07 January 2015

Polis sendiri tak tahu kandungan surat Zahid...


Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi tidak berunding dengan pihak polis sebelum menghantar surat kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI), Amerika Syarikat (AS) berhubung isu Paul Phua, yang didakwa seorang 'raja judi'.

Menurut sumber polis, malah Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar sendiri tidak tahu menahu berhubung perkara itu.

“Tiada sesiapa pun dalam polis tahu berhubung surat itu atau kandungannya.

“Kami hanya difahamkan kewujudannya selepas perkara itu didedahkan oleh media,” kata sumber kepada Malaysiakini.

Sumber itu juga menafikan bahawa pasukan itu membuat kesilapan seperti didakwa peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah sebelum ini.

Sementara itu, Khalid ketika dihubungi enggan mengulas berhubung perkara itu dan berkata soalan itu sepatutnya diajukan kepada pihak menteri.- mk



Kisah aneh Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menulis surat kepada FBI mempertahankan integriti individu yang disyaki seorang ‘raja judi’ nampaknya semakin menarik.

Pertamanya, adalah ganjil dan barangkali pertama kali seorang Menteri Dalam Negeri mana-mana negara menulis kepada FBI untuk memberi jaminan mengenai integriti seseorang yang ditahan oleh FBI kerana disyaki seorang ketua sindiket perjudian.

Kedua, aneh sekali apabila Menteri Dalam Negeri menulis surat untuk membetulkan kesilapan dalam laporan oleh pihak polis kepada FBI mengenai Paul Phua. Jika ada kesilapan sedemikian, kenapa tidak pihak polis sendiri menulis kepada FBI untuk membetulkan kesilapan tersebut?

Keanehan yang ketiga dan keempat pula adalah sama ada pihak polis bersetuju bahawa ia telah berbuat kesilapan dalam laporannya kepada FBI mengenai Paul Phua dan sama ada pihak polis tahu dan bersetuju supaya Menteri Dalam Negeri sendiri menulis surat kepada FBI mengenai hal tersebut.

Hal aneh kelima dan keenam adalah aspek keadaan hal-hal keselamatan dalam negeri di mana kerajaan Malaysia telah mendapatkan bantuan Phua sebelum ini dan sama ada pihak polis tahu tentang maklumat ini.

Hal aneh ketujuh ialah sama ada Menteri Dalam Negeri telah bertindak secara bersendirian dan secara sewenang-wenangnya tanpa pengetahuan dan kerelaan, atau bertentangan dengan nasihat pihak polis apabila menulis surat menjamin integriti seorang yang disyaki sebagai ‘raja judi’ seperti yang dapat dilihat daripada kenyataan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar yang mengelak daripada membuat sebarang komen terhadap kebenaran surat Menteri Dalam Negeri.



Aspek aneh kelapan ialah perkembangan terbaru di Mahkamah Daerah Nevada di Las Vegas di mana surat Menteri Dalam Negeri kepada FBI telah ditarik balik apabila Putrajaya membantahnya daripada digunakan sebagai keterangan pembelaan bagi orang yang disyaki terlibat dalam kegiatan perjudian itu.

Surat Menteri Dalam Negeri kepada FBI bertarikh 8 Disember 2014 adalah jelas bertujuan mempertahankan Phua, namun perkembangan terbaru di perbicaraan kes judi di Las Vegas menunjukkan pula bahawa surat Menteri Dalam Negeri tidak patut digunakan di mahkamah terbuka sebagai pembelaan Phua.

Siapa yang membantah? Adakah Zahid, pihak polis, Jabatan Peguam Negara atau Kementerian Luar?

Aspek ganjil kesembilan ialah sama ada pihak polis, seperti yang disebut Zahid dalam suratnya kepada FBI; begitu teruja untuk melihat Phua pulang ke Malaysia bagi membantu kerajaan dalam projek-projek berkaitan keselamatan negara?

Jelas sekali bahawa reputasi dan kredibiliti negara, pihak polis dan Kementerian Dalam Negeri telah rosak dan ternoda dalam kes melibatkan ‘raja judi’ ini. 

Menteri Dalam Negeri tidak boleh terus berdiam diri dalam isu ini kerana rakyat Malaysia berhak mengetahui kisah sebenar di sebalik kejadian-kejadian aneh ini yang tidak membawa sebarang kebaikan kepada reputasi dan kedudukan Malaysia di peringkat antarabangsa, lapor Roketkini.


Sementara itu kumpulan pendesak Melayu PERKASA mempersoalkan surat Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi kepada Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) Amerika Syarikat bagi kes Paul Phua Wen Seng.

Dalam kenyataan medianya hari ini, PERKASA turut mempersoalkan kandungan surat tersebut yang dilihat cuba membebaskan Phua, yang didakwa seorang 'raja judi', dengan pendekatan diplomatik.

Sehubungan itu, Setiausaha Biro Pemantauan dan Integriti PERKASA, Azrul Akmal Saharudin berkata, sekiranya benar Zahid cuba untuk membebaskan Phua, ia merupakan pengkhianatan kepada keselamatan negara.

Ini kerana, katanya, perkara itu telah merosakkan integriti dan imej baik negara yang selama ini dijaga oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

"Persoalan yang timbul hasil daripada apa yang difahamkan, adakah Zahid sudah hilang integriti sehingga sanggup menulis surat berbentuk sokongan untuk melepaskan seorang penjenayah yang didakwa di luar negara? ” katanya.

"Perkara ini lebih besar kerana ia melibatkan unsur salah guna kuasa serta mempunyai unsur rasuah dan yang paling jijik sekali, kedua-dua unsur ini digunakan untuk melepaskan seorang penjenayah yang berpotensi menjadi ancaman kepada negara yang disyaki terlibat dalam kegiatan kongsi gelap serta perjudian antarabangsa.”




Sudah rujuk IGP?

Azrul berkata, PERKASA ingin mendapatkan penjelasan daripada Zahid sama ada Ahli Parlimen Bagan Datoh itu memaklumkan kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar terlebih dahulu sebelum menghantar surat tersebut.

Beliau turut mempersoalkan sama ada isi kandungan surat itu diketahui Najib dan dirujuk kepada peguam negara terlebih dahulu.

"Ini adalah persoalan-persoalan yang perlu dijawab oleh Zahid untuk merungkai persepsi negatif yang terbina di kalangan masyarakat.

“Atau, jika tidak, rakyat akan menghukumnya dengan persepsi-persepsi negatif ini," katanya lagi.

Kwong Wah Yit Poh melaporkan Zahid pada 3 Januari sebagai enggan mengulas perkara itu ketika ditanya pemberita di Putrajaya.

Katanya, beliau akan membuat sidang media berkaitan perkara itu pada masa yang lain. - mk 


Zahid's letter not worth the paper it's written on...

Whenever there is an American angle to the news in Malaysia, I become very interested.

So when I read last Saturday that Home Minister Ahmad Zahid Hamidi had sent a letter to the Federal Bureau of Investigation (FBI) asserting that Paul Phua, a Malaysian citizen who is under US federal indictment in Las Vegas for allegedly running an illegal gambling ring, is someone who has been performing services "on behalf of Malaysia's national security," I could not help but be curious.

The Malaysian press and websites have been focusing almost exclusively on whether Phua is a member of the 14K triad.

Personally, I don't care whether he is or not, because it is irrelevant to the real issue. The real issue is that a Malaysian citizen is allegedly involved in major - let's put that in capital letters, MAJOR - illegal sports gambling operations in Macau and Las Vegas, activities that led to his arrest this year in both cities.

The South China Morning Post says that the raid on the gambling operations in Macau involving Phua was the largest in its history. As for the US, the FBI has carefully documented the scope of Phua's sports betting operation in Las Vegas, which reached into tens of millions of US dollars.

The Wall Street Journal recently ran a major article on Phua and his involvement in the growing global problem of illegal online sports betting.

Yet despite all the news on what Phua has been up to in Macau and the US, Zahid says that Malaysia would welcome Phua back with open arms. 




In 2013, Zahid told Malaysians who were unhappy with the country's policies to "leave the country." Senior Malaysian leaders such as Khairy Jamaluddin have told dissidents "good riddance."

Yet Zahid says that gambling kingpins who have violated the laws of my country, the US, are to be eagerly welcomed back home to Malaysia.

Phua's Malaysian lawyer Muhammad Shafee Abdullah, who is often called "Umno's lawyer," said that what Phua did was merely a revenue offence, as he was undertaking gambling activities without a licence.

"His offence is not a big deal," Shafee said, adding offenders normally received a slap on the wrist with a fine.

Shafee should know better. What Phua allegedly has done is a major criminal offence in both Macau and America, not a tax dodge, and Phua could spend many years in jail for it.

Why the letter, Zahid?

Like everyone in Malaysia, I wondered why in the world Zahid wrote that letter. In his letter to the FBI, Zahid never explained the contradiction between his assertions and the information that the Royal Malaysian Police (RMP) gave the FBI eight years ago.

To make matters worse, Zahid dug himself in even deeper by claiming to the FBI that the gambling kingpin had provided services to "projects" involving Malaysia's national security.

This caused many people from Malaysia to Hong Kong to the US to ask the question, what national security projects has Phua been involved with?

In his letter to the FBI, Zahid wrote, "Based on our information, Mr Phua is neither a member nor is he associated with the 14K Triad." Yet six years earlier, the Malaysian police informed the FBI that Phua in fact was a member of the infamous triad.

To explain the contradiction, Phua's lawyer Muhammad Shafee Abdullah said that the RMP had made a “very big” mistake. He said the police were "wrong."

But Zahid never said in his letter that the police were "wrong." He never told the FBI why the Malaysian government had declared Phua a triad member in 2008 but now had changed its mind.

Asked to explain the discrepancy between the 2008 report and Zahid's 2014 letter, the inspector-general of police Khalid Abu Bakar took a pass. He declined to comment. By refusing to back up his boss and agree that the RMP were wrong in their 2008 assessment, Khalid left his boss Zahid hanging out to dry.

Why does it matter whether the FBI's 2008 memo was right or wrong? Now we get into the Hollywood movie or the ‘MI-5' part of the story - and also a description of the American judicial process.

According to many Las Vegas and gambling news websites, Phua's American attorneys are trying to get the case thrown out on civil liberties grounds.

The other five people arrested in Las Vegas with Phua have all confessed and cooperated with law enforcement. They admitted what was going on. There is no doubt; by all accounts, Phua is guilty.

His activities were witnessed and videoed by the FBI and confirmed by these five other people, his associates. The FBI also found evidence on the laptops and cell phones that were seized.

So the only way to win is procedural. You have to prove, not that Phua is innocent, but that the FBI acted wrongly and violated Phua's civil rights. Think about that - a Malaysian citizen who violated American law now wants to be protected by the American constitution.

So Phua's attorneys are pushing the argument that the search of the hotel villas and also the arrest warrant for Phua were not valid. They want the judge to throw the case out of court on procedural grounds.

The Hollywood movie version

Based on all the reporting from Las Vegas, here is what happened, in a Hollywood-style movie script:

After Phua and his associates were arrested in Macau, they hopped on a plane - his private US$48 million plane - to Las Vegas. They wanted to continue their illegal online sports gambling operations on the World Cup.

They checked into Caesar's Palace into five high roller "villas," and were given US$90 million in credit.

They then demanded that the hotel staff install all kinds of Internet connections in their villas.

The hotel staff became suspicious and went to hotel security, which in turn concluded that an illegal online gambling operation was going on. Hotel security then contacted the FBI.




The FBI checked the names of the high-rollers in those suites, and "Bingo!" They found the name of Paul Phua, who only one week before had been arrested in Macau in the biggest illegal gambling raid in Macau history. And they also found that in a 2008 FBI memo, the RMP officially had fingered Phua as a member of a Chinese triad.

What happened next was even more Hollywood. The FBI disabled the Internet connection to Phua's suites, where the illegal sports gambling operation was being conducted. With the Internet down, and Phua losing money and desperate to restore connectivity, the FBI agents then posed as Internet repairmen.

They entered the villas (allegedly without a search warrant), and then secretly witnessed and videoed what was going on. They confiscated laptops and cell phones, and it was all over.

Phua's attorneys say that because there was no search warrant, the search was illegal.

The US government no doubt will argue in response that there was "reasonable cause" to believe that illegal activity was taking place, given the fact that Phua had just been arrested in Macau for illegal sports gambling before he came to Las Vegas and because he had requested an inordinate amount of Internet connection equipment for the hotel suites.

Back to RMP report on Phua

According to various Las Vegas news websites, Phua's attorneys say that the judge issued the arrest warrant for Phua only because the FBI:

1. hid the fact that there was no search warrant, and

2. told the judge that according to the FBI's information from the RMP, Phua was a known member of the 14K triad.

They say that in submitting that police report from Malaysia that Phua was a member of a triad, the FBI poisoned the judge's mind and led him to issue the arrest warrant.

That is why it seems the US lawyers went to Shafee (right) to get something from Zahid - to challenge the old Malaysian police report and argue that the judge had been led astray by the FBI.

But it doesn't matter. Zahid's letter was all for nothing.

What matters is what the FBI knew at the time they went to the judge. At that point they had official Malaysian police information from 2008 about Phua, which they shared with the judge. That is what they knew to be the truth at that time.

The fact that months later, Zahid would - for whatever reason - write something else does not matter. What matters is what the FBI believed to be true when they went to the judge for the arrest warrant. And what they had was the RMP’s 2008 memo.

So Zahid's memo, written five months after Phua was "caught in the act," is worthless and not worth the paper it is printed on.

And all that leads back to the basic questions - why did Zahid write his letter to the FBI? And how has Phua contributed to Malaysia's national security?

Addendum: After this was written, Malaysiakini reported that Zahid’s letter to the FBI “has been withdrawn from the Nevada District Court after Putrajaya objected to it being used for the defence” of the alleged gambling kingpin.

So now it is not just the police chief who has left Zahid hanging, it is the government as well. It is good to see that the powers-that-be in Putrajaya have better judgment than Zahid.


Meanwhile,Home Minister Ahmad Zahid Hamidi did not consult the police before sending a letter to the Federal Bureau of Investigation (FBI) regarding alleged Malaysian gambling kingpin Paul Phua.

According to police sources, even Inspector-General of Police Khalid Abu Bakar was in the dark about the matter.

"Nobody in the police (top brass) knew about the letter or its contents.

"We only learned of its existence when the matter was exposed in the media," one of them told Malaysiakini.

Apart from this, the sources also defended the police report regarding Phua, which lawyer Muhammad Shafee Abdullah had claimed was erroneous. 


Contacted later, Khalid declined to comment on the issue, saying the questions should be posed to the minister instead.

Yesterday, the IGP clarified that his silence on the case was not due to fear of Zahid, who oversees the police force.

He reiterated that commenting on the matter could jeopardise the court proceedings against Phua in the United States.

Previously, Khalid told Malaysiakini that his personnel had been in constant communication with the FBI regarding the case.


He also confirmed that while the 14K triad did not operate here, Malaysians abroad are known to be members of the transnational criminal organisation.- mk

So Zahid was acting behind cabinet's back

Yang risau sangat UMNO mampuih kenapa???
Kalau UMNO/BN mampuih, akibatnya...
1) Kantong2 kroni akan kering..
2) PM & binimya  xleh sesuka hati nak berjoli2..
3) Cukai GST bakal dihapuskan..
4) Konsesi tol bakal dihapuskan..
5) PTPTN bakal dihapuskan..
MALAYSIA...BUKAN UMNO YANG PUNYA...





cheers.

No comments: