying in the country. The preacher has overplayed his hand and has no use to Mahathir anymore. - FT
Image may contain: 5 people, people smiling, beard, meme and text
Malang sungguh...


Image may contain: 2 people, text
Teman sekatil UMNO-PAS

Image may contain: 1 person, text

cheers.

18 August 2019

Dr.M - political genius dan master strategist...


Bagaimana Tun Mahathir yg berumur 93 tahun dgn bijaknya menguasai 222 kerusi kerajaan dgn hanya mempunyai 13 kerusi. Tun dgn mudah mematikan langkah Anwar Ibrahim dan menyembelih Umno.

1. Bila Tun M mengetuai gabungan pembangkang dlm PH hingga berjaya mencipta kemenangan yg di luar dugaan pada 9 Mei 2018, seluruh dunia terkejut dan mengkagumi kemunculan seorang perdana menteri yang tertua di dunia.

2. Ini bukannya kali pertama beliau menjejakkan kaki di ambang pintu kuasa. Beliau telah menikmati dan merasai kuasa sebelum ini selama 22 tahun sebagai PM dari tahun 1981 hingga 2003. Kembalinya beliau memegang jawatan ini setelah 15 tahun bersara adalah satu kepuasan kepada beliau sendiri. Dari seorang yg digelar diktator, beliau tiba2 menjadi penyelamat yg begitu mahsyur apabila berjaya mengalahkan Najib Razak, seorang PM yang amat jahat dan korup.

3. Beliau telah menjadi begitu popular sehinggakan terdapat kerisauan andainya beliau akan memegang tampuk kuasa selama mana yg beliau mahu dgn membelakangkan perjanjian awal untuk menyerahkan jawatan dan kuasa kepada Anwar Ibrahim selepas 2 tahun memegang jawatan PM. Anwar sebelum ini adalah anak didik beliau yg bertukar menjadi seteru dan kini beralih menjadi rakan seperjuangan. Beliau telah berulang kali menyatakan akan patuh pada perjanjian yg telah ditandatangani dan dipersetujui oleh semua rakan2 dalam PH.

4. Jangkamasa 2 tahun amatlah singkat, akan tetapi bagi seorang insan seperti Tun jika diletakkan ditempat itu, beliau akan dapat menghasilkan apa yg seorang bodoh seperti Zahid Hamidi mampu hasilkan dalam tempuh masa 20 tahun. Melihatkan bagaimana parti beliau (PPBM) dapat menguasai hampir sama banyak portfolio kementerian di kalangan 4 lagi rakan dalam gabungan PH walaupun adalah parti minoriti, adalah sesuatu yg mengkagumkan.

5. Selepas kemenangan bersejarah 9 Mei, parti Anwar (PKR) telah memperolehi 47 kerusi parlimen iaitu yg terbanyak manakala DAP di tempat ke-2 sebanyak 42 kerusi. PPBM hanya mampu memenangi 13 kerusi dan AMANAH 11, lantas membolehkan PH membentuk kerajaan dengan majoriti mudah 113 kerusi yg diperlukan.

6. Tun berjaya mengangkat sumpah sebagai PM-7 adalah kerana semua parti gabungan telah bersetuju akan perjanjian ini. Memandangkan tiada satu parti pun dalam gabungan adalah dominan dgn jumlah kerusi yg terbanyak juga adalah faktor penyumbang. Namun begitu, Anwar boleh menyingkirkan Tun dari kerajaan selepas dibebaskan dari penjara dan mendapat pengampunan penuh dari YDPA.

7. Desas desus mengatakan bahawa Anwar telah merancang untuk bergabung dengan samada Umno ataupun PAS atau kedua-duanya sekali bagi membolehkan Anwar merampas kuasa dari Tun. Logiknya, tidaklah sukar untuk menggantikan 13 kerusi milik parti Tun. Penasihat2 Anwar percaya Tun akan sekali lagi menidakkan Anwar menjadi PM seperti yg berlaku pada tahun 1998.

8. Tun dengan mudah mematikan langkah Anwar dengan melantik timbalan presiden PKR, Azmin Ali sebagai Menteri Hal Ehwal Ekonomi, sebuah portfolio kementerian yg baru ditubuhkan dan amat berkuasa.

9. Taktik pecah dan takluk ini telah berjaya memecahkan kekuatan PKR kepada separuh. Bagi memastikan sokongan dan ketaatan DAP dan kaum Cina, Tun memberikan 6 jawatan menteri kepada mereka termasuk jawatan kanan yg penting iaitu Menteri Kewangan kepada Lim Guan Eng, setiausaha agung DAP.



10. Setelah memastikan kestabilan dan tiada pemberontakan dari dalam PH, Tun menumpukan kepada usaha memecahbelahkan pakatan pembangkang dalam BN. Dari jumlah 79 kerusi yg dimenangi BN pada PRU14, Umno memiliki 54 kerusi. Tun melapah 'simpanan tetap' BN di Sarawak apabila hanya selepas sebulan mengalami kekalahan yg begitu memalukan, BN yg teramat korup itu terkejut besar apabila mereka kehilangan 19 kerusi parlimen pada bulan Jun. Semua parti politik di Sarawak - PBB, SUPP, PRS dan PDP - keluar meninggalkan gabungan BN termasuklah UPKO (1), PBS (1) dan PRS (1). Kerusi BN telah dikurangkan dari 79 kepada 57. Zahid Hamidi yg terkenal dengan dengan sikap angkuh dan sombongnya itu dilaporkan telah pergi melutut kepada Ketua Menteri Sarawak supaya jangan keluar dari gabungan, tetapi tidak diendahkan.

11. Parti PBB bekas KM Sarawak, Abdul Taib Mahmud yg mempunyai jumlah kerusi terbanyak iaitu 13 buah telah mengetuai pemberontakan selepas pertemuan beliau dengan Tun M bersama Tun Daim Zainuddin. Sebagai balasan untuk tidak menyiasat skandal rasuah dan pembalakan haram yg berdekad lamanya itu, Tun secara perseorangan dengan mudah telah merampas 'simpanan tetap' BN di Sarawak.

12. Umno dengan tiba2 menjadi celaru dan berada dalam keadaan ketidaktentuan. Keahlian Umno yg dikatakan berjumlah 3 juta orang dilihat berkeliaran tanpa arah seperti ayam tanpa kepala. Daripada gabungan gagah 13 buah parti dalam BN, ianya telah dikurangkan kepada hanya 3 buah. Kerusi gabungan BN telah dikurangkan kepada 56 dengan MCA dan MIC masing2 berpaut pada 1 kerusi.

13. Sebenarnya penyembelihan baru saja bermula. Sedang dalam keadaan ahli2 Umno yg kucar kacir dan patah semangat serta tanpa halatuju yg jelas dari presiden baru mereka Zahid Hamidi, Tun tidak perlu bekerja lebih keras lagi. Suka atau tidak, orang tua yg berumur 93 tahun ini adalah 'master strategist'.

14. Bagi mengetahui sokongan sebenar rakyat kepada Umno dan Pas, Tun membenarkan perarakan anti-ICERD diteruskan. Zahid Hamidi dan Hadi Awang merasakan inilah peluang keemasan bagi mereka berdua untuk meraih sokongan orang Melayu-Islam bagi melawan kerajaan Tun. Demonstrasi yg digembar-gemburkan sebagai perhimpunan sejuta orang telah menemui kegagalan di mana hanya 55 ribu orang yg hadir. Kedua-dua mereka, gangster Zahid dan ekstrimis Hadi mahu menggunakan isu ICERD bagi mengukur tahap sokongan orang Melayu-Islam kepada penyatuan ummah Umno-Pas.

15. Sebaliknya, laungan api sentimen perkauman dan agama itu telah memakan diri mereka kembali. Pada 12 Disember, hanya selepas 4 hari demonstrasi itu diadakan, bermula satu lagi penghijrahan besar2an dari Umno Sabah di mana 9 daripada 10 ADUN, 5 daripada 6 MP dan 2 orang Senator telah keluar parti. Berbagai sebab atau alasan telah diberikan oleh mereka2 yg keluar parti secara besar2an itu.

Walaubagaimanapun, mengikut sumber, sebab sebenar adalah kerana timbul kerisauan di kalangan mereka yg melihat Umno akan menjadi parti pelampau agama kerana terlalu condong kepada PAS. Inilah sebabnya PAS tidak dapat bertapak di Sabah selama ini. Umno di Sabah adalah berlainan dari di Semenanjung. Mungkin atas sebab kebodohan Zahid Hamidi yg tidak mengetahui bahawa Umno Sabah sebenarnya mempunyai ramai ahli2 yg bukan beragama Islam.

16. Sehari selepas perhimpunan pada 8 Disember, Zahid dengan bangganya mengisytiharkan ianya sebagai satu kejayaan besar dan berjaya dihadiri oleh seramai 500 ribu orang Melayu-Islam. PAS dan Umno mengumumkan bahawa mereka akan menubuhkan jawatankuasa bersama bagi membincangkan isu2 berhubung dengan kedudukan Islam dan kedudukan istimewa orang Melayu serta mencadangan satu perikatan atau kerjasama malah lebih jauh lagi, satu penggabungan dalam masa yg terdekat.

17. Tun sungguh nakal kerana memberikan Umno tali bagi mereka menggantung diri mereka sendiri. Kesemua pemimpin2 Umno Sabah dan perwakilan yg dilantik telah keluar parti dan mengisytiharkan sokongan kepada kerajaan PH di bawah kepimpinan Tun sebagai PM. Kini Umno di negeri Sabah hanya mempunyai seorang MP dan seorang ADUN.

18. Terima kasih kepada perhimpunan anti-ICERD, 54 MP Umno telah berkurangan lagi kepada hanya 43 selepas fiasko Sabah. Jumlah ini adalah hampir separuh daripada jumlah asal sebanyak 79 MP, kehilangan dalam jangkamasa 6 bulan sahaja di bawah kepimpinan Zahid. Boleh tahan juga bagi seorang pendatang Jawa Pornorogo yg bercita-cita untuk menjadi presiden Umno. Selepas keruntuhan Umno Sabah, adalah dilaporkan akan berlaku dalam masa terdekat satu lagi penghijrahan besar2an dari Umno.

19. Sekurang2nya seramai 32 MP Umno dikatakan telah beralih sokongan dan ketaatan mereka kepada Tun secara senyap. Jika ini berlaku, Umno akan lumpuh dengan hanya 11 MP berbaki. PPBM kini memiliki 16 MP setelah 3 MP melompat masuk dari Umno sebelum ini.


Image result for dr.m ajak umno masuk ppbm on tumpang sekole

20. Jika PPBM di bawah Tun bersetuju untuk menerima masuk 32 MP yg bakal melompat, parti Tun akan mendapat lonjakan jumlah MP seramai 48 orang, hanya tempat kedua di belakang parti PKR Anwar dengan 50 MP. Tun tidak mengatakan akan terus menerima masuk kesemua MP Umno di atas. Mereka hendaklah menjadi MP bebas atau mesra PH terlebih dahulu. Ini penting kerana katak2 ini diperlukan bagi melaksanakan agenda reformasi institusi.

21. Dari sebuah 'parti nyamuk' dengan hanya 13 MP seperti yg pernah disindir oleh Nazri Aziz, amatlah menakjubkan bila Tun dapat menguasai keseluruhan kerajaan 222 kerusi. Jika sekalipun tanpa 32 katak Umno itu, dengan 19 MP Sarawak dan 5 MP Sabah yg mesra PH, bermakna PH mempunyai 146 undi, hanya kekurangan 2 undi bagi menguasai majoriti 2/3.

22. Cybertrooper, jentera propaganda dan blogger pro-Umno telah meramalkan dan berharap dengan penggabungan Umno-Pas itu akan muncul satu kuasa kuat yg baru. Mereka mencadangkan Zahid dan Hadi hanya perlu melaung dan memainkan isu2 perkauman, agama dan Raja secara berterusan dan berharap kerajaan PH akan tumbang.

23. Tun mempunyai jalan keluar yg lebih baik daripada penggabungan iaitu dengan menyembelih Umno seperti khinzir dan menafikan PAS dari mengambil kesempatan dengan menunggang Umno yg sedang bermasalah. Dari pemimpin sebuah parti minoriti, Tun bukan sahaja berjaya memecahbelahkan Umno menjadi serpihan2 sampah kecil, tetapi juga mampu mengitar semula sampah2 tersebut menjadi alat yg berguna kepada beliau, tanpa sebarang janji untuk menyimpan sampah sarap tersebut.

24. Personaliti2 dalam Umno tertarik untuk bertukar sokongan kepada Tun kerana melihatkan kepada potensi perebutan kuasa di antara Tun dan bakal PM-8 Anwar. Pentadbiran Tun mahu mengambil personaliti yg berkualiti untuk menyertai PPBM. Kemungkinan mereka2 ini telah dipelawa untuk menyertai parti Tun. Spekulasi mengatakan bahawa Tun tidak berpuashati dengan barisan kabinet yg sedia ada dan akan menggantikan mereka yg tidak berkemampuan. Dalam waktu yg sama, Tun menghantar isyarat dan menunjukkan kepada Anwar bahawa beliau adalah seorang pemimpin yg kuat.

25. Percaturan Tun bagi mengatur semula dan menguatkan barisan penyokong beliau adalah juga bertujuan untuk periksa dan imbang kuasa Anwar, yg dilihat semakin tidak sabar dan gelojoh untuk menggantikan beliau sebagai PM-8.

26. Dalam pada itu, parti pembangkang akan terus berada dalam keadaan tertekan memandangkan Najib sebagai pengerusi lembaga penasihat BN dilihat semakin hampir menjadi tetamu kepada penjara Sg Buloh. Begitu juga dengan Zahid sebagai presiden Umno yg berdepan dengan 87 pertuduhan salahlaku jenayah dan akan memulakan perbicaraannya tidak lama lagi. Kebarangkalian kedua-dua mereka dibebaskan dari semua pertuduhan boleh dikatakan adalah zero.

27. Umno dan Pas kini bergelut dalam usaha mendapatkan semula sokongan dan undi orang2 Melayu. PAS hanya kuat di negeri Kelantan dan Terengganu. Mereka tidak menjadi ancaman besar kepada PH. Penggabungan Umno-PAS jika menjadi realiti akan menyebabkan lebih ramai lagi ahli dari kedua-duanya yg akan keluar parti.

28. Pemerhati politik rata2 mengatakan bahawa sekiranya PH dapat mengelakkan pergolakan dalaman, mereka akan dapat memerintah Malaysia melepasi PRU15 kerana faktor Umno hanya tinggal nyawa2 ikan. 

Tun masih ada masa setahun setengah lagi untuk mencatur dan mengukuhkan parti PPBM dalam gabungan PH agar menjadi sebuah parti yg dominan dan disegani sebelum menyerahkan kerusi PM kepada Anwar. Bagi ramai pemerhati politik, mereka berpendapat Tun akan dapat mencapai objektif ini dengan mudah kerana Tun adalah seorang 'polical genius dan master strategist' yg tiada bandingan. - Che Azemi

Cloak of anger and frustration over the land...

At about 4pm on May 9 last year, I was wheeled into a classroom of the Anglo-Chinese School in Klang. I was adamant that I cast my vote at all costs even on a wheelchair. Jokingly, I told my daughter: “If I don’t go and if my friend Charles Santiago loses by one vote, I will carry it for the rest of my life!”

That night, former colleagues turned up in the house and our eyes were glued to the two television screens. We could access Malaysiakini on and off because of the huge volume of traffic. The impossible happened.

Five weeks earlier, lying in a hospital bed, I watched the three terrestrial TV stations – RTM1, RTM2 and TV3 – telecasting live the launch of BN’s manifesto. The next day, the Jalils, Wongs, Azmans and Ashraffs were extolling the virtues of Najib Abdul Razak and his comrades and demonising Dr Mahathir Mohamad and his newly-formed Pakatan Harapan.

It was during one of these tirades that Najib screamed: “Lawan tetap lawan. Saya anak jantan.” But two days later after the election, he was hurrying to the Subang airport to board a private jet for a supposed holiday – but it did not happen.

Why delve into these past issues, you may ask. The answer is simple – most of what we were promised is not being delivered. We wanted change, we wanted a new government that cares for the people and we wanted assurances that leaders would no longer line their pockets at the expense of the people.

When Mahathir wanted to appoint himself as education minister, we told him in unison of the manifesto's condition - that the prime minister cannot hold any other ministerial post. He backed down, giving us the impression that his persona had changed – no longer making arbitrary and unilateral decisions.



A year later, the rumblings have started. Initially in whispers and now has soared to loud voices. For a while, I replied to the detractors: Please choose between a set of inexperienced people (most of them new) who are falling on their feet and a set of corrupt leaders who previously stole from government coffers and brought the nation to the brink of bankruptcy.

I extolled the qualities of some of the policies and commended our new-found freedoms to assemble and protest and to be able to write and criticise constructively. The focus on lifting the living standards of the B40 group, new housing policies and incentives to boost foreign investments were among the pluses for the new government.

It made sense. When ministers fumbled and tripped in the initial stages, we understood that they were new and needed time. For a while this mantra sold. But discontent and unhappiness have now grown to anger and frustration.

Why? Because the government (read Mahathir) never believes in consultation. Instead, it is pushing unpopular policies at their whim and fancy. We are told that there was consensus in the cabinet when deciding to extend the licence of Lynas for another six months. However unpopular the decision is, there was discussion and it is now for those who agreed with the decision to defend their stand.

So, why was a similar stand not taken on khat and other contentious issues? Why hasn’t there been consensus on a more important issue – the antagonising of our plural society through race and religion? Why are they not doing anything about the animosity and hatred spewed on social media?



These questions need answers and the people want them fast. The police even arrested a man for allegedly criticising Mahathir but the prime minister decreed that he is not above criticism. If they can act speedily against such an utterance, what about those who talk about violence and killing?

Have we gone back to the bad old days when certain people could not be touched or prosecuted without a “mandate” from Putrajaya? Our graft fighters and the police have been directed to carry out their duties and responsibilities with any interference. Why, then, are some people dealt with by an iron fist while others are treated with velvet gloves?

This government should be firm in dealing with delinquents and trouble-makers swiftly and direct the authorities to get cracking when the first signs of misuse and abuse of race and religion emerge. Why are we pussyfooting in the case of Zakir Naik who has broken the rules of our land? 

Why are there double standards? Why do the police can arrest ordinary people hours after making inciting speeches while another who does the same is allowed to continue to spew untruths based on religion?  We, the people, wait for the answers with bated breath. - R Nadeswaran


Image may contain: 11 people, people smiling, crowd and text
Image may contain: 5 people, people smiling, baby
Wajah-wajah anggota keselamatan negara bersama ahli keluarga masing-masing sebelum berlepas untuk "makan dan tidur" di Lubnan. "A soldier doesn't fight because he hates what's in front of him, he fights because he loves what he left behind" - f/bk

Image may contain: 1 person, smiling, eyeglasses, text and closeup
Image may contain: 8 people, people smiling, text
Jgn lupa org tua ni jugak ya!..Sama biol dgn si Cina tolol di bawah ni....

Image may contain: text
Itulah yang pelik, otak pencacai² dan penyangak² semua dah karat kot...

Image may contain: one or more people, people riding bicycles, bicycle, outdoor and nature

cheers.

16 August 2019

The resolve of Lim Kit Siang...


For the longest time, DAP veteran Lim Kit Siang has been the Chinese bogeyman. If you wanted to attack any elements of extremism in the Chinese community, you attacked him first.

When former premier Najib Abdul Razak wanted to revive his political base with the right-wing Malay factions, he made Lim the primary target, even though he wasn’t in the corridors of power. 

When Abdul Hadi Awang and PAS wanted to resuscitate their political existence as it waned by the day, they pointed to Lim and his DAP to show the growing Chinese threat. 

When any struggling politician wants to adopt identity politics to survive, they fling their criticism at Lim, saying that he is the worst of the Chinese in the Malaysian political mudslinging dictionary.

Notwithstanding the daily issuance of press releases highlighting his vision of a Malaysian dream where every person under the sun has a place regardless of race, religion, belief, and creed, the attacks were consistent.

The mainstream media, that was controlled by the previous establishment for decades, put Lim on the unsavoury pedestal. The topic of Lim is still the most effective for creating fear.

It doesn’t matter if the narrative has factual errors and falsehoods, whether it was filled with bad faith or infused with misinformation. Say it a million times and they will believe you.


Image result for Three pages of jawi script

Khat wide open

Only in the khat incident are we coming to terms with this. 

The biggest surprise is not the intense uproar by the Chinese community, but the early position taken by Lim, who, by the logic of the Chinese bogeyman, should have been a staunch opponent. 

Lim, the 'Chinese extremist', should have opposed the introduction of khat in the school syllabus on the basis of defending Chinese rights, and rode on the wave of dissatisfaction to appear a hero in the Chinese community.

A Chinese extremist wouldn’t pay attention to what is in the best interest of a multicultural society; instead, what should matter is cheap political posturing by standing as the protector of a fearful community that feels under siege.

The conservative faction in the Chinese community was primarily opposed to the introduction of khat because they fear a creeping Islamisation by the government.

Notwithstanding the incorrect conflation of khat and Islam, this fear was fuelled by decades of mistrust of the government, as well as the lack of mutual understanding between races.

Many in the Chinese community feel that the khat introduction is just the start of many more cultural takeovers and the dying of the Chinese culture in the country. It leads to the absurd lament of how Chinese children will now be forced to be Muslim or become Islamised.

To them, any compromise was a zero-sum game. Any gain by the majority race is a loss for the minority.


Image result for 3 pages i

Three pages can’t destroy a community

But Lim doesn’t believe so. He believes that three pages of khat calligraphy would not erode, let alone erase, Chinese cultural rights and their place in this country. He said, “If only three pages can make Chinese culture disappear, then I think there is a problem.”

Lim stuck to his vision of a Malaysian dream. He emphasised that although DAP has fought against assimilation through the decades, integration must be necessary to achieve that dream. 

The Malaysian dream is about harnessing the best strengths of each culture without unreasonable fear of each other, and the walls of fear could only be broken down with knowledge, understanding, and empathy.

By taking this unpopular position, Lim was booed at his own constituency in Iskandar Puteri. When he tried to explain the position taken by DAP, he was the target for insults and slurs that seemed unnecessary for an old man of 78 to endure.

He calculated that he would lose the seat and DAP would collectively suffer a 30-40 percent haemorrhage in Chinese votes if an election were to be held tomorrow.  A populist politician, a shrewd politician who plays the game, would not have taken a head-dive into such a powder keg, let alone a veteran like Lim who has the Chinese sentiment at his pulse.


Related image

The nation at your pulse

But he inherited the nation’s spirit when he embarked on his Malaysian dream decades ago. Many of us might not agree with what he says and how he says it, but he is a man of resolve.

Compared to those who adopt Machiavellian tactics to no end, with no principled boundaries, Lim took on the most explosive issue since the 14th general election, and said precisely what the Chinese community didn’t want to hear.

I think about the photo of Lim taken by a supporter at a convenience store on the night of May 9, 2018.  The person who took the photo was shocked to find Lim in regular clothing and sandals, buying newspapers, when the whole country was celebrating Pakatan Harapan's victory. 

All of the most powerful people in the country were in secret rooms horse-trading and lobbying for positions. But there he was, strolling in an ordinary place like nothing extraordinary had happened.

When asked repeatedly how he feels about overthrowing the coalition he has fought against for over 50 years, he talked about the victory of the nation and not his own. In every interview, you would never see Lim talk about himself, his feelings or show any emotions.

At first, I thought he was a robot. Now I think he is a statesperson, who saw the struggle for a better nation as a lifelong struggle – without self. - James Chai,mk

Azmin Ali sebaris dengan Judas dan 
Kitol jika khianat pada Anwar...

Judas iscariot, si kitol, raja mendeliar dan sang rajuna tapa antara nama-nama besar yang tertulis dalam pensejarahan umum. Nama besar yang dikategorikan sebagai pengkhianat rakan. Sejarah dan politik punyai kaitan. Jika politik enggan memahami sejarah maka label pasti akan melekat pada si pelaku.

Politik negara mencatat sejarah apabila kuasa BN ditumpaskan oleh PH atas dasar dan kepercayaan rakyat yang PH adalah berbeza dengan BN. Malah PH juga telah berjanji kepada rakyat akan segmen-segmen penting sewaktu kita menuju kepada kemenangan pilihanraya.

Kepercayaan yang dibentuk oleh 4 parti memberikan kesan kepada pengundi. Kita menggunakan logo KEADILAN sebagai satu lambang solidariti bagi memudahkan pengundi memangkah PH.

DAP berjiwa besar dan mengorbankan maruah dan ego mereka dan bersetuju menggunakan lambang KEADILAN dalam PRU ke 14. Kepercayaan sesama sendiri di kalangan pimpinan juga memberikan peluang untuk Dr M menjadi PM semula sekiranya PH memerintah.

Kepercayaan sesama kalangan PH jugalah membolehkan calon Bersatu yang menang satu kerusi Dun di Perak boleh menjadi MB. Ini antara kehebatan PH yang membuatkan rakyat membalas kepercayaan.

Anwar bakal mengambil alih jawatan PM ke 8 selepas 2 tahun Tun menjadi PM. Ini juga sebahagian daripada perjanjian PH kepada rakyat yang membolehkan mereka mengundi kita. Anwar secara demokrasi telah dipilih parti untuk menjadi presiden. Azmin pula menang jawatan timbalan presiden walaupun diragui kemenangannya .


Image result for azmin semburit on tumpang sekole

Dalam keadaan ini seharusnya tidak perlu timbul usaha dan cetusan polemik yang cuba menggugat peluang Anwar menjadi PM ke 8. Buruk-buruk Umno pun tidak pernah kedengaran presidennya dinafikan menjadi PM sewaktu mereka memerintah. Umum sudah mengetahui presiden tiap parti punyai kelayakan menduduki jawatan tertinggi.

Azmin dan gembala ternakkannya nampak gelojoh dan cuba menafikan perjanjian peralihan kuasa PM kepada Anwar. Senyap-senyap Azmin semakin menyebabkan kepercayaan rakyat terhadap kredibiliti PH terhakis. Gelojohnya Azmin boleh menyebabkan gabungan Umno-Pas kembali bernyawa.

Umno-Pas tidak mahu peralihan kuasa berlaku. Mereka mahu Anwar dinafikan hak dalam perjanjian PH menjadi PM. Azmin ali dan gembala ternakkannya sepatutnya pada waktu ini secara terbuka umum ikrar Anwar lah PM ke 8. Jika ini berlaku krediblilti PH makin meningkat lantas mematikan stim Umno-Pas yang mahu melihat PH bertelagah.

Judas, si kitol, raja mendeliar dan sang rajuna tapa telah terpahat dalam sejarah sejarah watak pengkhianat nombor 1 kepada rakan. Judas walaupun berada dalam 12 sahabat hawariyun dia berani khianat kepada isa.

Apakah Azmin mahu menjadi pengkhianat sepertimana si kitol , raja mendeliar dan sang rajuna tapa lakukan ? Anwar terlalu banyak bersabar dengan karenah manusia bernama Azmin Ali.

Sewaktu pemilihan 2001, Azmin lah yang mencetus kelompok dalam parti KEADILAN dan menyingkirkan pimpinan parti yang datang dari ABIM, JIM dan lain-lain. Syed Husin Ali yang berkorban parti PRM nya dan sedia bergabung dengan KEADILAN pun Azmin terajang keluar.


Image may contain: 2 people, text

Anwar dalam penjara terpaksa bersusah payah menyatukan semua pihak dengan mengutus surat supaya parti dikuatkan selepas jahanam dek rakus Azmin dan gembala ternakkannya. 
Percayalah jika peralihan kuasa menjadikan Anwar PM ke 8 DIGAGALKAN OLEH AZMIN maka PH akan menjadi kuasa untuk sepenggal sahaja.

Sudah-sudahlah Azmin dalam mencipta masalah dan polemik. Sudah nyata Anwar perolehi kepercayaan besar di kalangan parti gabungan PH dan rakyat dalam menyambung legasi yang bakal diserahkan oleh Tun M. Berhentilah untuk seketika daripada menjadi tali barut nyawa baru kepada Umno-Pas.

Berhentilah supaya rakyat tidak pesemis kepada PH. Berpuluh tahun rakyat menunggu saat BN ditumbangkan namun kini nampaknya Azmin cuba memberi nyawa kepada mereka. 
Takkan manusia sehebat Azmin mampu terpesona dengan buaian suara Zuraida ? Zuraida pada 1998 wajah nya pun tiada. Apatahl agi dalam demonstrasi mingguan Jalan Tuanku Abdul Rahman, KESAS highway, Lunas dan lain-lain.

Rakyat dah bosan dengan trick lama Azmin. Rakyat mahu move forward dan mahu melihat tiada pergeseran yang timbul untuk peralihan ini. Azmin naik dalam persada politik atas pemecatan Anwar. Azmin naik dalam persada politik atas mata lebam Anwar!

Bukan Azmin yang kena arsenik ! Bukan Azmin yang berjuang untuk kebuluran petani di Baling tahun 1974..! Bukan Azmin yang memulakan barisan alternatif, pakatan rakyat dan pakatan harapan. Azmin jugalah manusia pertama yang membantah pencalonan Tun M sebagai PM ke 7. Lupakah beliau ??

Langkah Kajang versi 2 dah tak laku. Orang tahu skrip dan jalan ceritanya. Azmin berhenti jadi batu api politik. Hentikan perangai untuk menjadi pengkhianat politik. Respek kepada janji yang telah PH luahkan. Jangan sailang kepercayaan rakyat dengan sikap gelojoh dan tamak kamu. Berhentilah daripada terpesona dengan godaan politik Zuraida! - f/bk

Image may contain: 1 person
Image may contain: 3 people, text

cheers.