01 July 2013

Projek gomen memperbodohkan cikgu2...


Kenyataan Pengarah Pelajaran Johor, Mohd Nor Ghani bahawa guru besar dan guru di negeri itu tidak dibenarkan mengeluarkan kenyataan mengkritik kerajaan di facebook adalah tindakan tidak demokratik.

“Dahulu, golongan inilah yang paling ramai masuk politik. Tujuan mereka hanya mahu berkhidmat untuk masyarakat.


“Namun sekarang jika menyokong dan berpihak kepada Pakatan, ia dihalang. Ini berat sebelah,” kata ketua penyelaraws Jingga 13, Fariz Musa kepada Keadilandaily.


Semalam, Pengarah Pelajaran Johor, Mohd Nor Ghani dalam sebuah forum pendidikan mengingatkan guru besar dan guru di negeri ini supaya tidak mengeluarkan kenyataan mengkritik kerajaan di Facebook.

Ia kononnya bagi mengelakkan mempengaruhi pelajar dan mengelak dari mencipta ‘masalah untuk diri sendiri’.


Lapor Sin Chew Daily hari ini, Jabatan Pelajaran Negeri Johor akan membentuk pasukan khas dan memantau kandungan yang dimuat naik di laman Facebook atau sosial mereka.


“Sepatutnya beliau bersikap lebih profesional. Lupakah beliau bahawa golongan guru lah yang bakal mencorak anak-anak murid?


“Bila guru tidak lagi bebas mengkritik, maka kualiti seorang guru itu merosot dan ini terkesan kepada anak muridnya,” kata Fariz yang juga merupakan bekas guru.-keadilandaily


Spying the teachers? wow...Freedom? Democracy?apa dah jadi...


Gov't to monitor Johor teachers' online activities...

The Johor education department has established a team to monitor the social media activities of the state's teachers and headmasters.

According to Sin Chew Daily, the plan - which covers Twitter and Facebook posts - aims to discourage teachers from being too political.

The daily quoted Johor Education Department director Mohd Nor Ghani stating that educators should not post any anti-government material to avoid influencing their students.

"I don't want any political or racial element in education, this will affect the students," he said at an education forum yesterday.-malaysiakini


 cheers.

No comments: