13 October 2014

Najib - Lu tolong gua, gua tolong lu,ma, dan ramai bengang dengan kenyataannya...

Ramai marah dengan kenyataan Najib...

Kenyataan Datuk Seri Najib Razak awal hari ini mengingatkan masyarakat Cina tidak membuat tuntutan kepada kerajaan sekiranya mereka tidak menyokong Barisan Nasional (BN) menerima kritikan hebat pemimpin pembangkang, ahli akademik dan pengguna Internet.

Mereka berkata, sebagai perdana menteri bagi sebuah negara, Najib seharusnya mewakili semua rakyat Malaysia dan mendengar permintaan semua pihak, baik yang menyokong partinya mahu pun yang menentang.

Pengguna media sosial pula, sesetengahnya melahirkan rasa terkejut dengan kenyataan Najib yang dibuat semasa berucap di Perhimpunan Agung MCA itu, mengatakan beliau sendiri tidak berpegang kepada slogan 1Malaysia yang diilhamkannya.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menulis di dalam akaun Twitternya: "Masih terus dgn nada angkuh..."

Manakala, pengerusi DAP Selangor Tony Pua menulis di status Facebook: "Memandangkan kami tidak menyokong kerajaan BN dan Najib tidak mahu dengar permintaan kami, mungkin dia tak perlu kutip cukai dari kami juga?"

Naib Presiden PKR Tian Chua menyifatkan ucapan Najib itu satu kesilapan besar dan tidak seharusnya dibuat oleh seorang perdana menteri.

"Dia lupa yang dia selalu berkata dengan bangga yang 'saya akan menjadi perdana menteri untuk semua.' Sekarang dia bercakap sebagai seorang perdana menteri yang berpihak kepada satu kumpulan," katanya sambil mengharapkan agar Najib menarik balik kenyataannya.

Setiausaha DAP Anthony Loke bertanya adakah Najib sedar yang konsep utama demokrasi ialah memberi hak kepada rakyat memilih pemimpin mereka melalui proses pilihan raya.

"Oleh itu, menjadi tanggungjawab parti yang membentuk kerajaan mentadbir negaranya selepas pilihan raya dan berkhidmat kepada semua rakyat tanpa berdendam terhadap sesiapa yang tidak menyokongnya," katanya.

Felo Institut Pulau Pinang Dr Wong Chin Huat, berkata kenyataan Najib itu menunjukkan beliau melihat dirinya hanya sebagai perdana menteri kepada 47% rakyat Malaysia.

"Kalau sesuatu komuniti atau individu terpaksa melepaskan hak mereka sebelum boleh membuat tuntutan yang sah kepada kerajaan, maka mereka patut lepaskan tanggungjawab untuk membayar cukai.

"Lagipun, menjadi kerajaan ialah tentang mengutip cukai dan membekalkan perkhidmatan. Membekalkan perkhidmatan tanpa mengutip cukai ialah kerja amal. Dan mengutip cukai tanpa membekalkan perkhidmatan ialah rompakan," katanya.

Dr Lim Teck Ghee dari Centre for Policy Initiatives (CPI) berkata Najib nampaknya tidak belajar dari kesilapan lalu apabila membuat sesuatu kenyataan yang kasar.

"Beliau selalu berkata begitu kepada masyarakat Cina, dan ia tak pernah berkesan. Beliau sebenarnya lebih memburukkan lagi keadaan bagi MCA apabila dengan kasar berkata, kalau kamu tak undi kami, kami tak akan jaga kamu."

Katanya, mengeluarkan kenyataan begitu di khalayak ramai sama seperti satu ugutan politik, dan ia berkemungkinan besar akan memakan dirinya sendiri.

Antara pengguna media sosial yang memberi komen di portal The Malaysian Insider ialah seorang yang menamakan dirinya Going_bananas, mengucapkan terima kasih kepada Najib kerana mengaku BN tidak berlaku adil terhadap masyarakat Cina.

"Anda sepatutnya seorang PM sebuah negara berbilang etnik. Anda sepatutnya adil kepada semua, bukan hanya kepada penyokong anda sahaja," katanya sambil menambah ucapan Najib itu hanya akan menggalakkan kewujudan lebih ramai orang seperti Datuk Ibrahim Ali yang tanpa segan silu menyerang orang bukan Melayu.

Seorang lagi pembaca D1_Only menulis: "Betulkah ini, Najib? Bukankah kita tinggal di negara demokrasi?" dan beyondthefence mengatakan: "Saya rasa sepatutnya beliau kata, jangan harap orang Cina akan sokong BN sekiranya BN tidak memperbaiki dirinya."

Sementara itu, Presiden MCA Datuk Seri Liow Tiong Lai pada satu sidang media menyalahkan portal berita kerana 'memutarbelit' ucapan Najib dan memberi imej negatif terhadap kerajaan.

Beliau menafikan laporan awal hari ini dan mengatakan Najib hanya melahirkan harapan agar komuniti Cina menyokong BN dan bukan Pakatan Rakyat. - tmi

Social media users up in arms over Najib’s call to Chinese 

Jangan tuntut apa2, jika anda sokong Pakatan, pesan Najib kepada orang Cina....

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak hari ini berkata masyarakat Cina tidak boleh terus membuat tuntutan terhadap Barisan Nasional (BN) sekiranya mereka masih menyokong Pakatan Rakyat (PR).

Berucap di Perhimpunan Agung Tahunan MCA ke-61 hari ini, Najib berkata mereka harus berlaku adil dengan menyokong parti pemerintah dan bukannya PR.

“Saya hendak lakukan lebih lagi, mungkin satu hari nanti saya mampu buat lebih lagi. Tetapi saya juga perlukan masyarakat Cina untuk menyokong BN. Adillah. Kamu kena mainkan peranan kamu juga.

“Kamu tak bolehlah buat tuntutan (dari BN) tapi kemudiannya sokong DAP. Buat tuntutan, kemudian sokong PR. Kamu minta (dari BN), kamu sokonglah BN, kita akan berlaku adil kepada masyarakat Cina," kata Najib.

MCA mengalami kekalahan paling teruk dalam pilihan raya lepas, dengan memenangi hanya 7 daripada 37 kerusi Parlimen dan 11 daripada 90 kerusi Dewan Undangan Negeri yang ditandinginya.

Keputusan Pilihan Raya Umum ke-13 itu disifatkan Najib sebagai kesan "tsunami Cina", manakala akhbar milik Umno Utusan Malaysia menyiarkan berita provokatif bertajuk "Apa lagi Cina mahu?" di muka depan.

Najib mengakui beliau masih "cuba" berlaku adil kepada masyarakat Cina walaupun terdapat hanya dua menteri MCA dalam kabinet.

"Walaupun hanya terdapat dua menteri MCA dalam Kabinet, mereka memainkan peranan membantu masyarakat Cina.

"Sebab itu apabila (Presiden MCA Datuk Seri) Liow Tiong Lai dan (timbalannya Datuk) Wee Ka Siong membuat sebarang permintaan, saya mempertimbangkannya, sebagai pengerusi BN. Saya cuba berlaku adil."

Najib berkata perbalahan dalaman yang berpanjangan dalam MCA menjejaskan proses pemilihan calon semasa pilihan raya umum.

"MCA, hentikanlah berbalah sesama sendiri. Cukuplah. (Saya) sudah bosan. Jangan bergaduh lagi. Ia menyusahkan saya," kata Najib.

"Susah untuk memilih calon. Mereka kata, orang ini yang terbaik, wanita itu yang terbaik, tetapi rupa-rupanya, calon itu dikatakan terbaik kerana dia di sebelah kamu. Orang yang lebih baik tidak berada di pihak (kamu), jadi kamu jangan cadangkan nama mereka."

Kata Najib, beliau tidak kenal semua ahli MCA dan hanya bergantung kepada presiden untuk memilih nama calon terbaik dan yang mempunyai peluang cerah menang.

"Tetapi, ada Team A, Team B dan Team C. Saya jadi keliru. Susah bagi saya, susah juga bagi setiausaha agung. BN juga jadi susah, begitu juga timbalan pengerusi. Kita semua susah," kata Najib.

"Jadi, saya katakan di sini, masa depan MCA bergantung kepada perpaduan. Jika kamu terus bergaduh, rakyat akan jadi bosan. Bosan dengan pergaduhan ini, sama seperti PR yang bergaduh di Selangor.

"Jadi, rapatkan barisan, bersatulah agar kita teguh. Itulah tema kamu."

Beliau memberitahu parti itu yang masyarakat Cina mengadu kepadanya bahawa MCA hilang arah.

Najib berkata beliau menaruh harapan terhadap kepimpinan baru di bawah Liow.

"Sekarang di bawah kepimpinan Liow, dan dengan kepimpinan MCA yang baru, saya yakin MCA sudah ada arah dan tujuan. Itulah sebabnya saya ingin katakan yang saya akan terus menyokong MCA yang sedia ada, atas kapasiti saya sebagai pengerusi BN." – tmi

Chinese are not beggars, Najib told...

A DAP leader has lashed out at Prime Minister Najib Abdul Razak for telling the Chinese community not to make demands if they supported the opposition.

Seremban MP Anthony Loke said the prime minister's statement was as though the latter considered the Chinese as a "community of beggars".

"It is as if he thinks that the Chinese always beg the government and the Chinese do not appreciate the hand that gives," he added in a statement today.

He reminded Najib that Malaysians, regardless of race, were not beggars.

"But as citizens of the country, anyone has the right to demand for fair treatment from the government," he added.

Speaking at the MCA annual general assembly this morning, Najib said he would like to do more for the Chinese community but needed the community to support BN.

Meanwhile, Loke also reminded Najib that those who did not support BN in the last general election were not only from the Chinese community.

"(So) I want to ask him, does that mean the 52% of Malaysians who did not support BN cannot make demands?

"If the rakyat cannot make demands to the government, are they exempted from paying any tax, including the Goods and Services Tax (GST)?" he asked.- mk

Prime Minister Najib Razak said the Chinese community should not make demands of the government if it then goes on to support the opposition.

"I like to do more (for the Chinese community), maybe one day I can do more, but I also need the Chinese community to support BN, come on.

"You have to do your part, you cannot demand and then support DAP, you cannot demand (and then) support Pakatan Rakyat," he said at the MCA annual general meeting in Kuala Lumpur this morning.

"(If) you demand, and you support BN, we will be fair to the Chinese,” added Najib, who is also BN chairperson.

After BN made its worst ever electoral showing in recent decades at last year's 13th general election, Najib blamed the loss of his popular vote majority to an alleged 'Chinese Tsunami'.

The remark has since unleashed endless scapegoating of the Chinese community over BN's sliding support.

At the AGM today, Najib also ticked off MCA factions for infighting to the point that the people have gotten "fed up".

MCA, he said, has "lost its way" and called on the Chinese based party to close ranks.- mk


SinceredGuy  - Excuse me Mr. PM, do you mean from today onwards, the Chinese no longer have to pay income taxes to the government? As the leader of the Malaysian government, Najib is responsible for the Rakyat first, and not any particular race. I believe 1Malaysia is truly dead now.

Isana - Cheapskate and low intellect PM. Kelantan must be full of Chinese then. 52% that rejected you are Malaysians that are fed up with your weak and talk only leadership. 

ipohcrite - Following his reasoning, Najib is behaving as though the BN government only serves those who voted for BN. Perhaps, we should cut Najib's pay by 52% since only 48% of the rakyat supports him. And also to allocate 52% of the taxes collected to Pakatan.cheers.

No comments: