13 October 2010

Sosilawti's Slaying - Lawyer and trio charged....

A lawyer, N Patmanabhan, 41, and three other men were charged in the Teluk Datok Magistrate's Court here today with the murder of cosmetics queen Sosilawati Lawiya and three other people.

The three others charged are T Thilaiyalagan, 19, R Matan, 20, and R Khatavarayan, 30. Another lawyer, a younger brother of Patmanabhan who is also a lawyer, was not charged today. Magistrate Hurman Hussain set Dec 16 for mention of the case.

Patmanabhan was brought to the court at about 8.30am in a Proton Waja car while Thilaiyalagan, Matan and Khatavarayan were brought in a van. Minutes later, the prosecution team comprising deputy public prosecutors Ishak Mohamad Yusof, Idham Abdul Ghani and Saiful Edris Zainuddin arrived at the court.

Peguam, N Patmanabhan dan tiga yang lain dituduh di Mahkamah Majistret di Banting, membunuh jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain.Mereka dituduh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Peguam berusia 41 tahun itu didakwa bersama-sama pekerja ladang T Thilaiyalagan, 19, R. Matan, 20, dan R. Khatavarayan, 30.

Majistret Hurman Hussain menetapkan 16 Disember ini untuk sebutan semula kes tersebut.

Tiga daripada mereka dibawa ke mahkamah itu untuk menghadapi pertuduhan dengan sebuah van manakala Patmanabhan dibawa dengan kereta Waja yang tiba di perkarangan mahkamah kira-kira 8.30 pagi.Beberapa minit kemudian pasukan pendakwaan yang mengandungi Timbalan Pendakwaraya Ishak Mohamad Yusof, Idham Abdul Ghani and Saiful Edris Zainuddin tiba di mahkamah.

Tiada pengakuan diambil daripada keempat-empat tertuduh yang kelihatan tenang semasa pertuduhan dibacakan dalam Bahasa Malaysia untuk Pathmanabhan dan bahasa Tamil untuk tiga yang lain.Mereka didakwa di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan dibaca bersama dengan Seksyen 34 kanun yang sama. Jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman mati.

source:malaysiakini

cheers.

No comments: