13 April 2016

Din ingatkan Najib,pencuri ayam pun ditangkap...


muhyiddin gantung umno ros
Muhyiddin - 1MDB awal lagi skim untuk menipu...

Saya telah tegaskan daripada awal lagi bahawa penubuhan 1MDB adalah tidak perlu.

Dengan struktur modal hanya RM1 juta dan hutang RM42 bilion, model perniagaan 1MDB tidak mapan dan akhirnya menjadi beban kepada negara. Saya juga telah menasihati Datuk Seri Najib Razak supaya beliau tidak menjadi pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB kerana ia tidak wajar.

Saya menyatakan agak luar biasa sebuah syarikat mempunyai Lembaga Penasihat.

Saya juga pernah menzahirkan kebimbangan saya mengenai masalah aliran tunai syarikat yang amat teruk sehinggakan tidak mampu membayar hutang. Juga mengenai pelaburan yang mencurigakan tanpa dibuat due diligence sebelum perjanjian dimaterai.

Saya juga mempersoalkan pelan rasionalisasi 1MDB yang belum tentu dapat ditunaikan. Malah penjualan aset-aset 1MDB tidak menjamin boleh menyelesaikan hutang-piutangnya yang bukan semakin berkurang tetapi meningkat kepada RM50 bilion.

Saya juga telah meminta seluruh ahli Lembaga Pengarah dipecat dan tindakan undang-undang diambil terhadap mereka. Baru kini mereka meletak jawatan.

Laporan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mengesahkan segala pandangan dan kebimbangan saya mengenai 1MDB. Najib nampaknya bersedia menerima laporan PAC, tetapi malangnya dia telah menghukum saya apabila saya menyuarakan hal yang sama dalam kabinet.

Hari ini penyokong-penyokong Najib mencanangkan bahawa nama Najib telah dibersihkan oleh PAC dan meminta rakyat terus bergerak ke hadapan dengan melupakan episod hitam penyelewengan 1MDB. Mana mungkin?

Berapa kali dalam laporan PAC disebut perdana menteri, menteri kewangan dan pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB, iaitu Najib.

Laporan PAC mengenai 1MDB tidak membebaskan Najib daripada dakwaan penyelewengan. Sebaliknya laporan PAC mendedahkan mengikut Artikel 117 Memorandum dan Artikel Penubuhan 1MDB, sebagai pengerusi Lembaga Penasihat Najib terbabit secara langsung membuat keputusan-keputusan penting berkaitan komitmen kewangan syarikat, termasuk pelaburan.

Justeru, tidak hairanlah sepertimana yang dilaporkan oleh PAC, pihak pengurusan 1MDB banyak membelakangkan arahan Lembaga Pengarah syarikat dalam melaksanakan usahasama dan pelaburan kerana kuasa tersebut terletak di tangan perdana menteri.

Antaranya ialah keputusan Lembaga Pengarah meluluskan pemindahan sebanyak AS$1 bilion ke dalam akaun bank syarikat usahasama 1MDB Petrosaudi Ltd.

Pihak pengurusan hanya memindahkan sebanyak AS$300 juta ke dalam akaun bank 1MDB Petrosaudi Ltd, manakala baki sebanyak AS$700 juta dimasukkan ke dalam akaun syarikat Good Star Limited yang dikatakan milik Taek Jho Low, iaitu kenalan rapat Najib.

Pencuri ayam pun ditangkap

Sepertimana dilapor dalam hansard prosiding PAC, mantan ketua pegawai eksekutif 1MDB Datuk Shahrol Azral mengesahkan pemindahan wang berjumlah AS$1 bilion untuk usahasama dengan PetroSaudi Ltd telah mendapat kelulusan bertulis daripada perdana menteri.

Saya percaya pihak pengurusan 1MDB juga menerima arahan daripada perdana menteri dalam membuat keputusan-keputusan pelaburan berisiko tinggi yang tidak masuk akal.

Antaranya ialah keputusan untuk melabur sejumlah AS$2.318 bilion dalam Segregated Portfolio Company (SPC) melalui Bridge Global Absolute Return Fund SPC, iaitu sebuah syarikat yang baru sebulan ditubuhkan, tiada lesen sebagai pengurus dana dan tiada pengalaman untuk menguruskan dana yang besar.

Begitu juga dengan dana berjumlah AS$3 bilion yang sepatutnya digunakan untuk projek pembangunan TRX tetapi telah dipindahkan kepada 1MDB sebanyak AS$1 bilion, kepada 1MDB Energy Ltd sebanyak AS$28.85 juta, kepada Brazen Sky Ltd sebanyak AS$1.5 juta dan pelaburan luar negara sebanyak AS$1.58 bilion.

Penyelewengan dalam 1MDB telah menyebabkan syarikat ini gagal menjana pendapatan yang mencukupi untuk membayar hutang. Malah 1MDB terpaksa meminjam wang untuk membayar hutang yang telah meningkat secara mendadak daripada RM5 bilion pada tahun 2009 kepada RM50 bilion pada tahun 2016.

1MDB memerlukan RM3 bilion setahun untuk membayar faedah ke atas hutang sahaja. Dengan kebanyakan aset 1MDB telah dijual dan pelaburan yang mencurigakan, berkemungkinan besar kerajaan terpaksa menanggung segala hutang syarikat.
Saya amat bimbang beban onar 1MDB akhirnya akan terpaksa ditanggung oleh rakyat.

Antara skop laporan PAC ialah untuk menentukan sama ada wang hasil pelaburan 1MDB di Cayman Islands berjumlah AS$2.318 bilion sudah dibawa balik ke Malaysia. Malangnya, PAC gagal menyatakan perkara ini dengan jelas.

Tidak dapat juga dipastikan ke mana perginya wang AS$700 juta dan AS$330 juta yang dimasukkan ke dalam akaun Good Star Limited milik Jho Low; AS$3.51 bilion yang dibayar kepada Aabar Investment PJS Limited; AS$940 juta dalam bentuk 'unit' yang dikatakan disimpan dalam Bank BSI di Singapura; dan AS$1.56 bilion yang dilabur dalam 1MDB Global Investments Ltd. Kesemuanya berjumlah AS$7 bilion (RM28 bilion).

Terbaharu, International Petroleum Investment Company (IPIC) yang berpangkalan di Abu Dhabi menafikan syarikat tersebut atau unitnya Aabar Investment PJS telah menerima AS$3.5 bilion daripada 1MDB menerusi Aabar BVI sepertimana yang dilapor kepada PAC. IPIC juga menafikan mereka ada sebarang kaitan dengan 1MDB.

Ini suatu pendedahan yang amat memalukan. Ia suatu penipuan. Jika IPIC tidak menerima sebarang bayaran daripada 1MDB, ke mana perginya wang ini?

Kegagalan untuk memastikan ke mana perginya wang ini mengukuhkan lagi pandangan saya sebelum ini bahawa 1MDB sejak dari awal lagi adalah satu skim untuk menipu.

Jadi kepada menteri-menteri kabinet dan Najib sendiri yang menganggap penyelewengan 1MDB telah selesai dan namanya telah dibersihkan, seraya mengajak rakyat supaya bergerak ke hadapan, janganlah anda cuba bersandiwara atau mengalihkan isu. Rakyat tidak akan lupa puluhan bilion wang negara telah diseleweng.

Orang yang mencuri ayam pun ditangkap dan didakwa. Masakan individu yang mencuri puluhan bilion wang negara terlepas begitu sahaja?

Letak jawatan jika bermaruah

PAC telah memperakukan supaya Shahrol disiasat oleh pihak berkuasa. Saya menggesa supaya pihak berkuasa segera membuat siasatan dan Shahrol mestilah menyatakan perkara yang sebenar. Siasatan mengenai aliran keluar wang 1MDB yang masih belum terjawab juga perlu diteruskan.

Tanpa memperkecilkan laporan PAC, penyiasatan yang dijalankan ke atas 1MDB tidak konklusif. Maklumat-maklumat penting berkaitan pelaburan luar negara yang tidak dapat ditentukan kesahihannya.

Apa lagi ia telah menyebabkan kerugian bernilai berbilion ringgit kepada IMDB seperti usahasama dengan Petrosaudi. Sebenarnya Najib bertanggungjawab sepenuhnya di atas penyelewengan 1MDB.

Sebagai pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB yang berkuasa membuat keputusan berkaitan komitmen kewangan syarikat, dia tidak boleh mencuci tangan dengan meletakkan semua kesalahan ke atas Lembaga Pengarah dan pihak pengurusan syarikat.

Gesaan saya selama ini supaya Najib meletak jawatan sebagai pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB ternyata berasas. Mana pernah berlaku dalam sejarah negara kita seorang perdana menteri yang juga menteri kewangan mempunyai kuasa untuk membuat keputusan bagi sebuah syarikat awam.

Hal ini telah diakui oleh PAC dalam laporannya yang membuat perakuan supaya Lembaga Penasihat bersama Artikel 117 M&A syarikat dimansuhkan.

Namun, pemansuhan Lembaga Penasihat 1MDB sahaja tidak memadai. Najib ialah orang yang terlibat secara langsung dalam penyelewengan 1MDB sehingga menyebabkan syarikat ini menanggung beban hutang yang besar dan kerajaan terdedah kepada risiko hutang RM20 bilion. Jangan pula nanti ada tindakan bail out oleh kerajaan.

Penyelewengan 1MDB amat jelas. Jika Najib seorang yang bermaruah, dia sepatutnya meletak jawatan sebagai perdana menteri.- mk

Najib should be held responsible, says Muhyiddin...

Muhyiddin Yassin blamed Prime Minister Najib Razak for misappropriation of funds involving 1Malaysia Development Berhad (1MDB) as the premier is directly involved in decision making process of the company management.

Based on the Public Accounts Committee (PAC) report on 1MDB, the former deputy prime minister said that the report does not free Najib from misappropriation.

"The PAC report revealed that according to Article 117 of the Memorandum and 1MDB formation article, as chair to the advisory board Najib is directly involved in making vital decisions related to the company's financial commitment, including investment," said Muhyiddin on his Facebook post.

"Hence it is not surprising that the 1MDB management did not comply with the instruction of its board of directors in carrying out joint ventures and investment since the power is in the hands of the prime minister."

He was commenting on the PAC report on 1MDB that was released last week.

He listed the management's action of transferring US$300 million into 1MDB Petrosaudi Ltd and the balance of US$700 million into Good Star Ltd (owned by Taek Jho Low) as an example even though the board of directors approved the transfer of US$1 billion to 1MDB Petro Saudi Ltd.

He added that the former chief executive officer of 1MDB Shahrol Azral Abdul Halim confirmed that the transfer of funds of US$1billion for the joint venture was done with Najib's written approval.

"I believe that the 1MDB also received instruction from the PM to decide on mindless high risk investment," Muhyiddin added.

Muhyiddin also said that the PAC probe on 1MDB was inconclusive.

"Vital information on foreign investment could not be verified. It had caused losses up to billions of ringgit. Hence Najib is responsible fully for the misappropriation of funds in 1MDB.

"As chairman of 1MDB advisory board who is empowered to decide on the company's financial commitments, he cannot wash-off his hands by blaming the board of directors and management," he said.

Muhyiddin was removed as deputy prime minister by Najib in Juy last year for not towing the party line.

He was also suspended as Umno deputy president after questioning misappropriation of funds on the government strategic investment arm and the RM2.6 billion found in the prime minister's private bank accounts.

The former deputy prime minister had also joined hands with former prime minister Dr Mahathir Mohamad in wanting Najib to quit his government position. - beritadaily

Muhyiddin: PM accepts PAC report, I'm punished for similar stance

TKM Pulau Pinang pohon maaf..
Story kat SINI dan SINI   

Story kat SINI dan SINI   

This Thursday 8:30pm in Section 15 Shah Alam, 
Tun Dr. Mahathir's sharing the SAME stage with YB Lim Kit Siang 
and YB Rafizi Ramli too...cheers.

No comments: